1. Home
  2. Vesti
  3. Purosangue – Ferrarijev potez decenije
Purosangue – Ferrarijev potez decenije
1

Purosangue – Ferrarijev potez decenije

478
1
Podelite sa prijateljima:

Ferrari je konačno plasirao svoj prvi SUV, model koji će ga dovesti u jednu potpuno novu tržišnu nišu. 

Već neko vreme luksuzni i sportski brendovi polako, ali sigurno ulaze u SUV teritoriju i dolaze do ogromnih uspeha. Najbolji primer svakako je Lamborghini Urus kojem je trebalo svega nekoliko godina da postane najprodavaniji automobil u slavnoj istoriji „razjarenog bika“.

Komšije iz Maranela su se poprilično dugo opirale SUV trendu, ali su na kraju popustili. Purosangue je tako prvi fabrički Ferrari s četvoro vrata (ranije su takva vozila dobijana samo raznoraznim preradama). U ovoj gami Scuderije, krosover zapravo menja model GTC4Lusso koji je nudio troja vrata, ali je posedovao i kabinu s četiri mesta za smeštaj putnika.

Purosangue je, kao i Urus, Culinnan, Bentayga, DBX, smešten u F-SUV klasu. Ovaj segment je u toku 2021. godine imao više od 14.200 registracija, što je fenomenalna brojka kada se uzmu u obzir prodajne cene jednog primerka nekog od pomenutih vozila.

Šta više, očekuje se da će ove godine ta brojka biti značajno veća, što dovoljno govori o samoj potentnosti segmenta. Ovi SUV modeli najpopularniji su u Severnoj Americi, gde je prošle godine otišlo oko 31% od ukupnog broja isporuka. Sledi Kina, pa Evropa…

Od nekih 3.700 registracija u F-SUV klasi na Starom kontinentu, gotovo polovina je završila u Velikoj Britaniji, dok je četvrtina stigla do kupaca u Nemačkoj. Sve to govori u prilog tome da će Purosangue sa Ferrarijevom reputacijom moći da se nada ogromnim komercijalnim uspesima širom planete.

No, Ferrari ne bi bio to što jeste kada bi išao putem koji su drugi već postavili. Za razliku od konkurencije koja se orijentisala više ka luksuzu, u Maranelu nisu bili spremni da se odreknu performansi. Stoga Purosangue računa na V12 agregat koji omogućava sprint do „stotke“ za 3,3 s, ali i maksimalnu brzinu od 313 km/h, što je novi rekord u ovom segmentu.

Čini se da je Ferrari sa Purosangueom pogodio u centar mete!

AutoRepublika 

(478)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Zar nije limitirana proizvodnja, dal ukupan broj, ili godišnja proizvodnja….