1. Home
  2. Testovi
  3. Fiat Tipo SW – Dodaj gas
Fiat Tipo SW – Dodaj gas
38

Fiat Tipo SW – Dodaj gas

9.64K
38
Podelite sa prijateljima:

Ugradnjom tečnog naftnog gasa u Tipo, Fiat je ponudio veoma interesantnu alternativu hibridima i električnim automobilima, male autonomije i previsoke cene

Poslednja generacija Fiata Tipo uložila je mnogo napora ne bi li se dopala kupcima. U ponudi sa tri oblika karoserije, sedan, hedžbek i karavan, napaja se dizel i benzinskim gorivom, ali i tečnim naftnim gasom TNG, kojeg su se mnogi konkurenti odavno odrekli. Jeftino i provereno gorivo, koje ne zahteva veća ulaganja, za razliku od električnih i hibridnih vozila.

Cena u prvom planu

Šlag na tortu, Tipo je ponuđen s ekstremno niskom cenom, na nivou inferiornijeg segmenta, zbog čega je u startu privukao veliku pažnju. Krenimo redom. Nakon što se čitavu deceniju koncentrisao na razvoj „nuovo 500“, u brojnim varijantama (500, 500C, 500L, 500X, 595, 595 C i 695 Biposto), Fiat je najzad odlučio da se pozabavi Tipom. Za mlađe čitaoce, kojima Tipo s kraja 80-tih godina ne govori mnogo, recimo da se radilo o gotovo revolucionarnom modelu, po mnogo čemu ispred svog vremena. Počevši od stila, pa do koncepcije s vratima koja su se mogla otvoriti pod uglom od 90°, prostranosti i opremi (ABS je u to doba bio prava retkost).

Specijalizovani mediji odmah su ga proglasili evropskim automobilom 1989. godine, a kupci su pohrlili u prodajne salone (preko 2 miliona prodatih primeraka). Nažalost, nakon njega Fiat nije uspeo ostvariti sličan komercijalni uspeh, naslednici Bravo/Brava, Stilo i opet Bravo iz 2007. godine, više-manje neslavno su završili karijeru. Verovatno su iz tog razloga odgovorni u Fiatu oklevali su sa zamenom, te je tako prošlo 3 godine bez predstavnika u segmentu.

Strategija koju su na kraju primenili, ukratko bi se mogla nazvati „luksuzni low cost“, drugim rečima Tipo je u neku ruku narodski predstavnik u „Golf“ klasi. Ništa dakle od visokosofisticiranog vozila, kao što su pojedini konkurenti (Golf, Renault Megan, Ford Focus, Peugeot 308, Hyundai i30…), ovoga puta Fiat se dobrovoljno svrstao u drugu ligu.

Po rečima proizvođača Tipo je „racionalno jeftino“ vozilo, i kao takvo nije deo „game za zadovoljstvo“, odnosno svrstan je u isti koš s malom Pandom i kvazi minivanom Doblo. Modeli u ovoj grupi imaju za cilj da kupcima ponude osnovne vrednosti, po najnižoj mogućoj ceni. Znači, pored svih sigurnosnih sistema i nešto neophodne opreme (klima uređaj, auto radio, električni podizači prozora…), ubačeni su agregati skromne snage, izmedu 95 i 120 ks. Samim tim, jasno je da Tipo ne može da računa na primenu skupe hibridne ili neke druge tehnologije, a sve u cilju smanjenja štetnih izduvnih gasova. Sve što mu je ostalo je da, po ugledu na Pandu i Punto, posegne za „čistim“ gorivom, u svetu poznatom pod imenom LPG (Liquefied Petroleum Gas).

Šta je TNG?

Tečni naftni gas TNG, predstavlja smešu propana C3H8 i butana C4H10, koja je uskladišten pod visokim pritiskom, pri čemu se obe, pri normalnim uslovima gasovite komponente, nalaze u tečnom stanju. Udeo pojedinih komponenata u TNG-u je različit od zemlje do zemlje. Pored propana i butana, u smeši se, u malim količinama, nalaze i neke druge komponente (propilen C3H6, butilen C4H8 i dr.), čiji je sadržaj regulisan odgovarajućim standardom.

TNG ima široku primenu, kao gorivo za automobile, gorivo u industriji i za domaćinstva, kao i u poljoprivredi. Ukoliko se koristi kao pogonsko gorivo, poznat je pod nazivom auto-gas, a ako se koristi u domaćinstvu naziva se plin, butan, gas, propan – butan. Jedna od najznačajnijih karakteristika tečnog naftnog gasa je visoka otpornost ka samopaljenju, što znači da TNG ima visok oktanski broj. Ovo ga čini posebno pogodnim za primenu u Oto motorima, posebno s ekološkog aspekta. S obzirom da lako obrazuje smešu sa vazduhom, TNG skoro potpuno sagoreva, pa u produktima sagorevanja dominira vodena para, H2O, a ne CO2.

U pogledu kvaliteta izduvne emisije, motori sa pogonom na TNG nadmašuju i najmodernije dizel motore s naknadnim tretmanom (filteri) izduvnih gasova. Razvijene zemlje već dugo vremena rade na omasovljenju upotrebe TNG-a za pogon motornih vozila. Koristi se u javnom prevozu, a posebnim poreskim olakšicama podstiče se i upotreba TNG-a i u putničkim vozilima. Među evropskim zemljama, pogodili ste, prednjači Italija (preko 1.200.000 automobila s pogonom na gas), te se iz tog ugla gledano ni ne treba čuditi da su ga u Fiatu ponovo aktuelizovali.

Motor na koji se vrši nadogradnja TNG sistema je konstruisan za rad na benzinu kao pogonskom gorivu. Sve potrebne adaptacije su jednostavne, ali se one odnose na dopremanje gasa do motora i njegovo skladištenje u vozilu, dok konstrukcija samog motora ostaje gotovo neizmenjena. Pitanje koje se uvek provlači kod ove teme jeste upravo da li novo pogonsko gorivo u gasovitom obliku šteti motoru, i ako je to slučaj, u kojoj meri? Odgovor je negativan, barem kada se radi o novoj generaciji agregata i fabričkoj ugradnji, za koju Fiat daje garanciju kao i za ostale agregate. O naknadnoj ugradnji u polovna vozila i problemima koje može da prouzrukuje vožnja na gas, nećemo ovoga puta…

Bez greške

TNG, odnosno GPL, kako ga nazivaju Francuzi (gas petrol liquid), pojavio se na benzinskim pumpama 80-ih godina, bez da je postigao veći uspeh. Nakon toga bilo je uspona i padova, a sve u zavisnosti od fiskalne politike, kao i nekoliko problema, kao što je eksplozija rezervoara (od 2.000 godine obavezna je ugradnja sigurnosnog ventila). U pokušaju da smanji zagađenje u velikim gradovima, 2008. godine francuska vlada odobrava bonus od 2.000 evra za automobile opremeljene gasom, zahvaljujući kojem prodaja je sa nepunih 3.000, za godinu dana porasla na čitavih 75.000 vozila.

No par godina kasnije, verovatno pod pritiskom naftnog lobija, država ukida sve privilegije, zbog čega je prodaja vozila na gas opet u slobodnom padu. Ruku na srce, krivi su i sami proizvođači, izuzmemo li Fiat, malo ih je koji nude fabrički ugraden TNG. OK, kada smo i to rešili, hajde da vidimo kako funkcioniše u našem Tipu.

Kontakt ključ u bravu (Tipo se ne može startovati na dugme) i motor se diskretno pokrene, uvek napajan benzinom. Obavezno je znači imati u rezervoaru barem koji litar, jer dok je hladan, izmerili smo da funkcioniše i do 2 minute isključivo na benzin. Ukoliko je prethodno zagrejan, već za 10-15 sekundi automatski će preći na gas, što signalizira jedna lampica na komandoj tabli. Podrazumeva se da vozač u vožnji može izabrati gorivo koje mu odgovara, a za stanje u rezervoaru zadužena su dva pokazivača. Tamo gde je kod čisto benzinskog Tipa instrument za temperaturu motora, sada je za TNG.

Što se tiče agregata, gas je uparen iskuljučivo sa 1.4 Turbo od 120 ks, sa kojim smo se već imali priliku sresti u hedžbeku. Moderan i diskretan blok, čak i kada se pogura u visok režim rada. Za tako nešto realno ni nema veće potrebe, zahvaljujući turbo punjaču, kao i maksimalnom obrtnom momentu od 215 Nm (206 Nm kada se napaja gasom) i dobro odmerenom šestostepenom ručnom menjaču, pokazao se dovoljno elastičnim i u nižim obrtajima.

Ruku na srce, razlike između vožnje na gas ili na benzin nema, barem dok vozilo nije maksimalno opterećeno. Možda se i oseti sa pet putnika i punim prtljagom na nekoj jačoj uzbrdici, ali u svakodnevnoj vožnji performanse su sačuvane. A kad smo već kod performansi, recimo da uopšte nisu za potcenjivanje, ovaj Tipo pogura do 200 km/h i ubrzava do stotke za desetak sekundi.

Bez ikakve opasnosti, jer Tipo je siguran i savremen automobil, postavljen na platformi modela 500X. Ujedno je i veoma udoban, rekao bih po meri naših puteva. Jedina realna mana ovog agregata je visoka potrošnja, prilikom prve vožnje hečbeka 1.4 T zabeležili smo prosek od dobrih 9 litara. Sada nismo bili u situaciji da je precizno izmerimo, iz prostog razloga što uz TNG putni računar nema ovu funkciju!? Verovatno zato jer bi bio zbunjen prelaskom s jednog na drugo gorivo, tako da su ovde navedeni podaci izmereni „po starinski“, do ispražnjenog  rezervoara za gas.

Uzgred budi rečeno, ovaj je savršeno integrisan u dno prtljažnika, na mestu predviđenom za rezervni točak. Njegova zapremina, od 53 litra, na prvi pogled deluje velika, ali tu ima jedna „caka“ koja značajno smanjuje autonomiju. Vozači koji imaju iskustva s plinom verovatno znaju da iz sigurnosnih razloga u rezervoaru uvek ostaje oko 20% istog, pre nego li automatski pređe na benzin.  Znači u njega realno staje oko 40 litara tečnog gasa, a kako je potrošnja viša za još 15-20 %, u najoptimalnijim uslovima moguće je na gas prevaliti do 400 kilometara.

To se potvrdilo i u praksi, nakon 300-350 kilometara upalila bi se signalna lampica za rezervu, da bi pedesetak kilometara kasnije motor počeo da radi na benzin. Šteta, posebno jer TNG nije dostupan na svim pumpama, pa sam zato bio prinuđen voziti i po stotinak kilometara na dvostruko skuplji benzin. Naime, u Francuskoj se prodaje po ceni od oko 0,85 evra (u Srbiji sam zapazio da se kreće oko 80 dinara), dok je cena benzina porasla na nekih 1,6 evra u proseku. A kada se i pronađe pumpa koja ga poseduje, kako bi se sipao gas mora se zavrnuti metalni adapter, odmah pored grla za sipanje benzina.

Dakle pored maksimalno 400 kilometara autonomije na gas, Tipo može da računa na još oko 500 kilometara kada se napaja benzinom. Lepo, jedini problem je što se za ugradnju TNG mora doplatiti 1.500 evra, no i tada je za 1.000 evra jeftiniji od dizela 1.6 Multijet/120 ks. Cene se odnose na francusko tržište, gde je i obavljen test, jer Tipo 1.4 TNG, nije ponuđen na našem tržištu. Bez njega, dakle samo na benzin 1.4 T/120 SW košta najmanje 17.640 evra.

I ukoliko u Srbiji količina štetnih izduvnih gasova i dalje ne igra značajnu ulogu, u Francuskoj je presudna kada je njihov nivo iznad propisanih vrednosti. Za neupućene, od početka godine sva motorna vozila ovde poseduju vinjete, različitih boja i sa oznakama od 0 do 5. Najčistija, odnosno električna vozila nose oznaku 0, a hibridna i ona pokretana na gas broj 1, zbog čega im je dozvoljena da se kreću po gradovima i kada je ostalima zabranjeno. A zabranjeno im je bilo više puta ove godine, sa tendencijom da se kriterijumi pooštre. Već sada, automobilima s vinjetom broj 4 zabranjeno je da cirkulišu po Parizu, radnim danom od 8 do 20 h, a dogodine isto čeka i one koji nose oznaku 3. Vozila s vinjetom broj 5 više ne smeju da cirkulišu po velikim gradovima. A kad smo se već dodakli cene, tek informacija da se trenutno kod nas najjeftiniji Tipo 1.4/95 SW prodaje za bagatelnih 11.690 evra (akcija), umesto 16.300 evra. To se zove popust, ukoliko je istina…

Tipo za familiju

Dobro, kada smo razjasnili šta je TNG, kao i njegove prednosti i mane, da vidimo šta nam to nudi Tipo, posebno u karavan izdanju? Što se tiče dizajna, iskreno rečeno nema razloga da se postidi u poređenju s konkurentima, iako u njegovim formama nema ništa posebno „uzbuđujuće“. Sa trovolumenskom karoserijom i hedžbekom imao sam priliku družiti se odmah po pojavljivanju, kada sam konstatovao da se prednji deo razlikuje u nekoliko detalja, dok je zadnji svojstven svakoj karoseriji. Hedžbek je kraći od sedana za 18 centimetara (4,36 metra), dok je voženi SW duži od njega za 21 centimetar. Sve u svemu izgled više-manje prolazi, po ugledu na enterijer.

Naravno da se ovde ne srećemo sa originalnošću jednog 308, još manje kvalitetom Golfa, komandna tabla dizajnirana je u nekom prošlom vremenu, bez obzira na „bećarski“ nakačen tablet od 7 inča. Integriše sistem za navigaciju TomTom 3D, s kartografijom Evrope, kao i CarPlay i Android Auto, ali su podaci na njemu previše sitni. Za pojedine su neophodne naočare i oko sokolovo, a da bi se pogodila slova kojima se ukucava željena adresa na GPS-u, poželjno je zaustaviti se.

Mnogi drugi elementi su već viđeni kod ostalih modela proizvođača, što ne znači da ne zaslužuju pohvalu. Točkići za podešavanje klima uređaja i pregledni analogni instrumenti, svakako se ubrajaju u njih. Upravljač je lep naoko i još prijatniji u rukama (isti kao kod 500X), bez obzira što je na njemu previše raznih dugmića.

Smešten u relativno tvrdo sedište, sa dovoljno snažnim osloncima i električnim podešavanjem lumbalnog dela, vozač lako pronalazi željenu poziciju. Amplituda podešavanja sedišta po visini je impresivna, Tipo se savršeno adaptira različitim gabaritima. Ergonomiji se dakle malo toga može prebaciti, sve komande postavljene su kako treba, računajući i one za električne podizače prozora (često smeštene preterano unazad).

Slično je i sa udubljenjima i boksovima za odlaganje sitnica, pored standardnih, navedimo i jedan poveći u naslonu za laktove (podešava se po horizontali). U B molu je izbor plastike, posebno one na vratima i donjem delu centralne armature, računajući i konzolu koja deli vozača od suvozača. Na gornjem delu armature ipak je sunđerasta, no i dalje smo daleko od standarda koje su nametnuli tenori u segmentu. Uprkos tome, izbegnut je „efekat Logana“, enterijer ne deluje preterano jeftino.

Ovo se odnosi i na kvalitet izrade, greše oni koji s podsmehom spominju tursku fabriku u Bursi, koja spada među najmodernije. Ni raspoloživ prostor u našem Tipu nije za potcenjivanje, štaviše, može se reći da je među izdašnijim. Na zadnjem sedištu, dve odrasle osobe putuju posve komotno, čak se i treća može smestiti u sredinu, bez da mora neprijatno raširiri noge (nizak tunel).

Zadnja stakla silaze kompletno u vrata, dok su za sve putnike, računajući i vozača, predviđene ručice na plafonu. Pristup im je olakšan širokim otvaranjem vrata, pod maksimalnim uglom od 80°. Verujte mi na reč, da bi se zatvorila nije neophodno zalupiti ih kao manijak, uz to, zvuk je pun i prijatan.

Sam prtljažnik je logično veće zapremine nego li kod sedana (520 litara) i hežbeka (440 litara), raspolaže s veoma solidnih 550 litara. Sa rezervoarom za TNG izgubio je samo 20 litara, za razliku od hedžbeka, gde je smanjen na 360 litara. Pravilnih je formi i veoma praktičan, a obaranjem zadnjih naslona dobija se potpuno ravna površina. Nažalost, ništa od rezervnog točka, u prtljažniku smo pronašli samo kit za opravku guma s kompresorom.

