1. Home
  2. Vesti
  3. Mrtav čovek hoda – specijalno izdanje Cadillaca CT4 Blackwing
Mrtav čovek hoda – specijalno izdanje Cadillaca CT4 Blackwing
5

Mrtav čovek hoda – specijalno izdanje Cadillaca CT4 Blackwing

219
5
Podelite sa prijateljima:

Cadillac nam je predstavio svoju kompaktnu limuzinu pod imenom CT4 pre dve godine i već tada najavio da je njegov sudbina zapečećenja i pre nego što je prvi primerak sišao sa proizvodne trake.

Razloga ima dva i svima su nam već poznata. Jedan od njih je ona da je CT4 limuzina, a kao što znamo, takva kategorija je na pragu izumiranja pošto su prethodne godine na američkom tržištu čak 75% svih novih četvorotočkaša bili krosoveri, terenci i pikap kamioneti. Premijum brend General Motorsa takođe želi da se fokusira na vozila na struju i modeli kao što je CT4 se nikako ne uklapaju u takvu strategiju. U suštini, videćemo ga u samo jednoj generaciji i verovatno će nestati sa tržišta do 2025. godine.

Ali to ne znači da u vreme pisanja ove priče nije bitan. Posebno zato što se trenutno može naručiti i njegovo izdanje nazvano Blackwing, koje je rezervisano samo za najmoćnije i najbrže Cadillaca u istoriji. Pokreće ga 3,6-litarski turbobenzinac sa šest cilindara i razvija 472 konjske snage i maksimalnih 603 Nm obrtnog momenta. Dostupan je sa šestostepenim manuelnim i desetostepenim automatskim menjačem. U stanju je da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 3,9 sekunde i dostigne maksimalnu brzinu od 304 km/h.

Cadillac je krenuo na prima narudžbe protekle godine i do sada je samo limitirani broj primeraka isporučen svojim vlasnicima, ali to nije sprečilo američkog proizvođača vozila da nam podari i prvo specijalno izdanje.

Preciznije, Track Edition je inspirisan uspesima Cadillaca u šampionatu IMSA (International Motor Sports Association) SportsCar. U ovoj seriji američki gigant ima dosta uspeha i protekle godine se prošetao do titule iako je ispred sebe imao veliku konkurenciju u vidu Acure i Mazde u seriji nazvanoj DPi (Daytona Prototype international). Track Edition nam stiže u tri izdanja i zasnovani su najvećim stazama američkog profesionalnog auto-moto sporta. To su Watkins Glen, Sebring i Road Atlanta.

Dele dosta zajedničkih karakteristika kao što su oznake i nešto veće kočnice, ali ih je najlakše razlikovati po boji. Watkins Glen stiže u plavoj boji pošto je zaštitna ograda ofarbana u ovu boju, Sebring je crni zahvaljujući noćnoj trci na ovoj stazi, a Road Atlanta beli iz nama nepoznatog razloga.

Ova poslednja specijalna verzija je najupečtljivija pošto možemo da vidimo i retrovizore u crvenoj boji i specijalne grafike na dnu vrata. Svaki od njih stiže i sa enterijerom u identičnom stilu, a osim više opreme i novih značaka, ne razlikuje se u većoj meri.

Spomenuli smo veće Brembo kočnice, što je ujedno jedina mehanička izmena između Track Edition i svakog drugog CT4 Blackwinga koga ćemo viđati na ulicama. Cadillac planira da proizvede samo 99 jedinica u svakom specijalnom izdanju i trenutno prima narudžbe, a prvi primerci će biti isporučeni vlasnicima naredne godine. Nismo sigurni koliko će Track Edition koštati, pa ćemo samo reči da je za standardan Blackwing potrebno izdvojiti 60.495 dolara.

Možda CT4 neće ostati upamćen u Cadillacovoj istoriji kao Eldorado, Seville, Fleetwood i ostali legendarni modeli, ali ćemo ga svakako pamtiti po visokim performansama.

AutoRepublika

(219)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Cadilac koji prebacuje i preko 300 km/h, a može da bude i uparen sa 6MT …
Da sam juče umro… 😃

Yankee

Imao je to i CTS-V jos 2009. godine. Tada je bio najbrza serijska limuzina na svetu na Nurburgringu, posle je cini mi se Porsche Panamera Turbo oborio taj rekord.

Iznogud Časni

Pusti ti to, neki dan na auto putu za Italiju me zaobilaze unutar 20 minuta svi blizanci :nova opel Zafira, toyota, Citroen, pezo i na kraju Fiat. Grom i pakao!
Sad gledam stranicu, kažu novi Fiat doblo alias dobro, kad ono opet kopija, kukala ti majka.😭

Mustang

šteta što su ukinuli ct6 i on je mogao imati blackwing izdanje

Miki

I ct6 ima blackwing izdanje