1. Home
  2. Vesti
  3. Dodge Charger i Challenger će opstati i posle 2024. godine
Dodge Charger i Challenger će opstati i posle 2024. godine
0

Dodge Charger i Challenger će opstati i posle 2024. godine

241
0
Podelite sa prijateljima:

Pre nekoliko meseci Stellantis je objavio planove za svaki brend ponaosob, unutar korporacije među kojima je bio i onaj sa automobilima visokih performansi. Naravno, reč je o Dodgeu koji u svojoj ponudi ima modele poput Chargera, Challengera i Duranga sa preko 700 konjskih snaga. Ali, ni čelnici ovog američkog proizvođača nisu krili da postaje sve teže zadovoljiti stroge zakone po pitanju emisije izduvnih gasova, zbog kojih će u bliskoj budućnosti napraviti veliku ofanzivu sa nasledicima koji će kao pokretački energent koristiti struju.

To bi se trebalo desiti 2024. godine, pa smo svi pretpostavili da će u istom periodu biti eliminisani tradicionalni modeli s motorima s unutrašnjim sagorevanjem goriva. Ali kako stvari stoje to ipak nije istina, a vest je potvrdio prvi čovek firme Tim Kuniskis.

U razgovoru sa kolegama sa sajta „Muscle Cars & Trucks“, Kuniskis je rekao da će „nova generacija Chargera i Challengera debitovati 2024. godine, ali da to ne znači da će sadašnji modeli nestati sa tržišta u istom periodu“. Za korporaciju Chrysler, koja se inače bavi proizvodnjom spomenutog Dodgea, ova vest i nije toliko strana pošto je bilo dosta slučajeva da se prethodnik pod imenom „Classic“ prodaje paralelno s novim modelom.

Poslednji put smo ga videli u slučaju modela Ram Pickup gde je nova generacija debitovala još pre dve godine, a „Ram Classic“ se još uvek može pronaći u izložbeno-prodajnim salonima.

I do kada ćemo onda videti ove dve ikone američke automobilske industrije sa benzincima ispod haube? Kuniskis kaže da će tako biti sve dok postoji potražnja, ili dok Charger i Challenger uspevaju da zadovolje spomenute zakone o izduvnim gasovima. Po nekim najavama to bi trebalo biti do 2025. godine, dok će limuzina Chrysler 300 nestati sa tržišta oko dve godine ranije.

To znači da će njihov životni vek biti čak sedamnaest godina ili možda još i više, ukoliko sagledamo podatak da je njihovu platformu razvio Mercedes još sredinom devedesetih godina prošlog veka za tadašnju generaciju modela E Klase. Međutim, sa izuzetkom nekoliko komponenti sistema ogibljenja, od ove platforme nije ostalo mnogo, a tokom godina je debitovao veliki broj novih motora sa šest i osam cilindara.

Za kraj, Kuniskis napominje da bi drastična promena, ona koja bi se odigrala takoreći preko noći, dovela do gubitka velikog broja kupaca, i da kompanija smatra da je ovakav potez najlogičniji. Naravno, kupci će imati konačnu reč, a sudeći prema prodajnim rezultatima oba automobila odbijaju da umru.

Čak i tokom krizne 2020. godine Charger je privukao 77.425 kupaca (pre toga prodaja je uglavnom iznosila oko 100 hiljada jedinica) dok je Challenger dodao još 52.955 prodatih komada.

AutoRepublika

(241)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments