1. Home
  2. Vesti
  3. Honda pre penzionisanja modela NSX sprema još snažnije izdanje
Honda pre penzionisanja modela NSX sprema još snažnije izdanje
6

Honda pre penzionisanja modela NSX sprema još snažnije izdanje

227
6
Podelite sa prijateljima:

Iako su očekivanja bila velika kada je nova generacija modela Honda NSX debitovala početkom 2016. godine, ovaj japanski superautomobil jednostavno nije uspeo da ponovi uspeh svog prethodnika. Originalni NSX je bio jedan od onih automobila koji je proslavio japansku industriju, i pokazao da egzotični četvorotočkaši takođe mogu da budu civilizovani za svakodnevnu vožnju, ali je uspeh naslednika definitivno izostao.

Razloga ima više, od promena u ukusu kupaca, nepredvidivosti tržišta, pa sve do podatka da je teško opravdati cenovnu etiketu od čak 157 hiljada dolara na jednoj Hondi.

Ruku na srce, Japanci su uvek videli Sjedinjene Američke Države kao ključno tržište, gde se NSX prodaje pod značkom premijum divizije Acura, ali ni to nije mnogo pomoglo i godišnja isporuka se kreće na nivou od približno tek par stotina jedinica.

Ovaj superautomobil pokreće 3,5-litarski benzinac koji u kombinaciji sa električnim motorom razvija 573 konjske snage. Ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h traje 2,7 sekundi dok je maksimalna brzina 313 km/h. Honda je upravo potvrdila dve vesti, od čega će jedna sigurno obradovati ljubitelje brzine, a ona druga iz istovremeno rastužiti.

Naime, 13. avgusta ove godine svetlost dana će ugledati NSX Type S, i na taj način će postati još ekstremnije izdanje sportiste. Nekoliko fotografija je procurelo u javnost i možete da ih vidite u prilogu, a generalna ideja je preuzeta iz mnogo hvaljene limuzine TLX Type S.

Ono što ljubitelje najviše privlači jeste koliku snagu će novi Type S razvijati, a mediji nagađaju da bi brojka mogla da bude veća od 600 „konja“, tako što će Honda ugraditi veći turbo punjač ili pak moćniji električni agregat. Izvori bliski japanskom gigantu kažu da je cilj da se pređe magična brojka od 200 milja na sat ili 320 km/h.

Naravno, povećanje snage je samo jedna od modifikacija što znači da nas očekuje i modifikovano ogibljenje, veće kočnice, stabilniji pogon na sva četiri točka i još mnogo toga. Proizvodnja će se, uostalom kao i do sada, odvijati u američkoj saveznoj državi Ohajo, a ponuda će biti ograničena na samo 350 jedinica. Od navedene brojka 30 primeraka će završiti u Japanu dok će ostali biti raspoređeni za ostatak sveta.


Nažalost, nedugo nakon što Type S budu isporučeni kupcima, Honda planira da pošalje NSX u penziju. Japanci nam kažu da ne očajavamo i da je zamena na putu, mada su mnogi skeptični u pogledu toga da li će novitet biti dostojan naslednik.

Ali, ako ništa drugo, ostaje nam da uživamo u NSX-u barem još godinu dana.

AutoRepublika

(227)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

cena je ubila

TheStig

Nema to veze sa cijenom.Kupcima ovakvih automobila novac je „no object“. Tzv „Halo car“ je auto koje treba da privuče nove kupce ka brendu ali pod uslovom da nije dovoljno daleko od brenda. Honda u vrijeme predstavljanja nsx nije pravila ništa što je iole blizu nsx-u. U Americi par SUV vozila, Akorde i Civic-e. Dok je Audi imao bukvalno kaskadu modela od kojih je svaki imao sportsku varijantu i šlag na tortu sa r8. Stari nsx je bio ikona iz razloga jer je imao šmek ferrarija za male pare. I nije iskakao mnogo iz ostale tadašnje Hondine game.

Yankee

Stvar je u tome sto je NSX u Americi zapravo Acura, a ne Honda. A u vreme kada je novi NSX predstavljen imali su RLX i MDX.
Kad gledas situaciju, sta Ford ima da je blizu GT-u po ceni? Pa je opet potraznja ogromna.

TheStig

NSX se ne proizvodi u ogranicenom broju. Za GT Ford je morao da te odabere, a i omaž je legendarnom gt40. Sem toga Ford je domaći brend u Americi, svi znaju šta je. Imaš Mustanga gt500 sa 750 ks znači više ks nego GT. Ima sportskiji brend nego Honda tj Acura

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
Onaj što ga zgazilo vreme

Sad u jednoj rečenici stoji Ferari i Honda. E magistre iz KIJ-e

Onaj što ga zgazilo vreme

Mogli su da probaju NSX sa „troklipnjačom“ iz moćnog „trkačkog“ Civic-a