1. Home
  2. Vesti
  3. Ford će nuditi električni motor kao zaseban artikal
Ford će nuditi električni motor kao zaseban artikal
1

Ford će nuditi električni motor kao zaseban artikal

361
1
Podelite sa prijateljima:

Možda će vam ova vest biti pomalo čudna, ali većina američkih proizvođača automobila zapravo nudi svoje legendarne motore kao zaseban atrikal. To znači da ih možete naručiti direktno iz fabrike, bez obzira da li je reč o nekoj najmodernijoj tehnologiji ili pak onima koji su napuštali proizvodnu traku pre nekoliko decenija. Takav trend je izuzetno popularan u takozvanoj hot rod kulturi, a među najvećim igračima je Ford.

Ne samo što možete dobiti mehaniku već će vam Ford prodati i potpuno novu školjku svog modela iz 1932. i 1940. godine kao i Mustanga prve generacije. Čelnici američkog proizvođača kažu da su primetili da sve veći broj ljubitelja klasike ugrađuje električne agregate u svoje klasične Fordove i da nikako ne želi da propusti veliku šansu da unovči takav trend.


Iz tog razloga, na sajmu tjunerskih proizvoda SEMA, koji se svake godine održava u Las Vegasu, Ford će predstaviti svoj prvi električni agregat kao zaseban atrikal. Dostupne informacije su veoma šture pa je poznato da će se zvati Eluminator i da će biti dugačak svega 570 mm, što nam govori da je dovoljno kompaktnih dimenzija da se ugradi ispod haube bilo kog klasika.

Naravno, brzo su se pročule glasine da je Eluminator zapravo identičan onome koji se ugrađuje u serijski model Mustang Mach E, što i jeste veravotnoća, dok za sve one koji žele visoke performanse, tu je i Mustang CobraJet. Ovaj poslednji razvija čak 1.500 konjskih snaga i u stanju je da pređe četvrtinu milje (402 metra) za samo 8,1 sekundu.

Postavlja se naravno i pitanje da li će kompanija nuditi i baterije zajedno sa električnim motorom, a dok to možda nije slučaj u početku, nema sumnje da će ponuda biti proširena i takvom opcijom u budućnosti. Ford inače u ovoj kategoriji već zaostaje za glavnim rivalom Chevroletom, koji je protekle godine debitovao sa svojim prvim električnim motororm kao zasebanim atrikalom. Razvija 200 konjskih snaga i pruža bateriju zapremine 60 kWh.

Dok čekamo na odgovor iz Forda, spomenućemo da na tržištu već postoji veliki broj samostalnih firmi koje će vam ponuditi električni agregat i baterije. Jedna od njih je Icon, a njihov urađeni posao možete da vidite na priloženim fotografijama.

Reč je o modelu Mercury Eight iz 1949. godine koji je prerađen na struju, pa je samo pitanje dana kada ćemo videti i crveni Ford Mustang iz 1964. godine koji ne emituje nikakav zvuk oko sebe…

AutoRepublika

(361)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Tile

el.motor nije tesko napraviti, baterije je vec druga stvar, ne treba zaborabiti invertor