1. Home
  2. Vesti
  3. Porsche otvara prvu fabriku van Evrope
Porsche otvara prvu fabriku van Evrope
0

Porsche otvara prvu fabriku van Evrope

338
0
Podelite sa prijateljima:

Porsche izlazi iz okvira u kojima je decenijama zarobljen. Nemačka marka, naime razmatra da izgradi svoju prvu fabriku mimo Starog kontinenta, a u igri je trenutno Azija, kao kontinent na kom se generiše najveća porcija tražnje za vozilima ovog brenda.

Inače, treba znati da marke koje asociraju na najveću dozu glamura i prestiža, što su na primer Ferrari, Aston Martin, Lamborghini, Bugatti, Bentley, pa onda očito i Porsche, koji je doduše napravio i blagi izuzetak od ovog pravila, proizvode vozila na sopstvenoj teritoriji, odnosno u državi u kojoj je automobilska kompanija izvorno i ustanovljena.

Izutek koji pomenusmo u kontekstu Porschea, koji i nije u kategoriji egzotika, poput onih marki koje pobrojasmo u prošlom pasusu, se odnosi na period s početka ovog milenijuma, kada je prvi SUV Porschea, model Cayenne, počeo da silazi s proizvodnih traka fabričkog zdanja podignutog u slovačkoj prestonici Bratislavi, to jest na istom mestu gde se montiraju i blizanački ​​Audi Q7, pa i Volkswagen Touareg.

Kako bilo, ovo je jedini izuzetak Porshcea, što će reći da se svi drugi modeli izrađuju u matičnoj državi. Tako je bilo barem do ovog trenutka, kada se na ugled marke sprema još jedan udar. Kao što smo već napisali, sprema se odluka o izgradi pogona, ne samo van Nemačke, već i generalno van Evrope.

Porsche je potvrdio namere o izgradnji hala i montaže proizvodne opreme u Maleziji, što će biti izvedeno uz pomoć lokalnog uvoznika, kompanije Sime Darby Berhad. „Nova lokacija u Maleziji u potpunosti odgovara potrebama lokalnog tržišta. Odlućujući faktori nisu bili kapacitet i veličina projekta. Naprotiv, mi iskazujemo volju da učimo i prilagođavamo se konkretnim tržišnim uslovima,“ izjavio je direktor proizvodnje kompanije Porsche, koji je podsetio da „zahvaljujući pažljivom planiranju“, firma raspolaže mogućnostima da adekvatno odgovori “ tekućim i zahtevima budućeg tržišta“.

Očito je da će mala malezijska fabrika raditi vozila samo za potrebe te države, što je još jedan izuzetak i potpuna suprotnost od politike koju je forsirao bivši izvršni direktor koji je stalno naglašavao da pravi Porsche dolazi jedino iz Nemačke.

Ovo je samo još jedna potvrda da svet više nije isto mesto za život i da marke ne treba idealizovati. Sve su one u kontinualnoj potrazi, i to ne za boljim tehničkim rešenjima, već isključivo i jedino za profitom.

AutoRepublika

(338)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments