1. Home
  2. Vesti
  3. Džo Bajden želi neverovatnu potrošnju za američke automobile
Džo Bajden želi neverovatnu potrošnju za američke automobile
0

Džo Bajden želi neverovatnu potrošnju za američke automobile

4.49K
0
Podelite sa prijateljima:

Amerikanci su poznati po svojim motorima konfiguracije V8 i po rasipanju prirodnih resursa, posebno kada je reč o automobilskoj industriji. Cadillac je prvi debitovao s motorom od osam cilindara u masovnoj proizvodnji, ali ga je Fordov čuveni Flathead iz 1932. godine proslavio i pokazao da takva tehnologija može da bude moćna, efikasna i pre svega – pristupačna široj narodnoj masi.

Od tada svaki Jenki sanja da jednoga dana vozi mišićavi automobil sa V8, mada istraživanja pokazuju da manje od 15% svih novih prodatih vozila na ovom kontinentu, u šta spadaju i komercijalni primerci, imaju takvu konfiguraciju. Ali, Amerikanci imaju i nešto šta se zove standard CAFE, a spomenuta slova su skraćenica za Corporate Average Fuel Economy ili u prevodu „prosečna potrošnja goriva jedne marke“.

CAFE je osnovao tadašnji predsednik Ričard Nikson početkom sedamdesetih godina prošlog veka kao odgovor na naftnu krizu (imate dva izvanredna nastavka na ovu temu u našoj arhivi) i kao što mu ime kaže, plan je zahtevao da svaki brend zadovolji zahteve koji ilustruju određenu kombinovanu potrošnju, a u protivnom, kompanija bi se suočila sa povećim finansijskim kaznama.

Trenutni zahtev je 6,2 litre na pređenih sto kilometara za automobile, odnosno 11,8 litara za komercijalna vozila. Potrebno je reći da spomenute brojke ne mora da ostvari baš svaki četvorotočkaš, već ceo brend na sveukupnom nivou. To takođe znači da ako određena kompanija u svojoj ponudi ima poneki električni automobil, istovremeno može da ponudi i mišićavi V8 i na taj način „izvuče prosek“.

Dok je Barak Obama bio predsednik „US and A“, najavio je strožije zahteve, ali je njegov naslednik Donald Tramp odlučio da ih eliminiše. Džo Bajden je postao novi predsednik početkom godine i najavio je velike izmene po pitanju električnih automobila, o čemu smo pisali ranije. Pomalo ironična tvrdnja za nekoga ko u svom vlasništvu ima klasični model Chevrolet Corvette iz 1967. godine, ali je takođe rekao da bi ga rado menjao za novi u električnom izdanju ukoliko General Motors odluči da ga ponudi.

Cela priča nas dovodi do jedne veoma zanimljive vesti, a ona se odnosi na podatak da se Bajden odlučio pozabaviti zahtevima narednog izdanja standarda CAFE. Naime, trenutni predsednik smatra da bi do 2026. godine granicu trebalo podići na čak 52 milje po galonu, ili prevedeno na neki civilizovani jezik – samo 4,5 litre na sto kilometara.

Mediji ne ulaze u detalje da li je reč o automobilima ili komercijalnim vozilima, mada je očigledno Bajden mislio na ovu prvu grupu, ali verujemo da je takva vest donela dosta panike među proizvođačima. Uzmimo za primer model Ram 1500 TRX sa naslovne fotografije. Njegova kombinovana potrošnja je čak 19,6 litara, a čak i ako ga uparite sa najekonomičnijim dizelom, brojka opet pada na „samo“ devet litara.

Ram je pri tom verovatno najbitniji model korporacije Fiat-Chrysler pošto je najprofitabilniji, ali se u vestima navodi da, ako bi ovaj brend recimo debitovao i s električnim izdanjem, onda bi mogao da nastavi sa ponudom velikog V8 jer bi se gledao prosek između svih konfiguracija.

Naravno, sve ovo je samo predlog koji možda nikada neće ni ugledati svetlost dana, a čak i da bude odobren, proizvođači opet moraju da dobiju najavu na vreme da bi mogli da planiraju svoju budućnosti. Ali možemo samo zaključiti da „gde ima dima ima i vatre“…

AutoRepublika

(4485)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments