1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Pet razloga zbog kojih su (u teoriji) trocilindarski efikasniji od većih motora
Pet razloga zbog kojih su (u teoriji) trocilindarski efikasniji od većih motora

Pet razloga zbog kojih su (u teoriji) trocilindarski efikasniji od većih motora

17.47K
43
Podelite sa prijateljima:

Sve je veći broj benzinskih automobila koji su pogonjeni trocilindarskim motorima. Volkswagen Polo, Toyota Yaris, Renault Clio, Volkswagen Golf… Baš ih je puno i veoma su popularni. Međutim, postoji jedna opšta percepcija u javnosti o tome kako su takve pogonske jedinice značajno inferiornije u odnosu na četvorocilindarske, pa iako to u osnovi može biti uzeto kao verodostojna tvrdnja, treba reći da motori s manjim brojem cilindara imaju i neke svoje prednosti.

Evo koje su to prednosti koje najčešće navode oni koji nemaju ništa protiv malenih trocilindraša.

Potrošnja goriva

Osnovna prednost motora koji se oslanjaju na rad tri klipa se ogleda u sniženoj potrošnji goriva. Pošto je ovde jedan nedostajući cilindar (spram najrasprostranjenijih četvorocilindarskih), količina goriva koja se u njima sagoreva jeste skromnija. Što manji motor – to manje mesta da se gorivo sagori u njemu.

Naravno, sve ovo važi ako je trocilindarski motor manje zapremine od onog s kojim se poredi, ali ako je zapremina dva agregata ista, recimo 1.000 cm3, onda bi u teoriji i njihova potrošnja morala biti ista, nevezano za to da li je ta litra zapremine razbacana na tri ili više cilindara. Zašto je to tako – objašnjenja slede:

Manje trenja

Pošto nedostaje jedan cilindar da bi motor bio četvorocilindarski, manja je površina na kojoj jedan metal dodiruje drugi, a manje je i tačaka spajanja. To u prevodu znači da manje trenje implicira i bolju efikasnost agregata, jer se deo goriva troši na to da se savlada problem koji uzrokuje frikcija (trenje).

Manja masa

Očigledna prednost trocilindraša spram većih pogonskih blokova se krije i u drastično skromnijoj masi samog agregata. To istovremeno znači da će i potrošnja goriva vozila biti manja jer je vozilo sveukupno laganije, zbog baš tog nedostatka jednog (ili više) cilindra (ili cilindara).

Kompaktnija veličina

Još je jedna prednost posedovanja motora s manjim brojem cilindara od nekada uobičajenog standarda. Manji broj cilindara donosi i manje gabariti pogonske jedinice, pa to onda implicira i manju zapreminu prostora nužnu za montiranje motora, što opet dizajnerima omogućava da osmisle putničku kabinu koja će ponuditi više mesta za smeštaj prtljaga i same „žive sile“.

Niži troškovi proizvodnje

Cene sirovina rastu. Nedavno smo iz razgovora s finansijskim rukovodiocem jedne domaće kompanije saznali da je u proteklih godinu do godinu i po dana, cena aluminijuma i gvožđa na globalnom tržištu više nego udvostručena. Možete pretpostaviti koji su efekti u bilansima proizvodnih preduzeća a koji su uzrokovani rastom cena tako važnih sirovina. Cilindar manje znači i za četvrtinu manje (u poređenju s četvorocilindarskim jedinicama) metala utrošeno. Brojni menadžeri u privredi sanjaju o tome kako da načine uštede od 25%, ali retki u tome uspevaju.

Naposletku, da kažemo, tačnije da podsetimo da niža potrošnja dovodi i do manjih emisija štetnih izduvnih gasova, što postaje opsesija savremenog čoveka.

Druga strana medalje

Oni koji nisu skloni malim motorima s neparnim brojem cilindara (a takvi su svi, čini nam se), nikako ne mogu da se požale na nedostatak snage sićušnih agregata, jer su uglavnom potpomognuti turbo punjačima. Dodatno, i na temu kulture rada motora s tri cilindara se sve manje može izneti zamerki. Ali, teorija je jedno, dok je stvarnost nešto drugo.

Generalno govoreći, automobili troše onoliko goriva koliko agresivno pritiskate papučicu gasa, nevezano za to koliko cilindara broji konkretan motor (pa donekle čak i nevezano za zapreminu svih cilindara) a menadžeri mogu (a to najčešće i čine) da ne prenesu niti jedan deo uštede na krajnjeg kupca, već da ih zadrže za sebe i za vlasnike proizvođača vozila.

Sveukupno, sve ove argumente treba uzeti s rezervom, odnosno treba znati da trocilindarski motori garantovano donose dobrobiti kompanijama, dok je to nažalost, najčešće na teret onoga što kupci dobijaju za isti novac. Drugim rečima, iz generacije u generaciju vozila, proizvođači nam serviraju „sve manje robe, za sve više novca“.

AutoRepublika

(17472)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

43 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Branko

Uvjetno rečeno, termodinamički najefikasniji klipni motori su oni s radnim volumenom od 250 – 350 ccm po cilindru. Teoretski, jer ima još puno faktora koji utječu na efikasnost. Uz to, motori s manjim brojem cilindara razvijaju veći okretni moment kod nižeg broja okretaja. Dakle, 3-cilindrični motori imaju smisla kod radnog volumena od 750 – 1.200 ccm, što je najčešće i slučaj. Nemam ništa protiv dobrog 3 – cilindričnog motora kao kod Forda, Honde, Mitsubishi-ja,…

moron

Ili čuveni dobri stari škodin 1,2 HTP 😀

Balkanboj

Ahahahahah…. Kakav krš od motora

moron

Ali, na papiru, taj motor ima izuzetno povoljnu krivu obrtnog momenta, posebno za svoje vreme.

Balkanboj

Ma može on da ima povoljnu krivu obrtnog momenta, ali kao kosačicu da vozim. Imala je lepša polovina takvu Fabiu službenu, a privatno smo imali 1.4b i to onaj stari Škodin motor. Bez neke razlike u potrošnji, a utisak u vožnji je bio prijatniji sa 1.4b i 4 cilindra.
Na sve to, 1.2htp je stalno palio check engine, reda radi.

Onaj što ga zgazilo vreme

Upravo taj stari 1,4 škodin motor je težak krš…. Otvorio sam takvih motora na desetine…. 1,2 htp je u gradskoj vožnji i u brdu potentan sa performanasama elastičnosti sa svojih 63 ks, jecimo elastičniji i od 1,4 16v u svim konjažama. Troši manje od svih njih, osim na autoputu kad se potera preko 120… tad zaista srče ko stari Moskvič.. Da je imao falinki, jeste- Potrošnja ulja i lanac sa španerima. Često je znao da prezupči i pokrivi ventile a jedan ventil smo kupovali za više od 100 evra. Ulje počne da troši nekad jako često a nekad može da… Pročitaj više »

BB

„Često je znao da prezupči i pokrivi ventile a jedan ventil smo kupovali za više od 100 evra.“ Jel’ sad vidiš prednost trocilindraša? 🤣😂🤣😂

s mile

ja sam se vala navozao sa njim, snaga mi nije bila potrebna, uglavnom otvorena / magistralna vožnja, TNG ubačen posle 1000km, kupljen 6 god star sa 83000km, prodat posle 7 god i sa 230000km, kada je počeo da troši ulje, lanac promenjen pre prodaje, a vodena pumpa nikad menjana. jedino na motoru što je menjano su bombine, 100eur, svećice na 30K km, i jednom kajš za klimu bio oko 10eur. Razmazio me po osnovu troškova održavanja, TOTALNO. Sipaj i nemisli

S mile

7 godina, i 140 K km, odlicno me sluzio, dok nije na oko 220K km poceo da srče ulje.

Moze 3, ali 2x3

Kad sam se prvi put vozio u Fabiji sa tim motorom, pomislio sam, zasto neko ovo kupuje. Navescu primer potrosnje dva auta koja sam vozio, Up sa 1.0 od 60KS (3cil) 2013. i Ceed sa 1.4 od 100KS (4cil) 2014. i bio zaprepascen da mi je ceed manje trosio skoro ceo litar prosceno u kombinovanoj voznji. Cak je i u gradu ceed bolji u potrosnji. Toliko o efikasnosti tih malih motora. I da ne zaboravim da pomenem vibracije 3cil motora.

Neko iz mase

„… Uz to, motori s manjim brojem cilindara razvijaju veći okretni moment kod nižeg broja okretanja… “

To naprosto nije tačno. Max obrtni moment pri niskim RPM važi za turbo motore ali broj cilindara ne igra ulogu.

Slavko

Rekao bih da se ovde misli na atmosferske verzije.

BB

Igra još nešto, a to je hod klipa, to jest ako je duži hod klipa onda je i krak radilice veći pa se tako pravi veći moment sile. To sam ja iskusio poređenjem dva motora iste zapremine ali različite koncepcije, FIAT 2,5tdi, 4 cilindra, 100KS, max 3800 o/min i BMW 2,5 td, 6 cilindara, 130 KS, išao do 5500, možda i više o/min. Razlika je debela u korist FIAT-ovog motora, ovaj BMW-ov je samo dobar za autoput. Ne znam konkretno koliko su jedan i drugi imali hod klipa ali u vožnji na 70-80 km/h i želja za preticanjem, kod FIAT-a… Pročitaj više »

Branko

Nije baš tako; usporedi krivulje momenta atmosferskih motora kod npr. motocikla Ducati (2 cilindra), Triumph (3 cilindra) i Suzuki (4 cilindra) iz iste klase. Vozio sam sva 3, pa govorim iz iskustva. Doduše, veći broj cilindara načelno trpi veći broj okretaja i može razviti veću specifičnu snagu, ali krivulje momenta su baš takve kakve sam opisao.
Kod auta usporedi Hyundai i10 1.25 (4 cilindra) i Mitsubishi Space Star 1.2 (3 cilindra). Oba imamo u voznom parku u firmi, slične su snage, ali Space Star osjetno bolje “vuče” od niskih okretaja.🙂
Na kraju sve ovisi koliko dobro je neki motor projektiran.

moron

Mislim da nijedan motor na svetu nije imao tako jak marketing kao taj čuveni 1.25 kappa engine by hyundai …
Kada sam prvi put seo i provozao, bio sam u čudu. Ni bleda senka onih silnih hvalospeva. Uostalom, Peki je neki dan objavio test i20 sa tim motorom i sve je lepo rekao.

Branko

Ok, ali Peki je vozio slabiju varijantu sa 75 KS,… ali svejedno, Mitsubishi 1.2 ide bolje i manje troši, mada ima 4 KS manje na papiru. Doduše, Space Star ima bilju aerodinamiku i lakši je 100 kg, pa možda zato.

moron

Načelo “sve manje robe, za sve više novca” odavno vredi u autoindustriji. Nije to izmišljeno onog dana kada su svi počeli forsirati 3-cilindrične motore. Kupac se „krade“ na svemu. 3 cilindara su kap u moru i potpuno nebitni pri donošenju „mudre odluke “ oko izbora novog automobila.

Horhe

Svojevremeno je još Henri Ford objavio u svojoj firmi da onaj radnik koji uspe da nađe način da se uštedi 1 šraf na modelu T, će dobiti nagradu od ne znam koliko hiljada dolara. Što je u to vreme bilo mnogo… Elem, odvajkada je to najbolji način za zaradu..

BB

Onaj iz Vareša im uštedio milijarde pa da oktantali, dok nije osigurao spor kod osiguranja pa sad slovi za najbogatijeg hrvata…

Horhe

Ne znam za tu priču…

BB

https://www.jutarnji.hr/vijesti/on-je-najbogatiji-hrvat-ikad-kako-sam-dosao-do-24-milijarde-eura-tesko-htjeli-su-me-i-ubiti-911892

ili kucaj Ivan Žilić…

Ali izgleda da bi se mogao zvati i „Conte Mario Tintoretto“ sudeći po posljednjim napisima…

moron

Svaka mu čast!

Horhe

Fascinantna priča….
Ima i kod nas u Bgu jedna predratna kuća tj vila u Krunskoj ulici (čini mi se da je u njoj bio svojevremeno DS) koja je vraćena naslednicima. Njena priča je interesantna. Naime nju je, između dva rata, sagradio (zaboravih ime) inženjer koji je uspeo da uvede neku inovaciju na kočionom sistemu za vozove. Pošto su svi primenili to novo rešenje on se silno obogatio na ime tantijema….

Balkanboj

Ako ćemo na 3 cilindra, ja bih onda da mi se u oba automobila ugradi Koenigsegg-ov motor.
3 cilindra, 2 litra zapremine i 600ks. Ne mora da bude 600ks, može i polovina od te snage.

Iznogud

Ih kad sam ja pisao ovdje da mi pezo 406 kupe V6 troši malo, bilo je drvlje i kamenje.

S mile

Godinama sam vozio fabiju I 1.2HTP 3 cilindra, 140K km s njom, vise trosi od punta 1.2, slicna snaga.

Stvar je u tome da nam prodaju nesto sto njima stedi, a za vise para, a ne nesto sto nama stedi, barem ne toliko koliko se reklamira. Ako nesto mrzim, to je „do“ i „od“ u reklamama.

Popust DO 70%? ? ? A u realnosti 1 artikal sa 70% popusta.

Uklanja DO 100% peruti….jes.. pa od 0 do 100 je sve moguce…

Iznogud

Tacno tako

Renault Terminator

Ma daleko mu lijepa kuća…

Iznogud

Cuj….proizvodjacu ušteda, cijena njihovih proizvoda raste, dakle kupac nema nikakve koristi. Reci su samo jedno, evo juce knap 300km, vozio sam se ko dildo znaci 100 na sat. 4.5l a cijena goriva sve veća, već je 1.47eura neko novo normalno (u Austriji oko 1.17) ako bih se vozio 130 i nesto brže ista ruta me košta oko 6.5l a uštedio sam oko 30 min ukupno.

moron

Ovo si ti pisao ili ti je neko hakovao nalog ?

😊😊😊

BB

Da se nije ponovo oženio? 🤔

Iznogud

Puj,puj, pomakni se s mjesta, ugursuze! Poanta moje priče je bila da veliki motor troši bijedno malo, doduše kad je u svom prirodnom okruženju tj autoputu i kad gmiže kao dildo, ali to sam izostavio jer radim propagandu! 🤪🤪🤪i sad mi blinka rezerva

BB

U teoriji, teorija i praksa su isto. U praksi, praksa i teorija nisu isto…

Robi

Masinski inzenjeri raznim mahinacijama moraju da umire vibracije ovih motora(dodatna problematika,necu da duzim), tamo kad su krenuli sa prodajom,to niko gledao nije…niti potrosnju…supruga kupila tamo 2006.novu Corsu C, 1.0 z10xep, trosi jednako,cak i vise od iste Corse 1.2. S druge strane, 3 cilindarski motor jeste izdrzljiv,ali kod Imt-539, dakle NE kod visokoturaznih motora…u automobilizmu-nikako! Pezo 1.2 turbo, nikad ne bih uzeo samo zbog tri cilindra…zadnji motoric sa stvarna 4 cilindra je 1.33Tce, to kad ubiju, ja stvarno ne znam gde cu i kako kupiti sebi novi auto…Polo 1.0Tsi 95ks, kanta…Tek te Fabije 1.2thp sa tri cilindra, imali smo ih u… Pročitaj više »

Renault Terminator

Renault kada više ne bude pravio motore sa 4 cilindra mijenjam brend,koji brend,skoro bilo kojo,uslov je da pravi normalne motore sa minimu 4 cilindra.SUV i 3 cilindra made in Renault neće u moje dvorište.

Robi

Pa, bas tako. Slazem se. Ovaj 1.33Tce 140 im je odlican,prelepi Gt line,bio sam u Subotici da ga probam, po mom je ukusu,izuzetan agregat,doduse ja nisam neki brzinac, vozim u stilu tempo-ali ne bezobrazno i nasilno. Meni bi taj sve potrebe pokrio. Ja vam kazem, za 2,3 godine bice faca taj ko ima dobar auto sa 4 cilindra. Postujem ja ekologiju,ali nismo mi za to, ovde se struja pravi iz uglja…

moron

Zaboravio si Fiatov T4 ( 1,33T ). Možda i još neke.

Robi

Cekaj koji je to Fiatov motor? …ne znam da li se jos uvek pravi njihov T-jet, 120ks, to je islo u Lanciu nekad,a kasnije i u novi Tipo. Bas dobar motor, cini mi se cak i da je indirektno ubrizgavanje bilo…

Onaj što ga zgazilo vreme

Osnovna prednost 3-cilindarskog atmo motora je povoljan obrtni moment na nižim obrtajima, zahvaljujući uglu od 120 stepeni između rukavaca na radilici i i odnosu faza ventilnskog razvoda između cilindara. Ovi 3 cil. motori sa 4 ventila po cilndru znaju da povuku i sa 2500 rpm, za razliku od njihovih 4 cil. rođaka. Ali zato kod priče o max snazi, stvar je obrnuta. Navedena osobina je korisna kod malih automobila sa malom kubikažom (max 1,2 l) da se prevaziđe lenjost u gradskoj vožnji.

Dude

…a ja ipak preferiram Mazdu 3 2.0, a ne Golfa 1.0tsi.

'79 DeVille
Marko

Posijedujem 1.0 space stara 4 godine.pravo cudo od auta. Na gabarite ,ja imam 125kg I 188 sam visok te se 4 osobe voze bez problema ali motor pravo cudo.znam kolegu presao 310 000 vrsi dostavu . Na 220 000 jedan kvar otisao alnaser. Unutra spartanski ali sve namjestu. Sa ljetnim gumama auto se razvuce I na 180km/h I dobro drzi cestu. Bolje vuce od fieste 1.3 I 1.4. Potrosnja kad ide do kraja je 6.5 litara a otvorena do 100 3.5 litre. Grad oko 4 do 4.5.Za tu cijenu novog auta neznam sto bih u zamjerku stavio. Ja sam bio… Pročitaj više »