1. Home
  2. Vesti
  3. Naredni Chevrolet Camaro ZL1 će pozajmiti mehaniku od Cadillaca CT5-V Blackwinga
Naredni Chevrolet Camaro ZL1 će pozajmiti mehaniku od Cadillaca CT5-V Blackwinga
6

Naredni Chevrolet Camaro ZL1 će pozajmiti mehaniku od Cadillaca CT5-V Blackwinga

417
6
Podelite sa prijateljima:

General Motors je uveliko spreman da uđe u novo poglavlje stoje istorije. Kao i svaki drugi proizvođač, i ovaj iz Sjedinjenih Američkih Država smatra da budućnost leži u električnim četvorotočkašima, pa uveliko planira da penzioniše one pogonjene motorima s unutrašnjim sagorevanjem goriva i zameni ih futirističkim izvođenjima na struju. Ali dok se to ne desi, General Motors želi da ostavi još jedan duboki trag.

Početkom godine smo videli moćno izdanje Cadillacovih modela CT4 i CT5 sa oznakom Blackwing, a koji su najmoćniji četvorotočkaši koje je ovaj gigant s dugogodišnjom istorijom ikada proizveo.

Kako stvari stoje, slična sudbina će zadesiti i Chevrolet Camaro. Ranije smo pisali da ovaj američki „mišićavi“ automobil verovatno odlazi u penziju posle 2024. godine, a kao konačno zbogom ćemo videti novu konfiguraciju nazvanu ZL1.

Još proteklog meseca smo pisali da verzija Z28 za vožnju na stazi neće doživeti povratak, pošto Chevrolet smatra da ne postoji preveliko interesovanje američke publike „za krivine“, ali bi trebalo da ugledamo ZL1 gde je za cilj postavljeno dostizanje visoke sirove snage, paljenje guma i trkanje na pravcu. U prevodu na neki jednostavniji jezik, kompanija želi konkurenta mišićavim ekstremima poput modela: Ford Mustang Shelby GT500 i Dodge Challenger Hellcat, i tu će potražiti pomoć od spomenutog Cadillaca.

Šta nam sve to govori? Kako pišu kolege sa sajta Motor Trend, novi ZL1 će debitovati naredne godine i biće deo ponude Camara tokom njegove poslednje dve godine na tržištu. To znači da će koristiti 6,2-litarski motor sa osam cilindara koji uz pomoć kompresora razvija 668 konjskih snaga i maksimalnih 893 Nm obrtnog momenta.

Snaga će se prenositi na zadnje točkove preko transmisije za koju se opredeli novi vlasnik. U izboru će se naći šestostepeni manuelni i desetostepeni automatski menjača, a spomenuti Cadillac je u stanju da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 3,7 sekundi uz maksimalnu brzinu od 320 km/h.

Takva mehanika, implementirana u značajno manjem i lakšem Camaru, će samo poboljšati performanse pa nema sumnje da bi Mustang i Camaro definitivno trebalo da budu zabrinuti. Ali motor nije jedini mehanički deo koji Chevrolet planira da pozajmi od svoje bratske kompanije. Detaljno revidirano i lagano ogibljenje i keramičke kočnice Brembo su takođe na listi, čime bi svet mogao da dobije možda najimpresivniji „mišićavi“ automobil u istoriji.

Trenutna generacija mišićavog automobila ZL1 se prodaje za „samo“ 63 hiljada američkih dolara, što i nije visoka brojka kada se pogleda šta sve pruža. Naslednik će verovatno biti nešto skuplji, ali nema sumnje da će biti rasprodat preko noći jer ako Amerikanci nešto vole, to je zvučno ime u trenutku kada odlazi u penziju. To im jednostavno budi neku čudnu nostalgiju…

AutoRepublika

(417)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Krivi sam Chevrolet. Evo ja sam vec neko vreme zainteresovan da kupim novi Camaro (jedan od izbora u kupovini), ali izbor je katastrofa. U salonima imas ili napucane V8 (kojima je cena $45.000-50.000) ili one bazne modele sa 2,0-litarskim motorom sa 4 cilindra koje niko ne zeli. Ja bi se zadovoljio sa V6, ali nema ni jedan novi u 100 milja okolini mene.

TheStig

Ako kupis v6 nemas muscle car. V8 ili nista. I gdje ces Camara pored Mustanga 😁?

Yankee

To je samo marketing trik „samo V8 ili nista“ … Eto imao sam 2008 Mustanga GT sa 300 ks. On je muscle car, a novi Camaro V6 sa 323 ks nije? Camaro ima vise nego dovoljno snage, a posto vec imam El Camino sa preko 450 ks zaista mi nije potreban jos jedan muscle car sa V8.
Ne mogu recima opisati koliko mi se ne svidja Mustang posle 2015. godine. Napred izgleda kao svaki drugi Ford. Plus Mustang se ne nudi sa V6.

TheStig

Nisam samo mislio na brzinu ili broj ks. Imaju v8 americki nesto posebno, small block narocito. I chevrolet i ford su zaista odlicni sto se tice v8 motora kao i dodge sa hemi-em. Licno sam ljubitelj forda i recimo meni se mustang sada dopada vise nego ikada prije. I would kill for gt 350 r. Uzeo bih ga prije bilo kog porschea. Znam da je proizvodnja zavrsena ali ono je pervezija živa. Pratim masu kanala americkih i svi apsolutno zanemaruju i niko ne spominje u toj klasi bilo sta sa v6 motorom jer je v8 bolji jednostavno. Znam da zivis… Pročitaj više »

Yankee

Lep je V8, ali je lepa i cena. Nema vise onoga da posao vikendom u McDonaldsu bude dovoljan da se kupi V8 auto, to je bilo pre 20-ak godina.

TheStig

Zahvalni smo kapitalizmu na tome😅