1. Home
  2. Vesti
  3. PSA grupa ne bi imala ništa protiv pripajanja ili spajanja sa kompanijom JLR
PSA grupa ne bi imala ništa protiv pripajanja ili spajanja sa kompanijom JLR
0

PSA grupa ne bi imala ništa protiv pripajanja ili spajanja sa kompanijom JLR

197
0
Podelite sa prijateljima:

Šef PSA grupe Karlos Tavarez navodi da bi razmotrio opcije pripajana ili čak i spajanja sa britanskim proizvođačem Jaguar Land Rover, sve dok taj akt ne bi poremetio poslovanje francuske grupacije.

Tavarez je već davao izjave o svojoj otvorenosti ka širenju uticaja PSA grupe u okviru koje trenutno posluju sledeće marke: Citroën, DS, Peugeot i Vauxhall/Opel. Poznato je da je Opel kupljen od General Motorsa u vreme vladavine istog menadžera, odnosno 2017. godine.

U ekskluzivnom intervjuu koji je poznati čelnik automobilske industrije dao indijskom izdanju Autocara, upitan o govorkanjima u pogledu njegovog interesovanja za poslovnom kombinacijom sa kompanijom Jaguar Land Rover, koja je u vlasništvu indijske grupacije Tata Motors, on je rekao da bi bilo dobro za francusku stranu da poseduje luksuznu marku, a da njegova firma “razmatra sve šanse za takav epilog,” kao i da je zainteresovan za takav epilog “sve dok to ne predstavlja smetnju tekućim poslovnim aktivnostima.”

Tavarez je ipak istakao da nije bilo razgovora o tome sa indijskom stranom, barem ne za sada. Naveo je da „iako PSA nema neki poseban cilj u smislu akvizicije, da bi svakako razmotrili mogućnosti, ukoliko one iskrsnu.”

Na pitanje o eventualnom odnosu nove luksuzne marke u portfoliju francuskog konglomerata i već oformljenog brenda DS, Tavarez je odgovorio: „Ma zašto da ne? Mislim, zašto ne bismo pričali o tome? Zavisi od toga kakvu bi vrednost mogli da kreiramo u takvoj poslovnoj kombinaciji.“

Jaguar Land Rover doživljava ozbiljne poteškoće u poslovanju prethodnih meseci, posebno pogođen padom tražnje za dizelom, kao i opštim kolapsom prodaje na kineskom tržištu. Nedavni gubici britanske kompanije, uveli su čak i matičnu Tata grupu u kvartalni gubitak.

Tavarez se pozvao na uspeh PSA grupe u težnji da od dvodecenijskog gubitaša Opela napravi profitabilnu kompaniju, sugerišući na taj način da bi isto to moglo da se dogodi i sa JLR kada bi kojim slučajem dospeo pod njegovu rukovodeću palicu.

“Demonstrirali smo, u slučaju Opela, našu moć da preobrazimo kompaniju koja decenijama posluje sa gubicima u profitabilno društvo, i to za samo 12 meseci. Dakle, to je nešto što definitivno znamo da uradimo.”

S druge strane, istom mediju je Tata Motors dostavio izjavu u kojoj se navodi da Jaguar Land Rover nije na prodaju. Portparol je rekao sledeće: “Nema istine u spekulacijama da Tata Motors želi da otuđi svoje učešće u kapitalu JLR-a.”

AutoRepublika

(197)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments