1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Po starom sistemu ocenjivanja G klasa ne bi dobro prošla na kreš testu (VIDEO)
Po starom sistemu ocenjivanja G klasa ne bi dobro prošla na kreš testu (VIDEO)
2

Po starom sistemu ocenjivanja G klasa ne bi dobro prošla na kreš testu (VIDEO)

1.31K
2
Podelite sa prijateljima:

Na prvom ovogodišnjem Euro NCAP testu bezbednosti, našla su se tri vozila, i to iz SUV/krosover segmenta: Honda CR-V, Mercedes-Benz G klase i SEAT  Tarraco. Mada su na kraju svi dobili po pet zvedica, realno ih je zaslužio samo Tarraco.

Iz godine u godinu, Euro NCAP sve veći akcenat stavlja na sisteme aktivne bezbednosti, što u zapećak stavlja onu osnovnu, pasivnu bezbednost. Dakle, kao imperativ je stavljeno da do incidenta uopšte ne dođe, tako da testirani model može da dobije pet zvezdica a da ni ne dođe do sudara, ukoliko elektronski sistemi rade kako treba, a u njih se ubrajaju automatsko kočenje u slučaju krajnje nužde, sistemi prepoznavanja prepreka na putu (uključujući pešake i bicikliste) i sistem održavanja vozne trake. Što se tiče ovog domena, kod sva tri modela je sve funkcionisalo „po propisu“, tako da – svaka čast programerima i IT stručnjacima.

Mercedes-Benz G klasa

Ipak, hajde da pogledamo rezultate starih dobrih „kreš“ testova. Tu baš i nije sve bilo besprekorno. Mercedesova G klasa, dokazana off-road ikona, suštinski nije menjala dizajn još od sredine sedamdesetih godina prošlog veka. Ono što je interesantno je da ovaj model do sada nije bio na Euro NCAP-ovom testiranju.

Nažalost, Mercedesov pulen se nije dobro pokazao prilikom čeonog sudara. Pri brzini od 64 km/h, grudi „vozača“ su pretrpele visok nivo opterećenja, što podrazumeva zagarantovane ozbiljne povrede. Podjednako velika opterećenja je doživeo i „putnik“ na zadnjem sedištu, prilikom čeonog sudara sa zidom pri brzini od 50 km/h.

G klasa se nije pokazala dobrom ni na planu zaštite dece. Naime, pri brzini od 64 km/h, na lutkama koje su demonstrirale decu od šest, odnosno 10 godina, zabeležen je crveni, smrtonosni nivo opterećenja.

Generalno gledajući, po starom sistemu ocenjivanja, G klasa teško da bi dobila pet zvezdica, što nije nimalo reprezentativno za automobil koji košta stotinak i više hiljada evra.

Honda CR-V

Jedino „opravdanje“ koju G klasa može da dobije je „antička“ konstrukcija karoserije, ali zato peta generacija Honde CR-V ne zaslužuje bilo kakav „popust“. Japanski krosover je imao mnogo bolje rezultate od nemačkog SUV-a, ali je prilikom bočnog udara u stub zabeležen kritičan nivo opterećenja (narandžasto), što znači rizik od preloma rebara i oštećenja unutrašnjih organa. Takođe, narandžasti nivo opterećenja je registrovan na vratu lutke koja oponaša desetogodišnjaka. Geometrija zadnjih naslona za glavu CR-V-a je dobila „crveno“.

Seat Tarraco

SEAT Tarraco je sve testove sudara prošao sa „dobar“ ili „odličan“, ali je geometrija zadnjih naslona za glavu dobila narandžasti nivo opasnosti.

Da podsetimo, još jedna SUV ikona, Jeep Wrangler, nije se nimalo proslavio na testu bezbednosti.

AutoRepublika

Izvor: Euro NCAP

 

 

(1311)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TNT

Bruka! Za mene vrlo neočekivan rezultat, bio sam uveren da je ovo potpuno nova platforma i shodno reputaciji da je u pitanju mali tenk, kad ono katastrofa. Kakvih 5 zvezdica, pa u ovome se gine i pri malim brzinama.

hercegovac

I za mene je neocekivano da je kod G klase (koga mnogi nazivaju tenkom na cetiri tocka) doslo do ovako prosjecnih bezbjedonosnih rezulatata sto govori u prilog cinjenici da za bezbjednost putnika nije dovoljna samo cvrsta konstrukcija i dobar lim, vec mnogo umjesnosti da se rasporede udarne sile, potrefe uglovi itd. Ako jedan SUV ne pruza visok nivo bezbjednosti putnika, sta onda da ocekujemo od limuzine? Izgleda da je Volvo na polju bezbjednosti jos uvijek nedostizan za mnoge, pa cak i za premijum brenove.