1. Home
  2. Testovi
  3. Renault Kangoo Express Van 1.5 BluedCi/75 – Radnička klasa
Renault Kangoo Express Van 1.5 BluedCi/75 – Radnička klasa
35

Renault Kangoo Express Van 1.5 BluedCi/75 – Radnička klasa

2.73K
35
Podelite sa prijateljima:

Na treću generaciju Renaulta Kangoo Van trebalo je čekati ni manje ni više nego 14 godina! Po svemu sudeći isplatilo se, osim što je neuporedivo moderniji od prethodnog može se pohvaliti i inovativnim bočnim vratima „Sezame, otvori se“.

Još od prve generacije iz 1997. god, Renaulta Kangoo Van na vrhu je prodaje lakih dostavnih vozila. U startu bila je ponuđena isključivo transportna verzija, nazvana Kangoo Express, odnosno godinu dana kasnije i putnička, čime je rođen potpuno novi segment tzv. kvazi mini vanova, u Francuskoj nazvan Ludospace.

Ova generacija ostala je u opticaju sve do 2007. godine, uz ukupno dve restilizacije (u Renaultu to nazivaju Faza 2 i Faza 3). Zapravo iako je druga generacija predstavljena 2007. godine, za pojedina tržišta proizvodnja prve nastavljena je sve do 2010. godine. Uspeh je bio ogroman, obe verzije (putnička i transportna) prodale su se u preko 2,2 miliona primeraka, nešto manje nego li Kangoo 2, s oko 2,4 miliona jedinica.

Prođe tako u izvesnoj idili bezmalo 14 godina, no u međuvremenu konkurenti, posebno domaći, bili su brži! Mislim pre svega na nekadašnju grupaciju PSA i trojke Citroen Berlingo, Peugeot Partner i Opel Combo Van, već treću godinu na tržištu s potpuno novom generacijom vozila. Iskoristili su odsustvo Renaulta i „obrali kajmak“, kako i ne bi kada su u tehnološkom i svakom drugom smislu talentovaniji od Kangooa 2.

Renault je dakle morao udariti snažno, te ponuditi novi model, ukoliko ne bolji, onda barem na njihovom nivou. I jeste, u što smo se uverili nedavno vozeći putnički Kangoo, koji je u svakom pogledu dokazao da se može vratiti na tron. A kako putnička i teretna verzija idu ruku pod ruku, dočepah se sada i „radničke“, za proizvođača možda i značajnije. Da, da, jer ukoliko su zbog nemaštine ovakva vozila i dalje retkost kod nas, u razvijenim evropskim zemljama, bez imalo preterivanja, ima ih na milione. Kako u ruralnoj sredini tako i velikim urbanim, gde su nezaobilazni dekor na ulicama. Praktično svako treće-četvrto vozilo je ovakvog tipa, nema tog malog privrednika, zanatlije, dostavljača pošiljki, poštara, vodoinstalatera, električara, cvećera i ko zna još kojeg zanimanja, koje ga se može lišiti, većeg ili manjeg kapaciteta u zavisnosti od potreba.

Mojim prijateljima „batimancima“ (građevinari), jedan Kangoo ili Berlingo kombi su recimo premali, uglavnom se preorjentišu na za broj veći Trafic, mnogi čak i na produženu verziju od 5,4 m dužine (zapremina 7,2 m3). Kažem ovo jer sam ovaj moj Kangoo ustupio na probu mom drugaru Milančetu, vlasniku jednog Trafica i matorog Mercedesa Sprinter iz 2000. god, koji beše oduševljen njime ali i dalje rezervisan prema „samo“ 3,3 kubna metra iza leđa…

Ne i moja malenkost (meni je i putnički Kangoo puna kapa), kao i moj mesar Žak (i dalje transportuje meso s praistorijskim Citroenom C15 iz 1992. god), kome bi ovaj Kangoo legao „k’o šamar na budali“! Šta to, dakle, nudi jedan ovakav kombi osim nekoliko kubnih metara prostora? Mnogo, gotovo kao i putnička verzija, barem kada se radi o voznoj dinamici i opštoj udobnosti, pre svega za vozača. Čak je i dizajn prednjeg dela identičan s putničkom izvedbom, koju karakteriša barokna prednja maska, s obiljem hromiranih površina, u aktuelnom stilu proizvođača. Naravno da i ovde cilj opravdava sredstvo, izuzmemo li kabinu ravno podsećen zadnji deo, kao i bokovi, dozvoljavaju maksimalni unutrašnji prostor.

