1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Kako se menja baterija u Toyoti Prijusu? (VIDEO)
Kako se menja baterija u Toyoti Prijusu? (VIDEO)

Kako se menja baterija u Toyoti Prijusu? (VIDEO)

715
6
Podelite sa prijateljima:

Iako je hibridna tehnologija u početku možda bila zastrašujuća, Prius nije naštetio Toyotinoj reputaciji u pogledu pouzdanosti. Upravo suprotno – postoje primerci sa velikom kilometražom, koji su neretko korišćeni kao taksi, i puno ih je na oglasima.

Ali, ovaj japanski pionir nije besmrtan i problemi sa baterijom se mogu pojaviti sa godinama. To rezultira ređim aktiviranjem električnog motora, uz povećanu potrošnju. U najozbiljnijim slučajevima, njena zamena može biti neophodna i skupa. U Toyotinoj mreži račun može da se približi sumi od 3.000 evra.

Neki majstoričavi vozači čiji je moto „uradi sam“ su stoga odlučili da sami izvrše ovu tešku intervenciju. Ovo je prikazano u dugom video snimku na engleskom na YouTubeovom kanalu Chrisfix, koristeći Prius 3.

Ali treba biti oprezan, čak i ako je sve vrlo dobro objašnjeno, preporuka je da se to ipak ne pokušava u domaćoj radinosti. Ovde je reč o trakcionoj bateriji koja već dostiže napon veći od 200 volti, daleko od 12 volti konvencionalnog akumulatora. Rizik od ozbiljnog strujnog udara je stoga veoma stvaran. Čak ni svi profesionalci za popravku nisu vešti u tome.

Moraju da imaju barem posebno ovlašćenje za rad na hibridnim i električnim vozilima. Da ne spominjemo obuku od strane proizvođača za testiranje i popravku baterija. Ostaje, uprkos svemu, zanimljivo prisustvovati demontaži ove baterije, koji se nalazi ispod poda gepeka na ovoj generaciji najpoznatijeg hibrida.

YT majstor ide čak toliko daleko da otvara bateriju, koja je teška oko 40 kilograma, da bi zamenio originalne pravougaone prizmatične ćelije cilindričnim modelima. Ova modifikacija omogućava da se povrati više energije tokom kočenja za češće vožnje u električnom režimu i koja bi takođe poboljšala hlađenje.

Ali opet, potrebna je mudrost. Kao i kod kablova za punjenje električnih automobila, najbolji mogu da se bore sa najgorima na internetu. Čak i ako ste spremni da izvršite ovu operaciju, stoga je bolje da izbegnete kupovinu prve baterije koja se pojavi.

U svakom slučaju, obični vozači će stoga biti teško izbeći prolazak kroz zvaničnu mrežu za ovu intervenciju. Na sreću, brend nudi program pod nazivom Toyota Relax za produženje garancije do deset godina na većinu svojih modela. Ako je ova ponuda uslovljena godišnjom posetom radionici, ponekad se može pokazati korisnim, uključujući i Lexusove hibride koji ispunjavaju uslove za isti uređaj.

Za modele starije od deset godina, s druge strane, pre kupovine, bolje bi bilo da zamolite vlasnika da vam obezbedi „zdravstveni“ pregled hibridnog sistema. Dijagnostika se može obaviti u bilo kom salonu. Čak i ako veliki problemi sa baterijom ostaju retki kod japanskog proizvođača, odbijanje prodavca bi vas nužno podstaklo da budete posebno oprezni.

Pogledajte i video prilog…

AutoRepublika

(715)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Da, po isteku osnovne garancije proizvođača, Relax garancija može posle svakog narednog redovnog servisa da traje još jedan servisni interval i tako sukcesivno najduže do 10 godina ili 185 hiljada km ( koji uslov pre ispuni ). Naizgled besplatno produžena garancija iako mislim da na nekoj stranici sajta Toyota Srbija može čak da se pročita i da se po isteku 5 godina ili 100 hiljada km, produžena garancija na bateriju plaća.
Možda bi neko iz Toyote mogao napokon da pročita ceo sadržaj tog sajta i usaglasi protivrečnosti.

BB

S tim što je ovaj sa primjera potrošio najmanje dvije garancije kilometraže a i godina…

s mile

Nova grana servisera.. elektro instalacija baterije, gomila senzora…. običan čovek može samo da gleda…

BB

Pa senzori za sve i svašta a i komjuteri i softveri su odavno prisutni u vozilima gdje caruje čisti SUS motor…

Njegova Visost

Ih, pa kad sam ja ovdje stavio taj link, ima godina. Chrisfix a ne fik 🙂 ma sve je prevara, kako uvijek jutjuberi pokažu nešto da je sve super lako i ništa ne treba ko iz pič..kad je na jutjubu..a u stvarnosti…

karburator

Plug-in hibridi su skupi, istina je. Ali su veoma isplativi za: 1. One koji prelaze malo km dnevno, do 25 za one starije i do 80 za one hibride novije proizvodnje, sa kapacitetnijom baterijom. 2. I koji imaju mogućnost punjenja baterije preko svoje kućne utičnice. 3. Osim toga, Toyota kao rodonačelnik ovih vozila proizvodi ih vrlo kvalitetne, pouzdane i dugotrajne, što je od krucijalne važnosti npr. taksistima širom sveta, jer njima svaki dan proveden kod majstora predstavlja čist gubitak zarade. I četvrto što ih odlikuje, jeste da se isplati kupiti ih polovne pošto njihova baterija traje mnogo duže nego kod… Pročitaj više »