1. Home
  2. Prezentacije
  3. Toyota Highlander je sada dostupna i u produženom izdanju
Toyota Highlander je sada dostupna i u produženom izdanju
6

Toyota Highlander je sada dostupna i u produženom izdanju

267
6
Podelite sa prijateljima:

Veliki krosover Highlander je jedan od najvećih uspeha za Toyotu. Originalno je debitovao početkom ovog veka kao američki rođak modela Harrier sa japanskog tržišta, a do sada smo videli četiri generacije. Japanski proizvođač vozila je vremenom proširio ponudu Highlandera i na ostatak sveta, ali su Sjedinjene Američke Države i dalje tržište gde se proda najviše primeraka.

Protekle godine je isporučeno 222.805 jedinica, od čega je 43.711 vozila otpalo na popularni hibrid. Toyota sada kaže da ćemo naredne godine videti i model Grand Highlander.


Dva modela dele identičnu platformu pod kodnom oznakom GA-K, ali se lista zajedničkih karakteristika tu završava. Grand Highlander bi trebalo da popuni prazninu između standardnog Highlandera i većeg terenca Sequoia. Duži je za 165 milimetara od standardnog modela, što je odlučeno s ciljem da se pruži više prostora u drugom i trećem redu sedišta kao i u prtžaljniku.

Stil je zapravo sličniji jednom drugom Toyotinom modelu i to 4Runneru, posebno na račun farova i maske hladnjaka. Nismo baš sigurni zašto japanski proizvođač vozila nije iskoristio neko drugo ime, pošto je Grand Highlander ipak više novi krosover nego samo produženi standardni Highlander, ali je značka verovatno dovoljno moćna da privuče nove i stare kupce.

Podaci koji privlače najviše pažnje su oni na račun mehanike. Ispod haube možemo da pronađemo poznati 2,4-litarski turbobenzinac sa 265 konjskih snaga, ali šlag na torti je njegovo hibridno izdanje gde je radna zapremina povećana na 2,5 litre. U kombinaciji sa električnim agregatom oslobađa 345 „grla“ i pri tom pruža kombinovanu potrošnju od manje od sedam litara na pređenih sto kilometara.

Osmostepeni automatski menjač je jedina opcija na turbobenzincu, dok se hibrid nudi samo sa CVT menjačem. Kupac takođe može da izabere između pogona na prednje ili sva četiri točka. Toyota nam kaže da je Grand Highlander i najmoćniji i najbrži krosover svoje klase sa ubrzanjem iz mirovanja do 100 km/h za 6,3 sekunde, mada nismo sigurni kako bi to moglo biti istina. Primera radi, Ford nudi izdanje ST svog velikana Explorera sa 400 konjskih snaga, ali možda ga Japanci ne vide kao svog konkurenta.


Novitet stiže sa već poznatim paketima opreme kao što su XLE, Limited i Platinum. Čak i bazni XLE šarmira kupca standardnom opremom kao što su 12,3-inčni monitor, aluminijumske felne, bežični punjač telefona, AppleCar Play i Android Auto i velikim brojem bezbednosnih pomagala. Očekivanja su da će Grand Highlander dobiti maksimalne ocene u testovima sudara, jer sve drugo bi bilo ispod očekivanja za jednu Toyotu.

Serijska proizvodnja startuje na leto, a cene biti biti objavljene naknadno.

AutoRepublika

(267)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Osim rasta dužine kod produžene verzije ( običan je dug 495 cm ), ništa manje bitan neće biti ni rast visine za 5 cm, jer ja u običan ( visok 173 cm ) ne mogu da sednem u drugi red sedišta. Istina je da je bio panoramac u pitanju, ali, to je takav deficiti Headroom-a da je to nadrealno. Nije mi jasno zbog čega mu je klupa drugog reda onako izdignuta iznad poda kola. Baterije jesu ispod sedišta, ali, tamo su i kod RAV4, a u njega pozadi mogu knap da sednem i u verzije sa panoramom. Produženi Highlander će… Pročitaj više »

Tradicija

Strojčina sa 10 godina garancije evropski proizvođači mogu samo da sanjaju nešto ovakvo.,uz to ima manju cenu od izvikanih BMW i Wagen vozila u ovoj klasi.

moron

Netačno. Fabrička garancija je 3 godine ili 100.000 km. Na hibridni sklop je 5 godina ili 100.000 km. Ako nastavš da i dalje servisiraš u ovlašćenoj servisnoj mreži, garancija se produžava za dužinu jednog servisnog intervala ( 15 kkm ili godinu dana ) i na taj način sukcesivno možeš da je produžavaš do 10 godina ili 185 kkm. Mislim da se za garanciju na bateriju čak i doplaćuje, Barem tako piše na sajtu Toyote 😊 „Produžena briga za hibridnu bateriju Toyotini hibridi su standardno pokriveni 3-godišnjom garancijom na vozilo i 5-godišnjom garancijom na hibridne komponente. Kada prođe prvih 5 godina,… Pročitaj više »

Tradicija

Zavisi od toga gde živiš trenutno vozim RAV4 i veruj mi da mi je jeftinije da je servisiram u ovlaštenom servisu nego kod dunđer majstora jer čak i prilikom punjenja klime kopča se dijagnostika i posle svakog servisa lepo to kažu šta treba da se uradi u dogledno vreme a isto tako nude i zamenske delove ako su ti orginalni skupi.A i ovo za bateriju 10 godina joj je garancija ali je zreba proveravat prilikom servisa.

moron

Slažem se potpuno da održavanje kod dundjer majstora može biti skuplje nego uovlašćenom. Uslove Toyota garancije imaš na sajtu Toyote i sve ti je od reči do reči kako sam gore i napisao. Mi „u firmi“ imamo dve Toyote i plaćamo njihovo održavanje ( već smo platili oko 7-8 redovnih servisa ). A pošto privatno imam Hondu, mogu da ti kažem (iz mog iskustva ) da je u ovlašćenom servisu održavanje Honde smešno jeftino u odnosu na održavanje Toyote u ovlašćenom servisu. Toyota kolje na satnici, kao i na potrošnom materijalu. O dodatnoj opremi da ne pričam. Barem u Srbiji.… Pročitaj više »

Matija

Nije moj tip! Ne samo da je glomazan po dimenzijama vec i likom – dizajner se trudio da ga ucini jos masivnijim nego sto jeste. Tipican americki (ne)ukus! Kada bih zeleo auto sa tri reda sedista radije bih se opredelio za VW Multivan T7 – deluje humanije a pruza vise mesta, plus velika klizna vrata pozadi! – VW T7: duzina 4,9 m, sirina 1,9 m, visina 1,97 m. – Toyota Highlander: duzina 4,96 m, sirina 1,930 m, visina 1,755 m. Dovoljno veliki „headroom“ da mozes da setas kroz vozilo! Kada se sklope ili, jos bolje, izbace sedista imas transporter za… Pročitaj više »