1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. SsangYong Motor ušao u predstečajni postupak
SsangYong Motor ušao u predstečajni postupak
1

SsangYong Motor ušao u predstečajni postupak

1.07K
1
Podelite sa prijateljima:

Mahindra & Mahindra (M&M) je juče objavila da je ćerka firma grupacije, južnokorejski gubitaš SsangYong Motor Company (SYMC) podneo prijavu za sprovođenje ekvivalentnog postupka našem unapred pripremljenom planu reorganizacije (UPPR). Našim ljudima će verovatno biti jasnije šta to znači ako napišemo da je kompanija iz Koreje bankrotirala.

Prijava za pokretanje UPPR-a je podneta prema zakonima korejske države nadležnom sudu u Seulu, navela je matična kompanija M&M u zvaničnoj prijavi regulatornim telima.

„Ako sud odobri UPPR, posrnuli proizvođač automobila će nastaviti s radom, ali ovaj put pod nadzorom odbora poverilaca koji će pregovarati sa akcionarima kako bi se iz tih priča izrodio plan za vaskrs kompanije, a što bi moglo uključivati i finansijske injekcije od vlasnika ili iz nezavisnih izvora finansiranja,“ navedeno je u saopštenju koje je izdala matična firma iz Indije M&M.

Privredni sud u Seulu će pregledati pripremljeni plan koji bi trebalo da spasi kompaniju od propasti kako bi se odredio prema tome da li je celishodno sprovoditi plan restrukturiranja u konkretnom slučaju.

Inače, matična kompanije je prethodne nedelje informisala berzanske vlasti da je SsangYong propustio da izvrši povraćaj pozajmica koje su dospele u ogromnom iznosu. dok je nepokriveni gubitak kompanije dostigao cifru od skoro 740 miliona evra. Podsetićemo da je još u aprilu, upravni odbor matične firme iz Indije odbio da odobri novu finansijsku injekciju za SsangYong.

Indijski konstruktor sa sedištem u Mombaju je kupio kapital gubitaša iz Koreje još 2010. godine, ali nije uspeo u višekratnim pokušajima da novi entitet prevede u zonu profitabilnog poslovanja.

M&M drži blizu 75% kapitala korejske kompanije od trenutka kada je u nju uložio 110 miliona američkih dolara. SsangYong se gušio pod teretom loših rezultata, posebno od 2017. godine kada je zabeležen prvi jasniji gubitak u iznosu od oko nešto preko 70 miliona evra, nakon ostvarene približno tolike dobiti u godini koja je prethodila toj kritičnoj 2017. Za 2018. je prijavljen novi gubitak od oko 60 miliona evra, dok je problem eskalirao prošle godine kada je gubitak narastao za dodatnih više od 250 miliona evra.

AutoRepublika

(1073)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Kakve je ljepotane pravio,čudo da je preživio do sada.