1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Analiza: Odnos evropskih proizvođača prema sudbi SUS motora
Analiza: Odnos evropskih proizvođača prema sudbi SUS motora
2

Analiza: Odnos evropskih proizvođača prema sudbi SUS motora

341
2
Podelite sa prijateljima:

Dok motori s unutrašnjim sagorevanjem broje poslednje godine u Evropi, sve u želji da se dođe do smanjenje štetnih emisija CO2, kako bi se dostigli ciljevi deklarisani u Pariskom klimatskom sporazumu, nisu svi proizvođači na jednak način, odnosno jednakom brzinom spremni da se tome posvete.

Iako su se mnoge države, u formi usvojenih zakonskih akata, već obavezale na prestanak ponude konvencionalnih automobila u nekoj tački bliske budućnosti, ima proizvođača koji još uvek nisu odredili datum ukidanja ponude vozila sa SUS motorima. Pride, i Evropska komisija teži tome da bude donet obavezujući akt na nivou unije a koji bi nalagao obustavu ponude dizela i benzinaca, počev od 2035.

Sve ove okolnosti, ali očito i sopstvene percepcije budućnosti, naterale su određene marke da budu rigidnije u gašenju ponude vozila sa SUS motorom od onoga što doneti ili najavljeni propisi nameću. Nakon što se situacija zahuktala, došlo je do prave trke među korporacijama u pogledu toga ko će biti prvi koji će se odreći tehnologije koja je dominirala prethodnih stotinak godina, i ko će biti prvi koji će se najjasnije zavetovati na vernost električnim vozilima. Ujedno, ovaj pristup se pokazao i kao najdelotvorniji u očima investitora.

Uglavnom su to razlozi koji su nas motivisali da iznesemo pregled evropskih proizvođača s odnosnim planovima vezanim za izlaz iz SUS priče.

Bivši ponavljač Daimler ubrzano grabi ka struji

Mercedes se, u poređenju s ostalim proizvođačima automobila, prilično kasno okrenuo ka čisto električnom pogonu. Iako je i u prošlosti Mercedes negovao maloserijsku ponudu modela poput SLS Electric Drive, prvi elektromobil zaista ponuđen iz velikoserijske proizvodnje je bio krosover EQC, a on je na tržište stigao tek sredinom 2019. godine. Novi izvršni direktor Daimlera, Ola Kelenijus sada veoma žuri i kontinualno najavljuje taze i sve ambicioznije postavljene ciljeve.

Kompanija iz Štutgarta sada namerava da proizvodi i prodaje na matičnom tržištu samo baterijske modele. Ta težnja je oročena na 2030. godinu. Ovo se praktično odnosi i na sva ostala tržišta, ali uz jednu bitnu ogradu: pravilo će se primenjivati samo tamo gde se proceni da je konkretno tržište spremno za tako nešto.

U zemljama u kojima bude zabeleženo skromno tržišno učešće elektromobila, kao i u onim sa slabo razvijenom mrežom punjača, benzinski automobili će i dalje biti u ponudi Mercedesa. Daimler se trenutno fokusira na Južnu Ameriku, Afriku, Bliski i Srednji istok. Marka Smart, koja takođe posluje u sastavu grupe Daimler, ali je u polovičnom vlasništvu i kineskog Geelija, u potpunosti je preusmerena na električni pogon, i to već od 2020. godine. Nije ni čudo, s obzirom na činjenicu da se Smart bavi isključivo malim četvorotočkašima.

BMW ne želi da se obaveže

Za razliku od konkurenta iz Švabije, BMW trenutno sedi na dve stolice. Zapravo, na više stolica. Kompanija iz Minhena trenutno radi na razvoju čisto električnih vozila, ali je u isto vreme jedini nečmački brend koji je nastavio s punom posvećenošću pogonskom sklopu koji integriše vodonične gorivne ćelije. Ali, za Bavarce i motor s unutrašnjim sagorevanjem nastavlja da igra važnu ulogu na neodređeni vremenski rok. Uprava kompanije je svesna da neka tržišta još uvek nisu, niti će uskoro biti spremna za prihvatanje radikalnih promena i tranziciji ka električnom pogonu.

Međutim, u kontekstu opšteg statusa tržišta, pa i akcija rivala, oni jednostavno ne mogu da apstrahuju električnu ofanzivu. Do kraja decenije se očekuje da prodaja BMW-a bude takva da polovina udela pripadne baterijskim četvorotočkašima. Grupa BMW je već osudila britansku marku Mini na električni pogon, što je sasvim razumna odluka, s obzirom da tako mali automobili teško mogu podneti novonajavljene emisione standarde, uz očuvanje prihvatljive maloprodajne cene.

Ni matična marka grupe VW ne objavljuje definitivan datum

Volkswagen nastupa poprilično dosledno u planiranoj tranziciji ka elektromobilnosti i očita je namera rukovodstva da sa trona svrgne američku firmu Tesla. Otuda i poplava baterijskih noviteta iz ove grupacije: ID.3, ID.4 i ostali. Ipak, kako BMW, tako ni VW ne želi da se obaveže u pogledu konkretnog datuma koji bi značio konačno odustajanje od SUS motora, pa će tako primenjivati pristup „od tržišta do tržišta“.

Čak i paralelno s proširenjem porodice modela s prezimenom ID, klasični odnosno konvencionalni automobili, tipa Golfa i Tiguana će nastaviti da žive još neko vreme. Velika većina aktuelnih benzinaca i dizelaša će doživeti da vidi i novu generaciju. Zadnja platforma koja je osmišljena da posluži u montaži automobila koje pokreće motor s unutrašnjim sagorevanjem, bi trebalo da debituje 2026. godine.

Iako na ovu temu nema zvaničnih saopštenja, upućeni veruju da će poslednji automobil s logotipom Volkswagena, koji će biti isporučen na evropskom tržištu, u ruke kupca dospeti pre nego što nastupi 2035, za kada je izgleda i ideja evropskih centara moći da okončaju mogućnost plasmana vozila ovog tipa na svojoj teritoriji. S druge strane, na ostalim kontinentima, prodaja će se nastaviti značajno dalje u budućnosti. Mala grupa brendova će se oslanjati na električne sklopove, pa će tako i nedavno oformljena španska Cupra uskoro postati čisto električna, uz mogućnost da u potpunosti potisne originalni Seat. Doduše, ovo je u sferi nagađanja i eventualno je moguće samo na dugi rok.

Audi je po ovom pitanju konzistentniji od Volkswagena

U Ingolštatu žive ljudi s gabaritnijim testisima, rečeno na društveno prihvatljiv način. Uprava Audija je jasno odredila datum, želeći da se kompanija usredsredi s više pažnje na luksuzne elektro pokretane četvorotočkaše. Aktuelne generacije modela A3, A4 i A6 su poslednje s klipovima i klipnjačama. Naslednici će nositi odrednicu e-tron, i kao takvi će se pogonskim gorivom napajati iz baterija.

Prstenasti Bavarci će u 2026. godini predstaviti poslednji model s unutrašnjim sagorevanjem goriva, a to će biti pulen iz familije Q, što će reći da pričamo o tome da će jedan SUV trčati počasni krug u dresu Audija. Barem što se Starog kontinenta tiče, 2033. godina bi trebala da bude sudnja za brak SUS motora i marke Audi. Velika razlika između ove marke i većine ostalih, konkurentskih i ranije pomenutih, već 2035. godina će označiti i definitivno gašenje dizela i benzinaca na svim globalnim tržištima.

Porsche 911 ostaje veran sebi i korenima

Proizvođač sportskih automobila Porsche, a koji je takođe deo grupe VW, se baš kao i rivali oslanja u značajnoj meri na električne alternative i želi da uveća udeo elektrifikovanih vozila u prodajnom miksu, što uključuje i dopunjive hibride. Ideja je da do kraja ove decenije, čak 80% prodaje budu vozila koja će imati električnu asistenciju (BEV i PHEV).

Porscheu će, za šta iskazujemo puno razumevanje i podršku, biti dozvoljeno da pušta riku benzinskog motora bez ikakve griže savesti. Kompanija iz Cufenhauzena je svesna da model 911 sa svojim karakternim bokser motorom predstavlja neodvojivi deo identiteta marke, a kako bi se priča o zelenom imidžu firme, pa i cele grupacije, održala živom, taj sportista će sagorevati sintetičko gorivo koje je još uvek u fazi istraživanja i razvoja.

Renault će biti elektrifikovan do 2030. skoro u celosti

Davno osnovana kompanija, neki bi rekli i etablirani proizvođač automobila, francuski Renault je takođe prepoznao značaj primene dosledne strategije elektrifikacije i to koliko je to pitanje u stvari vitalno za jednu automobilsku kompaniju današnjice. Upravo to je i razlog što je galska firma objavila veoma ambiciozne planove pod liderskom palicom Italijana Luke De Mea. U 2025. godini bi učešće klasičnih hibrida, dopunjivih hibrida i čisto električnih vozila, trebalo da dostigne skoro dve trećine od ukupnih rezultata prodaje, dok bi se taj procenat uvećao na 90, ali do kraja ove decenije.

