1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Ford Bronco Boss
Zanimljivost dana: Ford Bronco Boss

Zanimljivost dana: Ford Bronco Boss

344
0
Podelite sa prijateljima:

U današnja vremena nije retkost da vidimo krosovere i terence visokih performansi, ali nekada davno to nije bio slučaj. Terenci, ne samo što su uglavnom smatrani za primitivna vozila koje voze samo oni sa potrebama za kretanjem kroz nepristupačne terene, već su performanse bile gotovo nepoznata imenica.

Kada je Bronco debitovao 1966. godine postao je Fordov prvi terenac. U samom početku, samo jedan agregat je bio opcija i to linijski “šestak” zapremine 170 kubnih inča (2,8 litara) sa svega 101 konjskom snagom, ali je Ford vremenom debitovao i moćniji V8 motor zapremine 289 kubnih inča (4,7 litara) sa 200 “grla”.

A onda je kompanija uspela da “ukrade“ dva velika imena iz General Motorsa i istorija nikada nije bila ista. Jedan od tih imena je Simon “Banki“ Knudsen, koji će postati Fordov predsednik, a drugi inženjer Lari Šinoda.

Upravo je Šinoda bio veoma cenjeno ime u američkoj automobilskoj industriji, a proslavio se radom na Chevrolet Corvette. Šinoda se brzo dao na posao i u Fordu i najavio takozvani “Boss“ (Šef) program na Mustangu gde će 1969. godine debitovati Boss 302 i Boss 429. Ovaj prvi se uspešno takmičio u Trans Am šampionatu, a drugi je stigao do tačke homologacije mehanike za NASCAR prvenstvo.

Šinoda se nije zadovoljio samo Mustangom pa je želeo i Boss verziju popularnog Bronca. Za bazu je uzet fabrički Bronco sa V8 agregatom, a zatim poslat u Kar Kraft, samostalnu kompaniju koja je proizvodila gotovo sve Fordove koncepte i specijalne modele.

Kar Kraft je prvo ubacio moćniji V8 agregat zapremine 351 kubnog inča (5,7 litara), koji je preuzet iz Mustanga Shelby GT350, a on je podigao snagu na 290 “konja”. Bronco Boss je dobio i trostepeni automatski menjač (takođe iz Shelbyja), modifikovano ogibljenje i veće kočnice. Sa izuzetkom većih felni i haube, Boss se nije značajno razlikovao od standardnog Bronca pa je verovatno zato i delovao kao nečija lična modifikacija umesto fabričkog modela.

Nedugo nakon što je Kar Kraft počeo sa testiranjem, Knudsen i Šinoda su napustili Ford, a novi predsednik Li Ajakoka nije želeo da investira novac u proizvod koji je već imao limitiranu prodaju. Iz tog razloga, planirana serijska proizvodnja je otkazana, a Kar Kraftu je naređeno da uništi jedini preživeli prototip.

Međutim, krajem 1970. godine Kar Kraft je bankrotirao pa je Bronco Boss prodat jednom od vlasnika, a trag mu se izgubio sve do pre nekoliko godina. Tada ga je pronašao čovek po imenu Ves Ajsenšenk nakon što se terenac pojavio na prodajnom sajtu eBay, a odao ga je broj šasije.

Bronco Boss danas ima tek nešto manje od 100.000 kilometara na satu, a osim što je jednom prefarban, vozilo je u originalnom stanju. Ajsenšenk je uspeo da pronađe jedinu preživelu fotografiju i da udvostruči trkačku traku koja je nestala tokom farbanja.

Od tada Bronco Boss je veoma često gost na sajmovima klasičnih vozila, a autor ovoga teksta je lično imao priliku da ga vidi uživo. Ostaje veliki žal što ovaj terenac nije ušao u serijsku proizvodnju, ali šanse su velike da će Ford ispraviti grešku sa novim modelom za 2020. godinu.

Zoran Tomasović

(344)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments