1. Home
  2. Vesti
  3. Počela proizvodnja Ladinih automobila u Uzbekistanu
Počela proizvodnja Ladinih automobila u Uzbekistanu
2

Počela proizvodnja Ladinih automobila u Uzbekistanu

366
2
Podelite sa prijateljima:

Ovde termin „proizvodnja“ treba uzeti u širem smislu, jer se ovde radi o montaži po principu „šrafciger industrije“. 

Ruska marka namerava da drastično uveća svoje prisustvo van domaćeg tržišta, a jedan od zemalja u kojoj priželjkuju veći uspeh jeste Uzbekistan. Lada je nekada, u vreme SSSR-a, bila dominantna na tržištu te države, no otkako je ovaj gigant propao, Uzbekistanci su se okrenuli drugim automobilskim brendovima.

Tako je prošle godine u Uzbekistanu prodato svega 5.000 novih Lada, a ovaj proizvođač imao je učešće na tom tržištu manje od 3%. Upravo je želja Lade da se učešće u ovoj nekadašnjoj sovjetskoj republici drastično uveća.

Rusi su pronašli partnera u Uzbekistanu, kompaniju Roodell, koja će vršiti montažu njihovih modela na tlu te zemlje. To će omogućiti nižu cenu Ladinih automobila, ali će otvoriti i opciju da državna preduzeća i institucije uzmu u obzir i ove četvorotočkaše, jer će se uslovno smatrati za domaće proizvode.

Zanimljivo je da Roodell poseduje fabriku u kojoj se već vrši uslužno sklapanje vozila druge marke – korejske Kije. I Ladini aduti izlaziće iz istog ovog pogona, čiji je ukupni godišnji kapacitet 25.000 jedinica.

Ruski proizvođač planira da u Uzbekistanu montira sledeće modele: Ladu Vestu u Cross, SW, i SW Cross izdanjima, zatim Largus i Largus Cross, kao i XRAY Cross.

AutoRepublika 

(366)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Ovo „šrafciger industrija“ je bio pogrdan naziv za Renault iz Revoza, kao to je naka „zahebancija“ a Zastava je prava industrija. Prava industrija je ona koja donosi dobit a ne gdje se čuje fleksa i aparat za zavarivanje…

Bungi

Добро је што се ради о „шрафцигер производњи“ јер би у противном квалиетет био очајан.У Узбекистану је се производио „Daewoo Nexia“ (то је онај са црним браницима) а велики дио дијелова се производио локално.Квалитет је био очајан и само је изгледом подсјећао на Нексију из Јужне Кореје.