Citroen C15

Sezame otvori se

Osim respektabilnog izgleda, koji me ozbiljnošću podsetio na konkurentski VW Kaddy Van, novi Kangoo Van može se pohvaliti desnim bočnim vratima bez B stuba, čime se, kada se otvore i prednja vrata pod uglom od 90°, dobija otvor od bezmalo 1,5 m širine. Sistem omogućava transport ne samo dugačkih već i kabastih predmeta, pošto se suvozačevo sedište može preklopiti, kada staju masivniji predmeti dužine i do 3 m.

Prvo se izvadi naslon za glavu suvozačevog sedišta, te se podigne sedalni deo i preklopi naslon, tako da se poravna s podom vozila. Zaštitna rešetka iza sedišta ima šarke, koje se odblokiraju kako bi se zaokrenula ka vozaču. S takvom modularnošću dozvoljena je ugradnja specifičnog „nameštaja“ (nazvan Sortimo pivotant, koji se rotira oko svoje ose), kada je pristup istom omogućen kroz bok vozila i od pozadi (pogledajte sliku).

Sistem međutim ima i slabih strana, spomenuta rešetka ne izoluje zvukove iz tovarnog dela i uz njega Kangoo Van raspoloživ je samo s dva sedišta. Osim toga, zbog same koncepcije suvozačevo sedište je fiksirano i ne može se podešavati (čak ni naslon), što se nikako nije dopalo gospođi Rajković, navikloj na mnogo udobnija. Još više joj je zasmetao nedostatak ogledalca na štitniku za sunce, kao i pojas za vezivanje s leve strane (normalno nema B stuba gde je obično zakačen).

Ima tu još svašta u meniju po pitanju uređenja transportnog prostora, no za to su specijalizovale firme s kojima Renault sarađuje. Navedimo samo da uz osnovnu, dakle voženu karoseriju L1, dobijate zapreminu od 3,3 m3 (3,9 m3 s preklopljenjim suvozačevim sedištem), isto kao kod PSA trojki. Maksimalna upotrebljiva dužina tovarnog prostora s dva sedišta iznosi 1,81 m, odnošno širina 1.57 m (1,25 m između proreza za točkove).

U santimetar isto kao i spomenute PSA trojke, dok je maksimalna dozvoljena težina ograničena na 800 kg. Ne i kod voženog koji se mora zadovoljiti s 616 kg. Zadnja vrata podeljena su kao i kod većine konkurenata na 2/3 i mogu se „preklopiti“, tj. otvoriti pod uglom od 180°, kako bi se omogućio pristup viljuškarom. Tek da se zna da uskoro dolazi i produžena verzija (+ 42 cm), kod koje maksimalna zapremina iznosi 4,2 kubna metra (4,9 s oborenim suvozačevim sedištem), što je više nego li kod Peugeota Partner i njegovih „satelita“ (3,8 m3).

No, Kangoo je i duži od njih (standardna verzija ima 4,49 m, tj 9 cm više od Partnera), iako je njegovo međuosovinsko rastojanje kraće za 7 cm (2.72 m). A kako su u modi krosoveri, dogodine stiže i „terenski“ Kangoo (putnička i transportna verzija), uzdignut od tla na 16,4 cm, s bolje zastićenom karoserijom i M+S gumama, u kombinaciji s sistemom Grip Control. Na sajtu Renault za Francusku pronađoh i slike Pick-up izdanja, kažu da je i ova predviđena…

 

Podeliću s vama još jednu nedoumicu, na domaćem sajtu uvoznika pronađoh u ponudu tzv. Express Van (i dalje postoji bivši Kangoo Express), što nije ovde predstavljeni Kangoo Van!? Da, da Renault je istovremeno ponudio dva naizgled identična proizvoda (fizički ih je teško razlikovati), no u suštini ovi su potpuno različiti. Naime, Exspress Van nudi praktično isti utovarni prostor ali je kraći  za 10 cm (4,4 m), poseduje B stub i dvoje klasičnih bočnih kliznih vrata. Ne i „Sezame otvori se“ vrata s desne strane, bez B stuba, i što je najvažnije postavljen je na modificiranoj platformi Dacije Dokker Van, a ne modernijoj od Renaulta Scenic na kojoj je ovde predstavljen Kangoo Van 3!

Ne radi se dakle o produženju života dosadašnjeg Kango 2, već o posebnom proizvodu, u tehnološkom smislu jednostavnijem, s drugačijim enterijerom od našeg (pogledajte sliku). Ni ne proizvode se na istom mestu, za razliku od voženog, Express Van silazi s fabričkih traka u Maroku (Tange). Agregati su isti, ali bez najsnažnijih verzija 1.5 Blue dCi/115 i 1.3 TCe/130, i samo s ručnim menjačima. Samim tim ovaj je jeftiniji u proseku za oko 3.000 evra i to je znači verzija koju trenutno pronalazimo na domaćem, srpskom tržištu! Tek toliko da ne bude zabune jer se ovaj prodaje po ceni od 16.848 evra, u iščekivanju da eventualno bude ponuđen i ovde predstavljen Kangoo Van 3.

A za upravljačem?

Milina jedna! Davno su prošla vremena kada se vozač jednog dostavnog vozila osećao kažnjenim, performanse ovih, kao i opšta udobnost su maltene na nivou putničkih vozila. U svakom slučaju enterijer kod Kangooa Van je u dlaku isti kao kod putničke verzije, izuzmemo li već spomenuto suvozačevo sedište, kao i presvlake. Naime kod radne verzije su od izdržljivijih materijala, lakšim za održavanje.

Vozačevo je naprotiv identično, uz sva moguća podešavanja, računajući i za lumbalni deo leđa. Ukratko, po ugledu na spoljašnjost i enterijer ovog furgoneta deluje znatno prestižnije i kvalitetnije. Zapravo dizajn komandne table dobrim delom je prekopiran od Captura i Arkane, čak i tvrda plastika, predviđena da traje, deluje iznenađujuće dobro za ovakav tip vozila.

Za upravljačem se osećamo kao u jednom savremenom putničkom vozilu, ergonomija je bez zamerki. Kao i sedište i on se podešava u svim pravcima, uz to lep je na oko i prijatno „mesnat“. Na dohvat ruke nalazi se ručica menjača „na balkonu“ (donjem delu centralne konzole), dok pogled „puca“ na velike i pregledne instrumente. Potpuno klasične koncepcije, s ekranom između za informacije s putnog računara i numeričko očitavanje brzine, ne mogu, a da se ne dopadnu.

Dobro je to zamislio Renault, računajući i praktični aspekt. Sve neophodno za duže putovanje ili posao staje u pregrade na vratima, boks između sedišta i iznad instrument table, policu iznad glave i veliki pregradak za rukavice, ispred suvozača. Identičan je kao kod Captura, dakle funkcioniše kao fioka, tj. izvlači se iz centralne konzole. Sve u svemu ukupno oko 60-ak litara korisnog prostora.

Kako se danas bez ekrana više ne može i ovde pronalazimo veliki centralni od 8 inča, ispod koga je bežični punjač za smartfon i komande automatskog klima uređaja s dve zone podešavanja. Podrazumeva se da je kompaktibilan s aplikacijama Android Auto i Apple CarPlay, te da je sposoban prepoznati vokalne komande. Uostalom sve što možemo pronaći kod putničke verzije ponuđeno je i ovde, u seriskoj opremi ili uz doplatu.

A na putu?

U iščekivanju 100 % električne izvedbe (baterija od 44 kWh, motor od 102 ks i autonomija od 265 km) Kangoo Van je ponuđen s dobro poznatim 1.5 BluedCi od 75, 95 i 115 ks, kao u slučaju putničke varijante. Do pre koju godinu verovatno bi se ostalo na tome, no od kako su dizeli proglašeni politički nepodobnim ponuđen je i benzinskim motorom 1.3 TCe, od 100 i 130 ks. Uz najsnažnije izvedbe predviđen je i automatski menjač EDC7.

Više nego li dovoljno uzevši u obzir da je Kangoo Van lakši za oko 250 kg od putničkog, a kada je opterećen podrazumeva se da se vozi s dužnom pažnjom. Što se tiče vozne dinamike samo napomena da je postavljen na savremenoj platformi koju koristi Scenic, tako da je posve izvodljivo voziti ga dinamično, kao bilo koje putničko vozilo. Nema preteranog ljuljanja i naginjanja karoserije, čak ni kada je prazan. Jednostavno za njegovim upravljačem nema se utisak da ste u jednom dostavnom vozilu, jedino su u vožnji na auto-putu nesto izraženija vazdušna strujanja.

Proizvođač navodi da je poboljšao izolaciju kabinskog prostora, kao što rekoh buka uglavnom dolazi iz prtljažnog prostora, kada ovaj nije odvojen. Jer voženi 1.5 Blue dCi od 75 ks i sa 220 Nm je veoma diskretan, mogu da kažem i dovoljno snažan za ovakav vid upotrebe. Uparen je s ručnim šestostepenim menjačem, od kojih su prva dva prenosna odnosa kratka, kako bi se opterečen što lakše „odlepio“ pri polasku. OK, tokom čitave sedmice vozio sam ga s veoma malo opterećenja, gotovo prazan, nikome od prijatelja i poznanika nije trebao furgonet za prevoz…

No, kako su na parkingu pres centra imali jedan primerak s fiksiranih 280 kg tereta, provozah ga tek da osetim kako se ponaša. Zadnje ogibljenje se umiri, Kangoo Van postaje čak i udobniji, što će reći da ne poskakuje preko nepravilnosti na putu kao kada je prazan. Nezavisno od opterećenja nalazim da je neophodno skrenuti pažnju na par specifičnosti prilikom vožnje ovakvih vozila, gde pre svega mislim na odsustvo unutrašnjeg retrovizora.

Pogled mahinalno ide ka njemu, treba vremena da se navikne osloniti se samo na spoljašnje. Ok, dovoljno su veliki, ali je za žaljenje što u seriskoj opremi nije specifično ogledalo na zaštitniku za sunce suvozača, koje pokriva mrtav ugao. Naime preglednost s desne strane, pa malo unazad ka C stubu, je nikakva. Veoma nezgodno kada se moraju propustiti automobili koja dolaze s desne strane (u Francuskoj skoro uvek imaju prioritet), da ne pričam o trotinetima, biciklistima i ostalim dvotočkašima, kojih je u Parizu k’o mrava.

Za bolju preglednost unazad predviđena je uz doplatu kamera, s tim da ova nije integrisana u sistem. U voženom je postojala za vožnju unazad i za pomoć pri parkiranju, no spomenuta je nakačena na krov pozadi i u kompletu je s ekranom od 7 inča, fiksiranom na mestu unutrašnjeg retrovizora. Sličan sistem svojevremeno sam pronašao kod Berlinga i Partnera, ko često vozi po gusto naseljenim sredinama toplo mu ga preporučujem.

Još par reči o potrošnji, voženi agregat pokazao se izuzetno ekonomičnim, u proseku je potrošio 5,7 l. Na otvorenom putu lako sam se spusti na 4-4,5 l, dok na auto-putu treba računati na oko 6 l. Autorizovanih 130 km/h dostiže lako, no ukoliko ima blagi uspon često se mora prebaciti u niži stepen, dva poslednja su (pre)duga. Potrošnja može biti i niža ukoliko se izabere program Eco, odnosno verzija nazvana Ecoleader. Radi se izvesnoj blokadi motora, kada je maksimalna brzina ograničena na 110 km/h, čime se navodno ekonomiše još 0,5 l na 100 pređenih kilometara. Interesantno za firme kako bi obuzdale „nestašne“ vozače…

Renault dakle mnogo očekuje od treće generacije Kangua, uostalom s 14,6 % procenata tržišta u Evropi je na drugom mestu, kao i u Latinskoj Americi. S električnim Kangom Z.E je lider na Starom kontinentu, prethodni se recimo prodao u 60.000 primeraka, kod novog se očekuje da će se utrostručiti. Inače Kangoo 3 proizvodi se na severu Francuske u fabrici Maubeuge, koja je jedna od najperformantnijih u alijansi Renault/Nissan.

Od 1971. god, kada je počela s radom, ovde je proizvedeno preko 6 miliona lakih dostavnih vozila. Za realizaciju novog Kango uloženo je recimo 450 miliona evra, kako bi se modernizovala i uvelo 630 novih robota. Da li je time ovaj postao najbolji na tržištu, neću polemisati, evidentno je da imamo jedan veoma „zreo“ i uspešan proizvod, no ruku na srce ni konkurenti nisu ništa lošiji. U svakom slučaju tržište je gladno ovakvih vozila, tako da je na kraju sve u nijansama i naravno ceni. Kao što rekoh kod nas je još uvek nepoznata, u katalogu je samo za Express Van. Tek informacije radi, u Francuskoj početna iznosi 20.700 evra, odnosno 21.100 evra za voženi dizel, no na našem tržištu cene su tradicionalno osetno niže.

Tekst: Perica Rajković

Fotografije: Renault, Perica Rajković

 

Renault Kangoo Express Van 1,5 BluedCi/75 ks

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Lako komercijalno vozilo
Vrata/Sedišta: 5/2
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.486 x 1.920 x 1.864 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.716 mm
Zapremina prtljažnika: 3.300 – 3.900 lit
Masa praznog vozila: 1.380 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/ turbo dizel
Radna zapremina: 1.461 cm³
Snaga: 75 ks pri 3.000 o/min
Maks. obrtni moment: 220 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 6/ručni

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/polukruta osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/doboši
Pneumatici napred/nazad: 195/65 R15

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 18 s
Maks. brzina: 152 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Dizel
Zapremina rezervoara: 54 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,4- 5,7 l/100 km
Emisija CO2: 141 g/km

Cena

Cena u Francuskoj od 20.700 evra 

Dobre strane:

Moderan stil, pozicija za upravljačem, savremena oprema, originalna klizna vrata bez B stuba, opšta udobnost, potrošnja, utovarni prostor

Loše strane:

Neudobno suvozačevo sedište, viša cena   
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7,5 Ukupno 7,75 
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,5 
Kabina: 7,5
Praktičnost
Karoserija: 9 Ukupno 8,5 
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8 Ukupno 8
Pozadi: –
Vozne osobine
Upravljivost: 7,5 Ukupno 7,5 
Performanse: 7,5
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8 
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 6,5 Ukupno 7,5 
Potrošnja: 8,5
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 7,5
Efikasnost: 7
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 7,694

Kangoo Van benzin

Tce 100 Tce 130 Tce 130 Ecoleader
Specifikacija
Motor 4 cilindra, benzin
Zapremina 1 333 cm3
Snaga (ks) 100 130 130
Maks. obrtni moment (Nm) 200 240 240
Menjač M6 M6 M6
Pogon Na prednje točkove Na prednje točkove Na prednje točkove
Masa (kg) 1298 / /
Performanse 
0 do 100 km/h (s) 14,5 11,8 11,8
Vmax (km/h) 168 183 110
Potrošnja i emisija CO2
WLTP (l/100 km) 6,6 do 6,8 6,7 do 6,9 6,1 do 6,9
CO2 WLTP (g/km) 150 do 153 152 do 156 138 do 156

