1. Home
  2. Vesti
  3. Ram 1500 TRX će postojati i u narednoj generaciji, ali…
Ram 1500 TRX će postojati i u narednoj generaciji, ali…
0

Ram 1500 TRX će postojati i u narednoj generaciji, ali…

119
0
Podelite sa prijateljima:

Ram 1500 TRX je jedan od najekstremnijih modela ikada ponuđenih od strane američke automobilske industrije. Daleko od toga da je ova korporacija unutar Stellantisa uradila nešto što konkurencija nije mogla, ali je Ram svakako postao pionir na temu“kako da napravimo najekstremniji pikap kamionet, i to tako da izađe direktno iz fabrike, a ne iz tjunerske kuće“.

I ovaj „T-Rex“ je zaista impresivan pošto pruža performanse skupocenih egzotičnih automobila u komercijalnom izdanju. Pokreće ga 6,2-litarski benzinac i razvija čak 702 konjske snage uz pomoć kompresora.

U stanju je da ubrza od nule do 100 km/h za tek 3,7 sekundi, ali ono što je još impresivnije jeste to s kakvom lakoćom savladava sve podloge. Nije ni preterano skup za ono što pruža, pa je tako za baznu konfiguraciju potrebno izdvojiti „tek“ 71.790 američkih dolara.

Ram je originalno predstavio pakovanje TRX kao model za 2021. godinu i ranije je bilo poznato da ćemo ga videti u izložbeno-prodajnim salonima sve do kraja 2024. godine. Američki proizvođač vozila planira da osveži svog velikana sa značkom 1500 kao model za 2025. godinu, od čega je najveća vest ona da čuveni motor Hemi sa osam cilindara više neće biti deo ponude posle više od dve decenije.

Zameniće ga Stellantisov novi turbobenzinac nazvan Hurricane sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji. Mnogi su pomislili da bi to bio kraj za ovog „dinosaurusa“, ali mnogobrojni mediji pišu da to nije slučaj. Naime, nivo opreme TRX će postojati i spomenute 2025. godine, ali će pružati „samo“ šest cilindara ispod haube. „Štos“ je u tome da 3,0-litarski „Hurricane“ trenutno stiže u dve konfiguracije.

Slabija od njih je ona koja razvija 420 konjskih snaga i maksimalnih 635 Nm obrtnog momenta, a ona je namenjena kao zamena za Hemi u standardnom modelu 1500. Ali kada je reč o paketu TRX, tu bismo mogli da vidimo ono ekstremnije izdanje koje trenutno razvija 510 „grla“ i maksimalnih 678 Nm obrtnog momenta. To bi ovoj konfiguraciji dalo značajnu prednost nad glavnim rivalom Fordom F-150 Raptorom (450 „konja“), mada je jasno da će konkurent nastaviti da nudi i moćniji Raptor R sa 700 konjskih snaga barem još neko vreme.


Ovde takođe moramo spomenuti da je navedena snaga motora Hurricane trenutno dostupna u modelu Jeep Wagoneer, ali to ne znači da će takva biti i u budućim vozilima. U prevodu na neki jednostavniji jezik, Ram bi mogao da poveća snagu do momenta kada naredna generacija paketa TRX debituje na tržištu.

Sve je naravno moguće, što nam je Ram i pokazao prethodnih godina, a više informacija ćemo saznavati kako vreme bude prolazilo…

AutoRepublika

(119)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments