1. Home
  2. Vesti
  3. Volvo debitovao sa svojim prvim električnim kamionom
Volvo debitovao sa svojim prvim električnim kamionom
1

Volvo debitovao sa svojim prvim električnim kamionom

146
1
Podelite sa prijateljima:

Dok se još uvek čeka prvi Volvoov tegljač sa električnim pogonskim sklopom, koji će da debituje do kraja godine, švedski proizvođač vozila je na ulice pustio manji električni kamion FL. To se desilo u Hamburgu (Nemačka), a prvi korisnik usluga je postala firma Renova koja se bavi reciklažom smeća.

Istovremenu, firma Schenker u Švedskoj je takođe dobila svoj primerak. Volvo planira da isporuči dodatne primerke do kraja godine, a cilj kompanije je isporuka 25.000 takvih vozila do 2025. godine. Svi kamioni su zadovoljili zahteve korisnika po pitanju performansi, autonomije, maksimalne nosivosti i praktičnosti, a ovo je potvrdio predsednik kompanije Rodžer Alm.

On je dodao da se vozačima izuzetno dopala snaga motora i tišina u kabini, tokom testiranja, ali da i dalje postoji nepoznanica na račun brzine punjenja baterija. Iz tog razloga, Volvo je nedavno potpisao ugovor sa firmom Momentum Dynamics koja se bavi proizvodnjom bežičnih punjača za električne autobuse.

Proizvođač ima velike planove i za veće kamione, posebno na američkom tržištu, gde se popularno zovu „18 wheelers“ (18 točkova). To se odnosi na model VNR, a pored električne verzije kupci će i dalje moći da dobiju tradicionalni dizelaš.

Volvo će isporučiti 23 takva primerka tokom ove i naredne godine u američkoj saveznoj državi Kaliforniji i to u gradovima Ontario, Čino, Fontana i Placentia. Proizvođač je od Kalifornije dobio beskamatni kredit od 44,8 miliona dolara kako bi ta sredstva investirao u teška komericjalna EV vozila.

Ali Volvo nije jedini koji će „Jenkijima“ nuditi veće električne kamione. Freightliner već testira 20 primeraka modela e-Cascadia dok je manji model M2 već isporučen nekim firmama. Kenworth je nedavno isporučio deset primeraka Toyoti da ih preradi u električne verzije, a ove godine Tesla i Thor takođe kreću sa testiranjem.

AutoRepublika

(146)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Još kad bi mogli napisati koliko kWh ima baterija, koliki domet, koliko je snažan el. motor, kolika je maksimalna nosivost i još jedno 100 podataka, prilog bi bio idealan.