1. Home
  2. Vesti
  3. Kineska kopija Bube ulazi u serijsku proizvodnju i dolazi pod nos Volkswagenu
Kineska kopija Bube ulazi u serijsku proizvodnju i dolazi pod nos Volkswagenu
4

Kineska kopija Bube ulazi u serijsku proizvodnju i dolazi pod nos Volkswagenu

10.82K
4
Podelite sa prijateljima:

Od kineskih automobilskih proizvođača smo navikli da vidimo kako precrtavaju ono što urade velikani sa zapada. U većini slučajeva, oni bi bili gotovo identične replike s izuzetkom možda nekog detalja i značke, a svi pokušaji zapadnih firmi u vidu tužbi su bili neuspešni. Razlog naravno leži u veoma poželjnom kineskom tržištu, koje je ubedljivo najveće na svetu. Naime, kineski stav bi se obično ogledao kroz političku odluku izrečenu u duhu: „ukoliko hoćete da poslujete u Kini onda ne možete da tužite naše domaće proizvođače“.

Tokom poslednjih nekoliko decenija smo videli bezbroj takvih modela, a jedan od njih se zove Ora Punk Cat i debitovao je početkom godine na Salonu automobila u Šangaju kada je privukao ogromnu pažnju svetske javnosti, ali i advokata koje plaća nemačka grupacija Volkswagen.

Kako možemo da vidimo na priloženim fotografijama, reč je o preslikanoj verziji modela Volkswagen Type 1, ili kako je u javnosti poznatiji „Buba“, i tada je bilo najavljeno da će ga pokretati identičan pogonski sklop na struju, kao što je slučaj i kod nešto većeg modela Ora Haomao. To znači da bi u izboru baterija trebalo da bude one zapremine 47,8 i 59,1 kWh uz maksimalnu autonomibiju od 500 kilometara, dok bi se cena kretala od 15.760 do 21.830 američkih dolara.

Kada je Punk Cat debitovao, još uvek je bio u konceptnoj formi, i nismo znali da li ćemo ga videti i u serijskoj proizvodnji. Nemačka kompanija se tada ograničila i najavila da će tužiti svakoga ko precrta detalje s njegovih modela, što zapravo i nije prvi put da se tako nešto dešava, pošto je Volkswagen u prošlosti tužio jednu kinesku firmu oko sličnih linija onim na modelu Up.

Verujemo da bi sudije ovaj put svakako imale lakši posao pošto je Punk Cat gotovo identičan originalnoj „Bubi“ koja se proizvodila od 1938. do 2003. godine i u tom periodu pronašla preko 23,5 miliona kupaca širom sveta. Izuzetak je naravno u broju vrata, pošto kineska verzija ima četvoro, ali čak je i enterijer stilizovan po uzoru na nemačkog rođaka.

Ora, koja je inače nastala kao podbrend giganta Great Wall Motorsa pre svega tri godine, je ponovo u medijima, a ovaj put mediji su tamošnji novinari uspeli da dođu do informacija koje pokazuju da Punk Cat ulazi u serijsku proizvodnju. Do takve tvrdnje su došle i kolege sa sajta CarScoops, nakon što su procurile fotografije koje je Ora poslala odeljenju za nove modele Evropske Unije (IPO).

Na prvoj od njih možemo da vidimo primerak izuzetno sličan ranom konceptu, dok ona druga pokazuje nešto izmenjeni model sa farovima sličnim zadnjom svetlosnom grupom „Bube“ iz šezdesetih godina prošlog veka. Zahtev je inače poslat IPO-u proteklog meseca i odmah je odobren, a Ora zadržava patent na stil u narednih pet godina.

Ovaj potez nam govori još nešto, a to je podatak da kineska firma planira da se takmiči i na Starom kontinentu, pa će svakako biti zanimljivo videti kako će Volkswagen reagovati na ovu vest. Great Wall je i ranije imao iskustva sa nemačkim firmama, pošto je njegov partner u Kini veliki BMW, a nema sumnje da će mnoge obradovati da ponovo vide „narodni auto“ (doduše ovaj put na struju) pa makar dolazio iz najmnogoljudnije države na svetu.

AutoRepublika

(10815)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Dobra ova Omladinska Radna Akcija… Vjerujem da će ćoj prva tura biti na Brčko – Banovići

Bungi

Auto je sav u folciki, kao nijedan drugi.

Yrraf

Tužiće Švabe Kineze što su im ukrali dizajn koji su oni maznuli Česima još pre Drugog svetskog rata. Nešto sumnjam.

BB

Nisu samo dizajn maznuli nego i državu …