1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Nakon više od sto godina poslovanja Hella promenila vlasnika
Nakon više od sto godina poslovanja Hella promenila vlasnika
0

Nakon više od sto godina poslovanja Hella promenila vlasnika

664
0
Podelite sa prijateljima:

Kompanija angažovana u segmentu snabdevača automobilske industrije, Hella sa sedištem u nemačkom gradu Lipe, nakon više od sto godina postojanja, nije više pod kontrolom porodica čiji su je članovi utemeljili. Upravo iz njihovih redova je stigla i objava da će novi vlasnik zadržati lokaciju na kojoj se nalazi sedište kompanije. Dodatno, poznato je da je bilo više kandidata zainteresovanih za kupovinu firme.

Novi vlasnik kompanije Hella dolazi iz njima susedne Francuske, na šta su pristali predstavnici porodica koje su osnovale kompaniju. Predstavnici familija Hek i Repke su potpisali ugovor s drugim snabdevačem, firmom Faurecia, na osnovu čega su Francuzi stekli kontrolni paket od 60% akcija, objavila je Hella. Ostali vlasnici će od novog akcionara dobiti naknadu od 60 evra po akciji, uvećano za dividendu u iznosu od 96 evro centi. To znači da je sveukupna procenjena vrednost kapitala kompanije iz Lipštada (Severna Rajna-Vestfalija) procenjena na 6,8 milijardi evra.

Među firmama koje su, pored pobedničke Faurecije, bile zainteresovane za akviziciju kapitala društva Hella, pominju se dobavljači automobilske industrije: Plastic Omnium iz Francuske i Mahle iz Štutgarta, baš kao i Knorr-Bremse iz Minhena. Reuters je još ranije izvestio da će vrednost akcije po kojoj će biti ugovoren promet, u nivou od negde oko 60 evra, i ispostavilo se da su bili u pravu s procenom.

Kako prenose nemački mediji, u ugovoru s Faurecijom, Hella je insistirala da dobije brojne garancije. Uglavnom se tiču toga da se Francuzi obavezuju da zadrže zaposlene radnike, kao i da ranije sedište kompanije Hella ostane aktuelno i nadalje. Tu bi nastavio da bude centar iz kog se sprovode tekuće upravljačke aktivnosti, dok bi se nadalje razvijala i istraživačko-razvojna funkcija.

Sudeći po onom što objavljuje sama Hella, kompanija je osnovana još u 19. stoleću. Preciznije, godina registracije je 1899. dok je zvanično ime tada bilo „Westfälische Metall-Industrie Aktien-Gesellschaft“. U ovom trenutku Hella zapošljava oko 36 hiljada ljudi.

AutoRepublika

(664)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments