1. Home
  2. Sajmovi
  3. Kineska neoklasika na salonu u Pekingu: Great Wall Chaopai
Kineska neoklasika na salonu u Pekingu: Great Wall Chaopai

Kineska neoklasika na salonu u Pekingu: Great Wall Chaopai

4.37K
5
Podelite sa prijateljima:

Toliko šarma na jednom mestu retko se sreće, uz sve moguće ograde da će neki drugi posmatrač osetiti možda i neku drugu vrstu senzacije pri pogledu na ovaj automobil. Uobičajeno je da se na priredbama ovog tipa, kineski proizvođači prosto „tuku“ koji će predstaviti radikalniju viziju neprirodnog futurizma, ali ovo je neki sasvim drugi stil. 

Pred nama je prijatan izuzetak od tog nepisanog pravila. Izložbeni artikal markiran kao Great Wall Chaopai, za tren oka je postao glavni dragulj Salona automobila u Pekingu.

Odmah da kažemo da ovaj model nikako ne znači da su Kinezi naprasno dobili nalet entuzijazma i talenta za automobilsku kreaciju, već je vozilo nacrtao Fil Simons, koji je napustio poziciju šefa dizajna spoljašnosti vozila u Land Roveru, još 2018. godine, kako bi se preselio u Kinu i preuzeo dirigentsku palicu u odeljenju za dizajn marke Haval, koja inače posluje pod kontrolom kompanije Great Wall Motor Corporation.

Automobil ovakvog formata nikako nije svojstven dizajnerskom pravcu koji promoviše marka Great Wall, mada to treba shvatiti krajnje uslovno. Naime, ova firma posluje tek od 1984. godine, pa je aktivna u proizvodnom smislu isuviše kratko kako bi se moglo pričati o nekom generalnom „fazonu koji fura“ kompanija. Čak ni na kineskom tržištu, Great Wall nije ostavio neki značajniji trag, barem ne još uvek.

Chaopai je, s druge strane, inspirisan automobilima koji su krstarili ulicama tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, ali se tu ne misli na drumove Kine. Istovremeno, koncept poseduje prednje svetlosne grupe izvedene u najsavremenijoj laserskoj, matriks tehnologiji, kamere umesto retrovizora, kao i niskoprofilne gume.

Sedan izrađen u totalno retro stilu nudi mogućnost prevoza do četiri osobe, u ambijentu koji odiše prošlošću, ali diše najsavremenijom tehnologijom. Tako su implementirani digitalni ekrani, uređaj za klimatizaciju, kao i otvori za ventilaciju atraktivnog dizajna.

Što se tiče tehničkih detalja, dobili smo ih na kašičicu. Dake, Great Wall Chaopai je nasađen na električnu platformu, poseduje adaptivni tempomat, a obećan je sistem autonomne vožnje trećeg nivoa.

Treba reći da Great Wall poseduje drugu marku koju koristi za promociju elektromobila. Radi se o brendu Ora, a o nekim predstavnicima ove marke smo pisali u prošlosti.

Ono što je najvažnije jeste da je navedeno da će se električni automobil uskoro pojaviti u gami proizvođača, i to u kratkom roku. Međutim, koji je to tačno vremenski okvir, mangupi Kinezi nisu hteli da se izjasne.

AutoRepublika

(4373)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mikele

Konačno se neko setio da dizajnira pregledan automobiil u koji če se ulaziti normalno“ igde će mpći da udju i izadju i oni koji sa ne baš zdravim ledjima i nogama.
Još da je zadnja klupa „normalna“ …

BB

Podsjeća me na Lade i Moskviče proporcijama sa strane. Sviđa mi se ovaj auto i to mnogo.

Bungi

Ovako treba da izgleda nova Lada Riva.Naravno sa“B“ stubom, normalnim zadnjim vratima, puna hromirana maska napred i unutrašnjost manje futuristička.

BB

Više liči na Moskvič, ali prihvatam da to bude i Lada riva

Dino Pašić

Sad je popularno kombinirati najbolje što tehnologija nudi osim viška elektronike koja pišti i nervira sa klasičnim dizajnom. Gledao sam par američkih i švabskih prerada klasičnih vozila i odlična su. Problem današnje autoindustrije je što uvode pravila koja svi poštuju do te mjere da su doveli situaciju da je kupcu ponuđeno more monotonih i sličnih vozila sa ubijenom kreacijom, otprilike sličnih oblika i sa sličnom plastikom, touchscreenom itd. Prije su marke kao Alfa, Bmw, Peugeot, Renault svi imali određeni šarm, prednosti i mane, dok se sad sve svodi na isti kalup. Ovaj dizajn mi se sviđa, ali neke stvari kao… Pročitaj više »