Zasluženo priznanje

Sve u svemu, Tipo je veoma interesantan automobil, što samo dokazuje da mu titula AutoBest, od pre par godina, nije dodeljena na lepe oči. Za neupućene, žiri od 26 specijalizovanih evropskih novinara, dodeljuje svake godine ovu titulu, na osnovu 13 kriterijuma, kao što su koncepcija, udobnost, odnos kvalitet/cena, vozna dinamika, cena rezervnih delova, polivalentnost, preprodajna vrednost…Dobar ili vrlo dobar na svim poljima, Tipo se vratio osnovnim vrednostima proizvođača, na opšte zadovoljstvo kupaca.

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Uredio: Pavle Barta

Fiat Tipo SW 1.4 T/120 TNG

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: karavan
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.571 x 1.792 x 1.514 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.638 mm
Zapremina prtljažnika: 530 l (TNG)
Masa praznog vozila: 1.350 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R5/ turbobenzinski
Radna zapremina: 1.368 cm³
Snaga: 120 ks pri 5.000 o/min
Maks. obrtni moment: 215 Nm pri 2.500 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 6/M

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/polukruta osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 205/55 R16

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,1 s
Maks. brzina: 200 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: benzin + TNG
Zapremina rezervoara: Benzin 50 l, TNG 53 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 6/9 l – 11 l TNG
Emisija CO2: 136 g/km

Cena

Cena u Srbiji za karavan od 11.690 evra

Dobre strane:

Cena, odlično adaptiran rezervoar za TNG, sačuvana zapremina prtljažnika, opšta udobnost, pozicija za upravljačem

Loše strane:

Potrošnja benzina i gasa, mala autonomija na TNG, kvalitet pojedine plastike
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7 Ukupno 6,75
Enterijer: 6,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 7 Ukupno 7
Kabina: 7
Praktičnost
Karoserija: 9 Ukupno 8,5
Kabina: 8
Komfor
Napred: 7,5 Ukupno 7,25
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 7 Ukupno 7
Performanse: 7
Šasija
Ogibljenje: 7 Ukupno 7,25
Kočnice: 7,5
Motor
Performanse: 7 Ukupno 6,5
Potrošnja: 6
Menjač
Preciznost: 7 Ukupno 7
Efikasnost: 7
Cena
Prihvatljivost: 9
Ocena: 7,36

 

(9644)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

38 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Ercegovac

Рекох ја Лада Веста спорт вагон ЦНГ.
И вози брате.

Yankee

Pitanje u vezi ovih zakona koji auti se u koje vreme smeju voziti u Parizu: sta ako sa autom sa vinjetom 4 recimo udjes u grad kad ne smeo? Da li ti oduzmu auto, kolike su kazne, kako uopste znaju koji auto pripada kojoj vinjeti (ono, otkud znaju samo oo izgledu da li je Focus elektricni ili dizel), itd?

Peki

Ola Yankee. Vratih se pre par dana iz Spanije sa odmora, odatle to „ola“… Sva vozila u Francuskoj moraju imati zalepljenu vinjetu na vetrobranskom staklu (sa strane suvozaca), koje su razlicite boje i oznaka. Idu od 0 do 5, i od 01 jula ove godine vinjeta Br.4 je zabranjena, kao i Br.5. Ova poslednja stalno (po Parizu i okolini), dok vozila koja poseduju Br.4 smeju da se voze vikendom i radnim danom od 20h do 08h ujutru (ovo vazi samo za Pariz, za 2 godine bice isti slucaj i sa svim ostalim opstinama u Pariskoj regiji). No kada se proglase… Pročitaj više »

moron

Peki, možeš li da nam kažeš u smislu Euro normi, koja Euro norma je koja „vinjeta“? Euro 3 dizel je „vinjeta“ 4? Koje emisione klase su vinjeta br. 5? Ili 3?
Šta sa „turistom“ koji kolima „zaluta“ u Pariz? Kako on nabavlja te vinjete?

Peki

Cao Moron,
Turisti, tj automobili sa stranim tablicama nemaju navedenih ogranicenja . Evro norme nisu direktno vezane uz odredenu vinjetu, „vlast“ je sebi olaksala posao uzimajuci za referencu godiste. Primera radi vinjeta Br.4 vazi za sve dizel automobile fabrikovane od 01 januara 2001 do 31 decembra 2005 godine, sto vise manje odgovara Euro 3 normama. Vinjetu Br.3 imaju svi benzinci fabrikovani izmedu 01 januara 1997 i 31 decembra 2005 godine, odnosno dizeli od 01 januara 2006 do 31 decembra 2010 godine (Euro 4). I tako dalje…

Vedran

Sta bi sa testovima u nasoj zemlji?
U zadnje vreme samo France ☺(odlican je Pera svakako)

moron

Tipo Drnda Edizione mi je bio velika radost u najavi … Kada sam ga vid’o i u njega seo, shvatih da „nije za mene“, zbog moje visine, odnosno, zbog lepo profilisanih sedišta koja su obilikom maksimalno prilagodjenja osobama projektovanih dimenzija (gde ja ne spadam), a i zbog nedostatka prostora za glavu za moju visinu ( slično kao kod Corolle ). Što se tiče cena, ja ne znam koji moron je izvorno idejni tvorac koncepta sa fiktivnim cenama i zaista ne razumem ćemu redovnu cenu pisati sa oko „+3.500“ ili sa „+4.000“ evra? A od te opake bolesti pati i prodajna… Pročitaj više »

Ercegovac

Прика измијерио сам само 2 степена Целзијуса спољне температуре 18.августа што јест јест у 5 сати ујутро у Хан Пијеску !!!

Кад сам дошао на Чемерно тек се тад упалила АЦ ознака на клими .

moron

:)))

Grozdan

TNG skoro potpuno sagoreva, pa u produktima sagorevanja dominira vodena para, H2O, a ne CO2.

Kad gorivo potpuno sagorava (u ovom slucaju propan i butan) onda su produkti CO2i H2O. U slucaju nepotpunog sagorevanja javlja se CO. Zavisno od kolicine ugljenika zavisi kolicina CO2 a ne od toga da li gorivo potpuno sagoreva.

gavrilo

to htjedoh i ja napisati :)), kada bi gorivo bilo samo vodonik H2 onda bi produkt potpunog sagorjevanja bila voda H2O, a ovako je CO2 i H2O. I posto u tecnom gasu gotovo da nema N2 tj. azota onda nema ni najopasnijih NOx…

Dikh tu kava

„+:.. opšta udobnost, pozicija za upravljačem..“
Samo ove dve karakteristike dovoljne su da ga „shortlist“ – ujem, doduše u HB varijanti. Još ona street verzija sa crnim felnama, izgleda baš svetski. A onda.. ona plastika i cena kad se hoće neka iole bolja „komplektacija“ i motorizacija.. Tu se svaka priča završava.. Uvek mi bolja opcija onaj 308 1.2 Style, pa sve i sa cilindrom manje..

moron

A za svega oko 2.000 više od tog HB Style 1,2 e-THP imaš sada sa „popustom“ od 4.000 i Ceed 1,4 MPI HB. Sa sedam bezbrižnih godina … Gde jos to ima sto nudi KIA?

Dikh tu kava

Звучи као „бест бај“… пише се као „best -“ ‘bye“ „..

B1321

Bio sam na vožnji tog Ceeda, prijatno me je iznenadio taj „nejaki“ benzinac 1.4! Ali… Ceed se, po priči prodavca, po akcijskoj ceni može dobiti SAMO u paketima koje im proizvođač dodeli. Što u prevodu znači, ako imaju u dolasku paket „FUN“, dobićete ga za 13500, ako ga nemaju u dolasku moraćete da izdvoji te 18000e! Na to se uračunava i boja (90% vozila u dolasku ima metalik boju) i 70e za pripremu? auta. Slažem se da je FIATov „lažni“ cenovnik idiotizam, da sam potencijalni kupac, ne bih ni otišao u salon da vidim te cene na netu. Možda igraju… Pročitaj više »

moron

Ali, Fiat u Srbiji nije imao „toliko lažne“ cenovnike do polovine prošle godine. Sećam se da je Tipo SW 1,6 MJ Longue bio u cenovniku (ali, i „na oglasima“ na PA) oko 18.500. Sada u cenovniku „piše“ 22.250. Šta čovek koji pogleda cenu na inernetu „da pomisli“? Da je „dobar trenutak“ da ode do najbližeg salona ( 10 ili 210 km ) i da vidi da li se i kakav „popust“ može dobiti ili uopšte do salona neće ni otići ? Ja mislim ovo drugo. 500L da i ne pominjem. Do samog redizajna 1,6 MJ Longue (bez ikakvog popusta) je… Pročitaj više »

B1321

Ma imao je druže, od početka prodaje Tipa Srdana, maltene. Sećam se da mi je par meseci posle test vožnje stigla poruka o 3500 popusta. Ja pomislih, odlično znači Lounge neće biti više od 9-10000, kad ono ne lezi vraže, cena 12200 otprilike. Kad sam ih pitao kako naveli su da je „prava cena“ skoro 16000. Ponudio sam da mi pokažu čoveka koji je za 16000 kupio Tipa i kupiću i ja jednog bez popusta. Do dan, danas mi se nisu javili! Sve se nastavilo sa redizajnom 500L i sa tim „sumanutim“ ukidanjem paketa. Ja sam bio zainteresovan za 1.4… Pročitaj više »

moron

Ne znam, ako kažeš da je tako, tako je. Ja sam Tipo počeo da „gledam“ tek kada je stigao SW, a to je bilo dosta vremena posle sedana ( HB i SW su dosta „kasnili“ ). I možda su u medjuvremenu i bili promenili način pisanja cena. Tek, kada sam ja prvi put pogledao SW u salonu, u zvaničnom cenovniku je bila samo ( jedna jedina) ona cena koja kažem, oko 18.500-600, za Longue 1,6 MJ.

B1321

Uglavnom, ne shvataju ljudi da je doba interneta i da sve više ljudi prvo gleda te cenovniku, pa odlazi u salone.
Na žalost, imam utisak, da i pored besparice, dosta ljudi auto kupuje „kao jogurt“ na osnovu nagovora prijatelja i neke ranije slave.
Dosta ljudi se hvali pregovaračkim sposobnostima, a ustvari su dobili auto po „pravom“ cenovniku.

Don

Dobro, sta bi bilo da odeš u inostranstvo i lijepo uzmeš polovni tipo, 2018 godina recimo a može i 17, ima i već (dizelaši) od 9800€ , mozda nadjes i neki kod kojeg se PDV dobija Nazad pa je nabavna cijena još i niza i lijepo uvežeš , platiš carinu i ostala davanja.? Koliko bi u tom slučaju (i da li bi) tipo bio povoljniji? Bar bi imao vise opreme, dizel motor Itd sa nekih 17000 km na brojčaniku

moron

Pogledaj na AutoScout ponudu za Tipo SW MJ, oni iz 2017, imaju i preko 200 kkm 🙂
https://www.autoscout24.hr/lst/fiat/tipo?sort=mileage&desc=1&fuel=D&ustate=N%2CU&size=20&page=1&fregfrom=2017&body=5&atype=C&

DOn

to je dokaz da i tako jeftino vozilo moze prijeci respektabilnu kilometrazu, nadam se bez vecih problema. No, zato imas i
https://www.autoscout24.hr/ponude/fiat-tipo-1-6-mtj-120-automatica-lounge-prezzo-affare-dizel-plava-682ed9f7-80ce-4ca7-84df-a478d4d246c4?cldtidx=5
mozda se nadje i onaj gdje jos mozes uzeti povrat pdva.

moron

Čak i najveći mrzitelji tog žabarskog brenda će nevoljno priznati da su MJ motori dosta trajni.
Za 1,4 atmosferski već ne znam. Sretao sam i ranije dosta kritika na njegov račun ( u stilu, npr. da motor i menjač znaju da izgube ulje ), i nisam se baš na to mnogo obazirao, ali mi se nedavno i jedan „garažni komšija“ ( seda glava) požalio na svoj (malo stariji) 500L sa tim motorom (za isti problem, da je motor bukvalno ostao bez ulja, a da se ni kontrola lampica nije upalila i da je sve otišlo u 3PM).

Don

Curenje ulja i nema tuv da prodje…glupe švabe..a mehaničar ovdje puno košta …sat rada 70tak eura ak ne i više.
Koliko sad košta ova verzija? Kako nema niti jednog vlasnika da se javi sa komentarima? Plin sad košta 54centa …

moron

Na Fiat forumu su uglavnom sa 1,4. A i kada se neko požali na „povećanu potrošnju ulja“, to su smešne količine (kada bih preračunali, obično je to oko litar na 10.000 km), što je sve na minimumu potrošnje koju deklariše svaki proizvođač ulja.
Ja sam sa Vitarom imao u kasnijim dobu i do pola litra na hiljadu kilometara ili oko pet puta više.

Don

Ne znam čemu ti, Paz vako: prvi i drugi ceed nisu imali jake motore , plastika na razini tipa a i cijena takodje, pa nikad niko nije spomenuo da su low cost i slične stvari kojima se sada Tipo kaci. Fiat je shvatio, iako je zadnji bravo odličan auto, da mora napraviti zaokret u svojoj politici i išao je ciljano na drugu skupinu kupaca i primijenio kijin recept, jeftino vozilo sa par nejakih motora. Zašto je pravu uspjeh izostao? Upra vo radi pogrešne prodajne strategije , propagande i reklama (losa i nema ih ), kako onaj japanac iz Lexusa reče… Pročitaj više »

Stari Dejan

Don ovo je ozbiljna kolekcija pitanja, samo napred!

DOn

Al nema odgovora, izgleda da ima jako malo vlasnika tipa koji na ove stranice dodju. A i navikli smo da na ova vazna pitanja nikad od sluzbenih necemo dobiti odgovore, jedino ako oni sa proauta naprave analizu, ali i oni je dugo vec ne rade.

Ivan

Izuzetno kvalitetan tekst, profesionalan, strucan i jasan. Dodao bih da je fijasko sa Bravom bio iz nekih drugih razloga, a ne zbog loseg automobila. Fiat Bravo 2007. je vrhunski automobil C segmenta, kvalitetan, konkurenta , stabilan i upravljiv, odlicne zacrsne izrade. Mnoge platforme su „ukrale“ tako mnogo od ovog modela, pocev od idealnih 4,36 metara duzine vozila, pa na dalje. Ocigledno Fiat u C segmentu stavlja akcenat na Alfu, sto je greska. Alfa je uski segment trzista. I da bi uspeo, mora da bude sam gigant, kao BMW. A to realno nije.

Ucha

Ne ostaje 20% u rezervoaru, vec se puni na 80% zapremine. Auto na tng emituje sve gasove kao dizel i benzin, ali manje od 15% (CO2 u odnosu na benzin) do 95% (NOx u odnosu na dizel).

S mile

Da. Ako tng rezervoar ima npr 40 Litara, puni se oko 32 L… tj 80%… da bi u slucaju povecanja temperature imao mesta gde da se siri… mada i u tom slucaju postoji ventil koji visak pritiska brzo ispusti van. TNG je na zalost ekolosko gorivo koje sistem drzi u margini… a nema nikakve nedostatke.

Gox

Zapravo, početna za cena za SW sa ovim turbo motorom u opremi EASY (bez TNG i bez metalik boje) na našem tržištu je 14.190e. Realno najveća zamerka enterijera je ta pomenuta plasitka, mada nije neka drama. Po meni, problematičnija je preglednost napred, hauba je povišena a i ceo auto je nekako „debeo“. Ovo je auto više za auto-put a ne za svakodnevno gradsko provlačenje ako neko misli da će da dobije 2 u 1. Čak i kad se podigne sedište, vrlo malo se poboljša situacija. Ja sam 185 i sednem iza sebe taman, dovoljno je velik auto u tom smislu,… Pročitaj više »

s mile

prijatelj je pre par godina kupio TIPO heč, poprilično napucan sa opremom, izašao oko 13K, sa nekim popustima, lično… odlična kupovina…

s mile

po spritmonitoru, za 120ks turbo, potrošnja je 8L BMBa, na TNG bi bila, oko 10L…. što je u nivou 5L benzina… coool

lokal

FIAT TIPO STREET PLUS
POP 1.4 95KS + Alu felne 16″,
Multimedijalni uređaj 5″ Touchscreen,
Kožni volan i ručica menjača, Tempomat,
Zatamnjena stakla, LED dnevna svetla
357.02B.0 10.990 €
Ima li neki proizvodjac bolju ponudu …jeste HB ali i 95 KS…dovoljno ili ne, pitanje je sad

BB

Kamera i radara k’o u priči, gdje ćeš potjerati i tih 95 konja? Auta sve jača, kamera sve više, te dvije veličine su u opasnoj suprotnosti…

Japanautofan

Citajuci komentare,cini mi se da pre hoce da te prevare kada kupujes nov automobil nego polovan !?
Cak se i vise mozes cenjkati nego za polovnjak ???

moron

Ljudski je probati…