Kango Van diezel

Blue dCi 75 Blue dCi 95  Blue dCi 95 Ecoleader Blue dCi 115
Specifikacija
Motor 4 cilindar dizel
Zapremina 1 461 cm3
Snaga (ks) 75 95 95 115
Maksimalni obrtni moment (Nm) 220 260 260 270
Menjač M6 M6 M6 M6
Pogon Na prednje točkove Na prednje točkove Na prednje točkove Na prednje točkove
Masa (kg) / / / /
Performanse
0 od 100 km/h (s) 18,1 13,6 13,6 12,04
Vmax (km/h) 152 164 110 175
Potrošnja i emisija CO2
WLTP
(l/100 km)
5,4 do 5,5 5,4 do 5,5 4,9 do 5,5 5,3 do 5,9
 CO2 WLTP (g/km) 141 do 143 141 do 145 127 do 144 136 do 153

(2729)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

35 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
xtrimi

JA očekivao onu pomenutu varijantu rebrendirane DACIA Dokker, kad ono totlno nova makina.
I super su mi ove promo slike ali da li neko realno kupuje te dodatne opreme tipa merdevine ?
<i čisti ko apoteka a u realnosti prašine puni 🙂

Nego ako ja vidim dobro u kasetu između sedoišta staje 3 klipa kukuruza ?
Valja li taj Francuski kukuruz? Da nije GMO ? 😀

Iznogud

Biće pečenjaka….velim ja, taj Pariz je selo :-))) nego pitanje za redakciju, kad im stiže test onih Fordova iz avganistana, dosadio ovaj Peki 😂🤣🤔🤪😘

BB

Navikao Peki na testove auta sa tri klipa, pa da i ovaj ne bude izuzetak… 🌽🌽🌽😂

Iznogud

Hehehe

Renault Terminator

Na pretstavljanju putničeke verzije videlo se da je to dobar van.Ova teretna verzija samo to i potvrđuje

1cil 20KS

Dizel i samo 75KS, nikako. Benzin barem zavrtis u visoke obrtaje ako ima barem 4 cilindra, one sa 3 ne vredi komentarisati. Znaci neka jaca varijanta od barem 95KS za teretnjaka je ok.

Iznogud

Piše li gdje nosivost, evo ne znam?! Taman za par bačvi rakije, a kako se pije , to znamo svi https://youtu.be/ddAwd2ob6Rk
Ovo za kameru, nekako mi se čini uska slika kao da mali kut pokriva ta kamerica.

moron

Piše i to u tekstu, ako pročitaš 😊

Iznogud

U tekstu? E, to mi je novo. E baš ti fala, sad tek vidim, jedva 600 a psi 800, to sam htio da čujem. Kako u tablici ne piše, evo ne znam!

BB

Ako smijem da primijetim, idealno za preradu u manji kamaper…

Iznogud

Ne smijes.

moron

Čudno mi da „nosi“ gume 195/65×15

Onaj što ga zgazilo vreme

Nisam znao da ima još 1,5 DCI od 75 ks. To bi bila varijanta DCI 70 pre uvođenja Ad Blue.
Ovaj DCI 95 bi mu dobro legao. I valja iskoristiti i kupiti dok još ima dizela.
Neverovatno je da ovakav „teretnjak“ nema B stub ! Saka im čast, da su to uspeli da reše na prihvatljiv način.

Neca Pereca

Ма дај људи немојте се зезати, ово је Докер са Реноовим знаком. Има их већ доста по граду, гледао сам га изблиза, само препакован Докер. А самим тим је доста мањи од конкуренције.

BB

A da li ste Vi, mladi gospodine, pročitali tekst?
Znači još jedan koji čita naslov pa piše komentar… Peki, ne moraš se više patiti pišući tekst, samo dobar naslov opali… 😂

Iznogud

Eeee, nemoj da vrijedjas🤪mi samo čekamo testove novih zvijezda auto republike, ono gstiga i onog dzezera. Dobri moj Musa otego papke čekajući. Sad nove nade nadiru sa istoka, iz Afganistana. Sve britka pera, doajeni pisane riječi.🤪🤪😘😘 I slike ….😂

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud
Neca Pereca

Млади?

Renault Terminator

Da ti nisi cugnuo malo više dudovače na gladan stomak😁…

Peki

Nije, i tome sam dao akcenat, ima i prepakovani Dokker ami Kangoo Van je postavljen na znatno modernijoj plarformi.

Bungi

Ne znam kako se gospođi Rajković dopada sjediti na suvozačevom mjestu u autu koje nema „B“ stuba ali ja nisam uopšte oduševljen? 🤔Više ja volim mašine sa „viškom“ dijelova(B stub) 😂

BB

A sutra ćeš sjesti na motor 😜

Rikošet

Idealan za dovesti još jedan Smederevac u Francusku…

Peki

Da znas, mogao bi biznis da pravim s njima 🙂
Inace pokazao se dobar (Smederevac), jedino mu je slab lim u rerni, brzo je izgoreo. Nesto smo improvizovali tj ubacili celicnu plocu, ali odnos ulozeno/dobijeno je na kraju odlican! Za nekih 200 evra nema tako polivalentnog sporeta u Francuskoj 😉

S mile

Obican limar napravi i zameni rernu, za 50eur… vredi Smederevac svaku paru…😁

BB

Pa eto ti poslovne ideje, ionako se žališ da si bez posla… 😉
Nemoj sad da se izvlačiš na godine, to nije starost nego iskustvo…

Iznogud

Imam nekih 1000 komada na skladištu, po 250€ za francusku, Peki, ako si zainteresiran.

Rikošet

Nešto mi se baš urezao u sjećanje taj mali Smederevac, kojeg si odveo u bijeli svijet 🙂

Mada je u automobilizmu često predmet šprdnje, u svijetu šporeta naša Alfa je Mercedes…

Nešto mi je drag i ručno rađeni limeni „fijaker“, ali ne vidjeh ga od kada su nas napustile neke starije generacije…

Dostavljac

Najveci problem je sto su vozila generalno sve skuplja i skuplaj, a kada se sve sabere i oduzme ne nude neko preveliko iznenadjenje osim redizajna i par pretinaca sto se i u prethodnim modelima moglo dobiti za dosta manje para! Naravno ovde pricamo o provjerenom 1,5 dCi motoru! Novi kangoo sa 1,3 benzincem i go kao pistolj za nekih 17000 EUR je stvano preskupo i za evropljane a kamoli za nas! Ovo je licno moje misljenje kao vozaca dostavnih vozila sa predjenim i promenjenim velikim brojem raznih dostavnih vozila!

Vele

Da, vozila su sve skuplja i skuplja. Ocekujem novog Connecta, trebao je biti prije 3 mjeseca. Kasni zbog poluprovodnika. Inace peti, novi dostavnjak. 3 Caddy-ja, pa Connect vozen 5 god, bez i jedne zamjerke. Opet Connect zbog dobrog iskustva, izuzetno udobne voznje i vozne dinamike. Probao sam i PSA rivale, otpali su zbog nemanja opcije at mjenjaca i drugih kliznih vrata u dostavnoj i kracoj verziji, VW je u otprilike istom paketu opreme bio skuplji skoro 6000. Po meni ne i bolji. Dobio sam Kango na koriscenje 2015 god do isporuke, nisam odusevljen, iskreno receno. Takva su moja iskustva, mada… Pročitaj više »

xtrimi

Nego ima li informacija gde je DON?
Da li je živ mrda li?

slk

mora da se Iznogudio:)

Iznogud

Hehehe

Rikošet

Don je prijatelju dobio neke pare na njemačkoj lutriji. Kad je podigao lovu odmah je krenuo u salon Alfe da kupi Giuliu GTA. Nažalost nestalo, limitirana serija, rasprodalo se brzo, vole ljudi to… Od silnog razočarenja kupio je ponovo Mercedesa (nisam upratio kojeg, ćuti kao zaliven, vjerovatno neku C-Klasu, logično je da nakon B uzme C) i odlučio da promijeni alijas, da ga ne bi slučajno skontali… Tužna je to priča. Na sve to navode pouzdani izvori da ga sada ospjedaju žene, jer je pun para kao brod i nema više vremena da kucka… Šteta, bio je mnogo dobar lik,… Pročitaj više »

moron

Tako to često uvek bude u životu. Sve ispadne naopako …

Rikošet

Ko zna zašto je to dobro…

Ne znam zašto, kako i od kada, ali ovako objašnjavam sve neobjašnjivo što mi se desi u životu…