1. Home
  2. Prezentacije
  3. Aston Martin V12 Speedster – bez krova i bez vetrobrana(FOTO)
Aston Martin V12 Speedster – bez krova i bez vetrobrana(FOTO)
3

Aston Martin V12 Speedster – bez krova i bez vetrobrana(FOTO)

439
3
Podelite sa prijateljima:

Košta 950.000 dolara a samo 88 primeraka će biti proizvedeno.

Od ultraluksuzne Lagonda Taraf limuzine do trkačkog Vulcana, Aston Martin je kreirao neke čudesne automobile iz limitiranih serija poslednjih godina. Pripremimo se za još jedan na listi, jer je ekipa ih Gajdona skinula  veo s V12 Speedstera, razvijenog od strane Q divizije, zadužene za specijalne projekte. Kreiran je u periodu od 12 meseci, koristeći elemente DBS Superleggere i Vantagea, ali u jedinstvenom pakovanju.

Stajling kombinuje staro i novi, jer je očigledan uticaj DB3S modela iz 1953., kao i DBR1 iz 1959., uz detajs novijeg CC100 Speedster koncepta iz 2013. V12 Speedster uzbuđenje „s vetrom u kosi“ dovodi do savršenstva, jer uopšte ne poseduje krov, nakon Bentley Mulliner Bacalara, koji smo takođe predstavili. Zapravo, Aston Martin ide dalje, jer ne poseduje ni vetrobran, poput McLaren Elve. Počiva na kovanim naplacima od 21 cola s centralnim zaključavanjem, iza kojih se nalaze moćne karbon-keramičke kočnice s diskovima prečnika 410 milimetara napred i 360 milimetara pozadi.

Da bi se skinulo što više suvišne mase, većina karoserije je napravljena od ugljeničnih vlakana. Ovaj materijal je iskorišćen i za kokpit, u kojem su vozač i suvozač razdvojeni nečim što Aston Martin naziva „kičmom“, rešenjem sličnim onom kod Ferrari Monze SP2. Enterijer je umetnički rad i kombinuje kožu s hromom, aluminijum pa čak i 3D štampanu gumu, dok uklonjiva kožna torba zamenjuje konvencionalni prednji pretinac. Kada već govorimo o prostoru za odlaganje stari, tu su dva mala kargo prostora, ugrađena u „grbe“ iza sedišta.

Kako naziv automobila sugeriše, novi Speedster koristi V12 motor radne zapremine 5,2 litra i par turbopunjača. Osmostepena ZF automatska transmisija ima zadatak da šalje 700 ks i 753 Nm na zadne točkove uz asistenciju diferencijala s ograničenim proklizavanjem. Zahvaljujući moćnom hardverskom aranžmanu, V12 Speedster do 100 km/h ubrazava za tri i po sekunde, dok mu je maksimalna brzina elektronski ograničena na 300 km/h. Zamislite vožnju pri 300 km/h bez vetrobrana i krova!

Automobil koji možemo videti u priloženoj galeriji ilustruje paket konceptualnih specifikacija na avionsku termu, s inspiracijom pronađenom u F/A-18 Hornetu. Finiš je u „Skyfall“ srebrnoj boji, u kontrstu sa satensko crnim završecima izduvnih cevi, smeštenih u centralnom delu zadnjeg odbojnika, dok enterijer kombinuje crnu kožu i tepih s crvenim ručkama na vratima. Ukoliko vam se sve ovo sviđa, Aston Martin će rado konceptualni paket integrisati u automobil.

Britanska kompanija već sada prima porudžbine za automobil koji košta 950.000 dolara. Serija je limitirana na 88 primeraka a isporuke kupcima su zakazane za prvi kvartal 20201.

AutoRepublika

(439)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

U neka stara vremena, ovaj auto bi bio u filmu o 007, sada … izgleda da ne….

perica

Pa dobro do 20201 godine mozda i skupim lovu

TNT

Kako se to vozi bez vetrobrana? Šta štiti od vetra? Šta ćemo sa kamenčićima i insektima? Samo par puta u životu sam vozio 300 i više – znojale su mi se ruke, nije mi bilo dobro, još pamtim prolazak kroz prvu krivinu… 200 posle toga izgleda kao da stojiš, i sve to u dobro ušuškanom automobilu – a ovo bez krova ide toliko i NEMA vetrobran??? Trkačka kaciga je pretpostavljam obavezan deo opreme, ili grešim? Jel to samo za slikanje ili stvarno može da se vozi?