1. Home
  2. Vesti
  3. Cadillac CT5-V Blackwing ipak neće biti dostupan kao kupe
Cadillac CT5-V Blackwing ipak neće biti dostupan kao kupe
1

Cadillac CT5-V Blackwing ipak neće biti dostupan kao kupe

163
1
Podelite sa prijateljima:

Cadillac nam je najavio da će sadašnje generacije svih modela iz prodajnih kataloga biti poslednje pogonjene motorima s unutrašnjim sagorevanjem goriva. Kao i mnogi drugi premijum proizvođači, tako i ova kompanija veruje da budućnost leži u četvorotočkašima na struju, pa bi posle 2025. godine trebalo da vidimo samo takve modele. Ali istovremeno, General Motors nam je rekao da će poslednji Cadillaci sa SUS motorima biti „veoma specijalni“ i da će ostaviti dubok trag u automobilskom svetu.

Obećanje je definitivno ispunjeno pošto je početkom godine debitovalo izdanje Blackwing modela CT5-V i donelo nam najmoćniji Cadillac u istoriji.

Naime, ispod haube se krije 6,2-litarski motor koji uz pomoć kompresora razvija 668 konjskih snaga i maksimalnih 893 Nm obrtnog momenta. To je dovoljno za ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za samo 3,7 sekundi uz maksimalnu brzinu od 320 km/h. U izboru je i šestostepeni manuelni menjač pa je ovakva kombinacija svakako nečuvena za brend kao što je Cadillac koji je izgradio ime i imidž uglavnom na teškim i tromim limuzinama.

Mnogi su se potajno nadali da bi „veliko zbogom“ moglo da označi i CT5-V Blackwing u konfiguraciji kupea, ali kako prenose kolege sa sajta Muscle Cars and Trucks to se ipak neće desiti. To znači da će ovaj automobil biti dostupan samo u limuzinskom izdanju, a Muscle Cars and Truck tvrdi da je do ove informacije došao iz „bliskih izbora“ koji kažu da bi neke druge konfiguracije jednostavno bile preskupe za limitiranu prodaju u klasi koja polako izumire.

Spomenućemo da je legendarni CTS-V, koji je zapravo i započeo trend Cadillaca visokih performansi, bio dostupan kao limuzina, kupe i karavan, ali je General Motors očigledno izgubio previše novca na njima da bi se opet upustio u takve vode.

Prelazak na vozila na struju svakako nije jeftin proces, pa je takva vest u neku ruku bila i očekivana. Ali to ne znači da će se to desiti preko noći, pa tako možemo očekivati verzije visokih performansi još nekoliko modela. Primera radi, internetom već neko vreme kruže priče da će svoje V izdanje dobiti i veliki terenac Escalade koji bi pružao isti motor kao i Blackwing.


Za kraj, Cadillac nam kaže da ne očajavamo pošto će budući modeli na struju takođe imati svoje sportske modele, uključujući i one sa dvoje vrata. Nema sumnje da će biti brži, ali istovremeno Blackwing će svakako nedostajati svima onima kojima „benzin teče kroz vene“.

AutoRepublika

(163)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Da je GM bio pametan pa da nastavi proizvodnju Omege na toj platformi za EU tržište umesto što su je ukinuli i uvećali Vectru da nadomeste klasu. Sada bi EU varijanta tog CT5 bila Insignija kojoj bi svakako pristajao rwd.