1. Home
  2. Vesti
  3. Veliki dan za Toyotu Tundru
Veliki dan za Toyotu Tundru
1

Veliki dan za Toyotu Tundru

398
1
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je tek nekoliko sedmica od kada je Toyota debitovala s novom generacijom modela Tundra, i to prvom još od 2008. godine. Dok još uvek pokušavamo da „svarimo“ ne baš atrkativan dizajn, najvećem svetskom proizvođaču se ipak mora odati čast što je pokušao malo izmenjenu strategiju sa mehanikom. Naime, Tundra će se naći u izložbeno-prodajnim salonima naredne godine samo sa 3,4-litarskim hibridnim pogonskim sklopom sa šest cilindara. Istu konfiguraciju nudi i Ford F-150, ali on pruža i nekoliko benzinaca i dizela sa šest i osam cilindara, dok se Chevrolet, GMC, Ram i Nissan koncentrišu samo na atmosferske benzince.

Danas je veliki dan za ovaj pikap kamionet, pošto su mnoge nepoznanice stigle u javnost, i to one po pitanju cene i potrošnje, a zatim je debitovalo i prvo specijalno izdanje. Pa krenimo redom, a to je cena i ona nikako nije mala.

Čak i bazni model sa oznakom SR, dvoje vrata i pogonom na zadnje točkove će vas koštati 37.645 dolara. Za navedenu sumu vlasnik dobija spomenuti V6 motor, ali sa „samo“ 348 konjskih snaga dok su oni sa 389 i 437 „grla“ rezervisani za skuplje konfiguracije. U vrhu je takozvani 1794 Edition, za koji je potrebno izdvojiti 59.385 „zelembaća“ pre nego što se vlasnik odluči za dodatnu opremu, a u suštini, cena može da bude i za dvadeset hiljada najmanjih zelenih novčanica veća.

Navedene brojke su daleko više od onog što se sreće kod konkurencije, pa tako Ford F-150 i Chevrolet Silverado koštaju po 29.300 dolara dok je Ram 1500 za 3.500 „zelembaća“ skuplji. Tu moramo da spomenemo da američki rivali često nude bazne modele samo za flotnu prodaju i samim tim, oni kao takvi nisu dostupni „običnim smrtnicima“.


A potrošnja? Japanski gigant kaže da će onaj najmoćniji model sa pogonom na zadnje točkove u proseku trošiti 11,8 litara benzina na pređenih sto kilometara. Ova brojka je možda malo razočaravajuća, pošto recimo Ford F-150 u hibridnom izdanju troši „samo“ 9,4 litre tokom prevaljivanja iste distance.

I za kraj, na Sajmu tjunerskih modela SEMA, koji se svake godine održava u Las Vegasu, je debitovao i zanimljiv koncept nazvan Desert Chase. Sa njim dobijamo generalnu ideju kako će naredno proterensko izdanje Tundre izgledati, a kako je ova kategorija izuzetno popularna ovih dana, nismo iznenađeni što i Toyota želi svoj deo kolača.

Izmene na modifikaciji Desert Chase se uglavnom zasnivaju na prilagođenom ogibljenju da bi se dobio viši klirens, a doživaj je uklopljen u celinu i upotrebom pneumatika čiji spoljni prečnik meri 37 inča. Tu je i dodatna zaštita ispod vozila, pneumatici u prikolici za bolji raspored težine, modifikovni branici za lakši prilaz terenima, što će biti moguće pod većim uglovima i još mnogo toga. Mehanika je identična onoj na standardnoj Tundri u verziji sa 437 konjskih snaga i desetostepenim automatskim menjačem.

Ranije smo spomenuli da je kategorija velikih pikap kamioneta ona poslednja koju Toyota nije uspela da pokori na američkom tlu, pa Tundru očekuje izuzetno težak posao. Ako ništa drugo, američki kupci su veoma tradicionalni i nisu spremni promeniti svoj omiljeni brend…

AutoRepublika

(398)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Sviđa mi se i ova Tundra…