Iako konstruktor nije predočio tačan datum napuštanja motora s unutrašnjim sagorevanjem, prezentovan je opšti pogled grupacije na tu temu. Matični brend Renault će se oslanjati na nova izdanja legendi, kao što su R5 i R4, baš kao što će to činiti i rival nemačkom modelu VW ID.4, to jest baterijski Megane E-Tech. S druge strane, sportska marka Alpine i pristupačni rumunski brend Dacia će takođe proći kroz ciklus elektrifikacije.

Stellantis: Opel u Evropi električan u kompletu već od 2028.

Stellantis, kao novi automobilski div nastao spajanjem grupacija PSA i Fiat-Chrysler na samom početku ove godine, namerava da postane tržišni lider u Evropi u oblasti razvoja i plasmana vozila s niskom emisijom štetnih gasova. Cilj se odnosi na period koji se poklapa s krajem decenije. U slučaju lakih komercijalnih vozila, pozicija apsolutnog kralja segmenta im je čak nadohvat ruke. Do tog trenutka (kraja decenije), udeo tih, u prodaji svih vozila Stellantisa bi trebalo da dostigne 70%.

Četrnaest brendova koji posluju unutar mamutske grupacije, a koji uključuju: Opel, Peugeot, Citroën, Alfa Romeo i Maserati, će doneti ukupno dvadeset novih električnih modela, uključujući tu i dopunjive hibirde. Fiat ulazi u čisto električnu priču od 2030. godine, dok će Opel to učiniti čak i ranije. U Evropi će se to desiti već od 2028. godine.

Možda na najbolji način, plan elektrifikacije Stellantisovih marki je preslikan kroz promotivne slogane koje je uprava dodelila pojedinim akterima:

● Abarth – “Heating Up People, But Not the Planet” (Zagrevajmo duše ljudi, a ne planetu)

● Alfa Romeo – “From 2024, Alfa Romeo Becomes Alfa e-Romeo” (Od 2024. Alfa Romeo postaje Alfa e-Romeo)

● Chrysler – “Clean Technology for a New Generation of Families” (Nova tehnologija za novu generaciju porodica)

● Citroën – “Citroën Electric: Well-Being for All!” (Citroën Electric: dobrobit za sve)

● Dodge – “Tear Up the Streets… Not the Planet” (Pocepajte asfalt, ne planetu)

● DS Automobiles – “The Art of Travel, Magnified” (Dopingovana umetnost putovanja)

● Fiat – “It’s Only Green When It’s Green for All” (Zeleno je zeleno jedino kada se zeleni svima)

● Jeep® – “Zero Emission Freedom” (Sloboda nulte emisije)

● Lancia – “The Most Elegant Way to Protect the Planet” (Najelegantniji način da se zaštiti planeta)

● Maserati – “The Best in Performance Luxury, Electrified” (Najbolje iz sveta elektrifikovanih performansi)

● Opel/Vauxhall – “Green is the New Cool” (Zeleno je novi TOP)

● Peugeot – “Turning Sustainable Mobility into Quality Time” (Održiva mobilnost pretvorena u kvalitetno utrošeno vreme)

● Ram – “Built to Serve a Sustainable Planet” (Stvoren da bude u funkciji održivosti planete)

● Commercial Vehicles – “The Global Leader in e-Commercial Vehicles” (Svetski lider u proizvodnji električnih komercijalnih vozila)

Ostali proizvođači iz Evrope

U februaru ove godine, novi izvršni direktor grupacije Jaguar Land Rover, Tijeri Bolor je predstavio novu strategiju ostrvskog koncerna koji je u rukama indijske firme Tata Motors. Kakvi su planovi Britanaca, pročitajte ovde.

Švedski Volvo, koji je više od deset godina pod upravom kineskog Geelija, planira da do 2030. godine iz ponude ukloni sve modele koji se oslanjaju i na rad SUS motora, što znači da neće biti ni hibrida.

Volvo je potvrdio da će u narednim godinama značajno uvećati svoju EV gamu, kao i da očekuju da već 2025. godine polovina prodatih vozila te marke budu upravo električni automobili. Prvi čovek skandinavske marke, Hakan Samjuelson, kazao je da se Volvo odlučio na ambiciozan potez. “Umesto da ulažemo u biznis koji usporava, rešili smo da gledamo u budućnost – električnu mobilnost i online prodaju. Kako bismo nastavili da rastemo, potreban nam je profit”, rekao je on tom prilikom. Inače, baš Volvo je prvi koji je još 2017. godine objavio da odustaje od daljih ulaganja u usavršavanje dizel motora.

AutoRepublika

(341)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moki

„Vorsprung durch Technik“ kako bi Delboy rekao.

Iznogud

Sus? Dizel?….ti si mi u krvi…..ako te odvedu, sve će da se sruši….rekao bi Čola.