1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. JLR: Novu strategiju obeležavaju reči elektrifikacija i vodonik, ali nema dizela
JLR: Novu strategiju obeležavaju reči elektrifikacija i vodonik, ali nema dizela
0

JLR: Novu strategiju obeležavaju reči elektrifikacija i vodonik, ali nema dizela

194
0
Podelite sa prijateljima:

Tijeri Bolor je pre oko šest meseci preuzeo lidersku poziciju u kompaniji Jaguar Land Rover, nakon što je služio kao predsednik i izvršni direktor Renault grupe nakon skandala s Karlosom Gonom koji je uzdrmao celokupnu industriju. Otprilike toliko vremena je utrošeno na razvoj nove, danas predstavljene strategije poslovanja u predstojećem višegodišnjem periodu.

Naziv razvojnog plana se može prevesti kao preporod, na primer, ali je možda najbolje ostaviti ga u originalu jer je reč Reimagine teško prevesti jednim potezom na naš jezik. Kako bilo, prezentovani plan podrazumeva potpunu obnovu game, elektrifikaciju i prelazak na nove arhitekture.

Uprkos činjenici da je serijska verzija privlačnog električnog krosovera Jaguar I-Pace debitovala pre oko tri godine, kada ostale evropske kompanije još uvek nisu bile u mogućnosti da pripreme slične modele, Britanci nisu uspeli da održe tempo i zadrže, teniskim rečnikom, momentum na svojoj strani. Tako još uvek nemamo novi baterijski model sa znakom Jaguara, a u Evropi je, mereno obimom prodaje, I-Pace već zaostao, čak i u odnosu na Mercedes-Benz EQC, a da ni ne pominjemo Audi e-tron, koji je isporučen u dvostrukom kontigentu u odnosu na Jaguarovog pulena.

Sledeći faza razvoja game električnih modela podrazumevala je premijeru perjanice, Jaguara XF u baterijskoj formi. Brojni mediji su donosili slike maskirnog prototipa koji je testiran na evropskim javnim drumovima, ali na kraju neće biti ništa od toga. Međutim, iz kompanija navode da će tokom budućeg vremena biti razvijen i električni automobil takvog imena, odnosno obećavaju da će se XF vratiti u prodajnu paletu britanskih četvorotočkaša.

Novi impuls opredeljenju za tranziciju ka elektrifikaciji predstavlja i odluka britanske vlade da zabrani prodaju konvencionalnih automobila (bez barem hibridnog pogonskog sklopa) do 2030. godine, uz stavljanje s one strane zakona čak i hibrida do 2035. godine. Dakle, Jaguar Land Rover će svakako za petnaest godina morati u kompletu da se osobodi motora s unutrašnjim sagorevanjem, pa čak i u sklopu eventualnog hibridnog vozila. To onda podrazumeva nužnu hitnu reakciju

Marka Jaguar je akcenat bacila na hibiridizaciju game u skladu s novom strategijom. Od 2025. godine, svi modeli kompanije će biti ponuđeni kao čisto električni. Međutim, Bolor nije naveo konkretno hoće li Jaguar napustiti sve aktuelne benzinske i dizel modele u naredne četiri godine, pa je sasvim moguće da će aktuelna ponuda modela biti obogaćena dodatim električnim modifikacijama.

Land Rover se neće upuštati u električnu trku sve do 2024. godine, kada je predviđeno da prvi serijski model marke bez SUS motora bude predstavljen. Ali zato, do kraja 2026. godine, kada će dizel varijante konačno biti poslate u penziju, još pet električnih pogonskih sklopova će se naći u gami. Plan predviđa da će u 2030. godini, kupci u 60% slučajeva birati električne modifikacije krosovera Land Rovera, dok će do tog trenutka svi Jaguarovi četvorotočkaši u gami biti čisto električni. Veoma je izgledno da će se hibridne verzije Land Rovera sklapati do krajnjeg roka koji je odredila ostrvska vlada, odnosno do 2035.

Uporedo sa svim opisanim procesima, u kompaniji planiraju da broj platformi koje se koriste svedu na tri, pri čemu će dve od njih MLA (Modular Longitudinal Architecture) za hibridna i električna vozila, kao i EMA (Electric Modular Architecture) za čisto električna vozila, biti korišćene samo od strane marke Land Rover, dok će Jaguaru ostati tek jedna arhitektura.

Povrh svega, Bolor je najavio početak rada na razvoju vodoničnog pogonskog sklopa. U roku od dvanaest meseci će  Jaguar Land Rover započeti s testiranjem na drumu vodoničnog prototipa, Ipak, nema daljih informacija s ovom temom u vezi. Britanski Autocar je preneo da bi prvi vodonični automobil ostrvske kompanije mogao biti kompaktni krosover, ali da bi u kasnijoj fazi, pogonski sklop pokretan komprimovanim vodonikom moga da završi i u većim krosoverima Land Rovera.

Za kraj da najavimo premijeru konceptnog automobila ove kompanije iz FCEV segmenta, a koji će biti dovoden na proizvodne trake u roku od par godina. Svečanost će biti upriličena pre nego što nas ponovo poseti Deda Mraz.

AutoRepublika

(194)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments