1. Home
  2. Industrija
  3. Francuzi: Da li italijanski automobili zaista zaslužuju tako lošu reputaciju?
Francuzi: Da li italijanski automobili zaista zaslužuju tako lošu reputaciju?
9

Francuzi: Da li italijanski automobili zaista zaslužuju tako lošu reputaciju?

2.24K
9
Podelite sa prijateljima:

Malo komšijskog rivaliteta nije na odmet…

Ukoliko bi se jedna grana industrije, odnosno potrošači koji kupuju te proizvode, mogli nazvati punim predrasuda onda je to slučaj sa automobilizmom. „Nemački i japanski modeli su najpouzdaniji, italijanski su kvarljivi, francuski su skupi za održavanje…“

Ovakvih i sličnih mitova ima na pregršt, a često ih gaje i stručni novinari iz zemalja sa razvijenom automobilskom industrijom. Otvorite li stranice nekakvog nemačkog portala, videćete hvalospeve na račun Volkswagenovih vozila, te modela „feudalne trojke“, slično je i sa ostalim kolegama iz drugih država, sve po principu „Ciganin hvali svoga konja“.

Tako je i francuski časopis L’Automobile nedavno pisao o problemima italijanskih vozila. Na tu temu stigli su nakon izvesne studije koje su sproveli o pouzdanosti četvorotočkaša, i podstaknuti rezultatim ankete rešili da daju svoje mišljenje o podacima.

Fiat Panda/Fiat 500

Studija je ukazala da je pouzdanost Pande (posebno trocilindarskog motora sa blagim hibridom koji ukupno isporučuje 70 ks) odlična. No, stariji modeli sa agregatom 0,9 TwinAir skloni su popriličnoj potrošnji ulja. Francuzi hvale restilizaciju koja je doprinela tome da kabina i materijali u njoj naprave korak napred i ističu da je Panda preležala sve dečije bolesti.

Fiat 500 je naišao na niz kritika. Prema istaknutom istraživanju završio je na šestoj poziciji od šest ponuđenih modela po pitanju pouzdanosti. Zameraju mu se problemi sa 1,2-litarskom pogonskom jedinicom (69 ks), te da iako je Fiat mahom rešio nedaće u vezi sa tim agregatom i dalje glavobolju stvaraju ležajevi u menjaču, kao i start/stop sistem.

Ove zamerke čine nam se pomalo čudno, jer je pomenuti blok do sada bio poznat kao vrlo pouzdan. Novinari francuskog časopisa navode i da bi plastika u „fići“ trebalo da bude kvalitetnija…

Fiat 500X

Fiatov subkompaktni SUV našao se na poslednjoj, 12. poziciji u svojoj kategoriji. L’Automobile u prvi plan stavlja problem sa kvačilom kod određenih primeraka modela 500X, gde se dešavalo da ovaj deo iziskuje kompletnu zamenu već na 30.000 pređenih kilometara. S druge strane, hvale nedostatak „elektronskih gremlina“.

Francuzi pozitivno govore o motorima 1,0 T3 i 1,3 T4, kao i da je ukupan kvalitet izrade na zadovoljavajućem nivou. Jedini pravi problem vide u kvačilu kod određenog broja vozila.

Fiat Tipo

I Tipo je završio na poslednjem mestu (13), u klasi u kojoj se nadmetao u anketi. „Trikolori“ su imali šta da kažu na račun pouzdanosti Fiatovog kompaktnog modela. Preterana konzumacija ulja kod 1,4-litarskog benzinskog motora, zatim trošenje opruga (negde potrebna zamena na samo 25.000 pređenih kilometara), a navode i da se dešava da turbina „rikne“ od 1,6 MultiJet pre nego što automobil dosegne magičnu granicu od 100.000 km.

Kako je Tipo niskobudžetni automobil, Francuzi ističu da on nišani Daciju, mada veruju da su rumunska vozila korak ispred po pitanju upotrebljenih materijala u kabini.

Alfa Romeo Stelvio

Alfin SUV se daleko bolje kotira od ostalih italijanskih četvorotočkaša u sprovedenoj anketi jer je zauzeo 17. mesto od 30 kandidata. Zamera mu se preterano „trošenje“ pneumatika, i to je to… Nema šta loše da se kaže ni za jedan od ponuđenih motora kod ovog potentnog SUV-a.

L’Automobile ističe da bi u enterijeru trebalo poraditi na kvalitetu završne obrade, jer ona mora biti viša za jedan premijum brend.

Alfa Romeo Giulia

Giulia je dobila mnoštvo kritika na račun pouzdanosti (14. mesto od 16 učesnika). Parking senzori su problematični, prednje gume se takođe brzo troše, tu su i nedaće sa akumulatorima (često se menjaju pre isteka roka od 3 godine), otvor za sipanje goriva takođe ume da bude „tvrdoglav“, a Francuzi pišu i da se u poslednje vreme javio problem sa mehanizmom otvaranja/zatvaranja panoramskog krova.

L’Automobile navodi da je u enterijeru sve na svome mestu i da je vidljiv napredak nakon unapređenja sa kraja 2019. godine.

Pitamo se… Šta li bi imali da kažu italijanski automobilski novinari za modele s druge strane Alpa?! 🧐

AutoRepublika 

(2235)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Na bazi dosadašnjeg iskustva sa Fiatom 500L ( a u sedmoj godini „zajednice“ smo ), ja mu za pouzdanost dajem ocenu 10/10.

Iznogud

Strašnih kvarova kod alfe , čudo jedno. Troši gume i zbog toga na 14 ili kojem već mjestu. Sta li je kod onih koji su ispred stelvia, bas me zanima?!

Nik900

Prvi put cujem da 1.6 mjet ima problem sa turbinom, vozim doblo sa 220 000km bez greske na motoru ali bukvalno

Iznogud

Ma lupetaju francuski tetrijebi. Garant ovih 13 svi imaju pune pepeljare, a stelvio troši gume. Nisu se ni sjetili promijeniti gume..troši gume..ahahaha….za plakati.trošiti gume je kvar?!?! Znači, stelvio je bez greške, što smo mi ionako znali.

BB

Troši ulje… a koliko na 1000 km? Ima li u analizi neki mjerljiv podatak?

Iznogud

ma gluposti…eno pitaj morona.

Onaj što ga zgazilo vreme

Troše ulje skoro svi noviji fijat benzinci i to lepo. Bukvalo, mora se imati kantica ulja u autu ako se krene dalje. A uzrok je samo motorno ulje, ali kad se pogleda tačno, uzrok je Fijat. Ista stvar kao sa VW.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Onaj što ga zgazilo vreme
Bungi

Fiat Stilo 1.9 jtd. Za mnoge automobile je izmislio svijet.

Balkanboj

Francuzi nalaze zamerke i kritikuju druge proizvođače automobila??

Ahahahahah….