1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Emanuel Makron „kuka“ nad sudbinom Karlosa Gona
Emanuel Makron „kuka“ nad sudbinom Karlosa Gona
0

Emanuel Makron „kuka“ nad sudbinom Karlosa Gona

136
0
Podelite sa prijateljima:

Francuski predsednik, Emanuel Makron, rekao je japanskom premijeru, Šinzu Abeu, da je zabrinut za stanje Karlosa Gona, koji vreme provodi u zatvoru.

„Smatram da je pritvor predug i preoštar i rekao sam to Abeu“, izjavio je Makron pred novinarima u Kairu, sugerišući na telefonski razgovor koji je imao s Abeom u petak. „Samo sam zabrinut jer francuski državljanin zaslužuje  osnovnu pristojnost.“

Makron je izrazio svoj stav nakon što je Gon istupio sa mesta predsednika i generalnog direktora Renaulta, odnosno dva meseca nakon što je s istih pozicija skinut u Nissanu. Dok je Renault imenovao bivšeg Michelinovog generalnog direktora, Žan-Dominika Senarda na mesto predsednika, Makron je predložio da Senard bude i Nissanov predsednik i da pomogne upravljanju alijansom.

S ovim javnim istupima, francuski premijer stupa na klizavo tlo, gde može lako da se oklizne, jer se otvoreno meša u japanski pravosudni sistem. Šef kabineta japanske vlade, Jošihide Suga, saopštio je da se sve radi u okviru zakonske procedure u okviru istrage.

„Potpuno nezavisno istražno telo se bavi ovim slučajem i sve je bazirano na odgovarajućim procedurama i striktnom poštovanju zakona, uključujući i naredbe suda“, rekao je Suga. On je takođe rekao da dva proizvođača treba da odluče ko će biti Nissanov predsednik, jasno odbacivši ideju da se vlasti mešaju u razgovore tog tipa.

Gon je u pritvoru od 19. novembra, kada je uhapšen u Tokiju i optužen po više tačaka. Makronovo mešanje u poslove dve kompanije se vidi kao demonstracija moći države  nad Renaultom. Vlada Francuske poseduje 15 odsto Renaulta sa dodatnim pravima glasa, dok francuska firma poseduje 43 odsto Nissana sa glasačkim pravom, što francuskim političarima daje indirektno pravo da se mešaju u odluke, koje mogu da utiču i na japansku kompaniju. Nissan poseduje 15 odsto Renaulta, ali bez prava glasa. Iz navedenog je jasno da se radi o prilično neprirodnom poslovnom odnosu, koji mora biti promenjen na ovaj ili onaj način. Bez kompromisa teško da će doći do rešenja, a Makronovo ponašanje je prilično alarmantno, neprofesionalno i odigrava se u domenu u kojem on realno nije niko i ništa, sem što je u prijateljskim odnosima s Gonom.

Mada obe kompanije ponavljaju da su posvećene partnerstvu, Nissan već duže vreme nije zadovoljan svojom ulogom u alijansi, čiji je treći član Mitsubishi Motors.

„Bićemo uporni da osiguramo stabilnost grupe“, rekao je Makron. Međutim, njegovo viđenje „stabilnosti“ teško da se poklapa s onim kako ga vide u Nissanu, a pored toga je sigurno da se Japancima nimalo ne sviđa mešanje jednog političara u poslove firme.

Miting alijanse

Rukovodioci Renault-Nissan alijanse će se ove nedelje sastati u Amsterdamu, gde je sedište kompanije koja upravlja partnerstvom. To će biti prvi sastanak nakon Gonovog odlaska.

U neočekivanom obrtu, šef Nissana, Hiroto Saikava, bivši štićenik Gona, koji je vodio kampanju protiv bivšeg direktora, rekao je da takođe namerava da istupi sa svoje pozicije u mesecima koji dolaze, nakon reformisanja lošeg rukovođenja, koje je kako kaže, oslabilo japansu kompaniju.

Makron takođe ima svoju priču sa Renaultom. U nedelju, on je branio povećanje francuskog udela 2015., koje se odigralo pod njegovim nadzorom, u vreme kada je bio ministar ekonomije. To je bio potez koji je uznemirio Nissan. „Bio sam srećan što sam intervenisao, jer sam osećao da je Gon otišao predaleko u „japanizaciji“ grupe“, rekao je on.

Makronovo mešanje u čitav slučaj i nastojanje da uzme nešto što mu ne pripada, moglo bi eventualno da dovede do velike krize, pa možda i raspada alijanse.

AutoRepublika

 

(136)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments