1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. C segment SUV/krosovera oborio prodajne rekorde
C segment SUV/krosovera oborio prodajne rekorde
0

C segment SUV/krosovera oborio prodajne rekorde

462
0
Podelite sa prijateljima:

Velika potražnja za novim kompaktnim krosoverima Volkswagena, Peugeota i Seata, uz tržišni uspeh Ford Kuge, doprinela je da se prodaja u ovom sektoru, u Evropi, poveća za više od četvrtinu u prvih devet meseci ove godine.

Tempo rasta znači da će segment dostići novi rekord od 1,8 miliona jedinica do kraja godine, što je značajan porast u odnosu na prošlogodišnjih 1,5 miliona, saopštili su analitičari iz LMC Automotivea.

Ovogodišnji skok teško da će moći da se dostigne i u godinama koje dolaze, ali prodaja je na putu da zaokruži 2 miliona vozila do 2020. To će doprineti tome da prodaja SUV/krosover modela značajno prebaci trećinu ukupnog evropskog tržišta do 2021.

Nissan Qashqai ostaje vodeći model u segmentu, ali se suočava sa oštrijom konkurencijom u vidu VW Tiguana. Nova generacija modela iz Volfsburga, koji je najprodavaniji SUV/krosover kompanije, porasla je za čak 45 odsto u prvih devet meseci, pokazuju podaci JATO Dynamicsa.

Možda je još impresivnije kotiranje trećeplasiranog Peugeota 3008. Aktuelni nosilac titule za „Evropski automobil godine“, ostvario je trocifreni procentualni skok, i našao se ispred modela poput Hyundai Tucsona i Kije Sportage, koji su doživeli neznatan pad, upravo zbog pooštravanja konkurentnosti u segmentu.

Skuplji modeli idu „kao alva“

Peugeot kaže da je 3008, prvi istinski SUV marke, „prevazišao ciljeve“ probijajući brojku od 300.000 prodatih jedinica od lansiranja u oktobru prošle godine. Ovaj model je pomogao kompaniji da ostvari postavljene zadatke, vezane za povećanje dobiti iz poslovanja, smanjenja popusta i izlazak iz niske stope dobiti.

Peugeot je takođe saopštio da se na verzije sa bogatom opremom odnosilo 38 odsto prodaje tokom oktobra.

Ford kaže da je profitirao na jakoj potražnji za visokopozicioniranim modelima Kuge. Prodaja ovog krosovera je porasla za 20 odsto u prvih devet meseci ove godine, što je doprinelo tome da se Fordov model nađe na petom mestu među kompaktnim SUV/krosoverima.

„Plavi oval“ je lansirao osveženu verziju u novembru 2016., a podaci pokazuju da se na Titanium nivo opreme odnosilo čak 43 odsto prodaje u oktobru, dok je sportski ST-Line zauzeo 27 odsto.

Uspeh skupljih modela je stvorio veliku cenovnu razliku između kompaktnih SUV/krosovera i njihovih pandana iz C segmenta. U Nemačkoj, prosečna cena za kompaktni SUV je iznosila 31.946 evra tokom septembra, u poređenju sa 26.391 evrom za standardne modele. „Kompaktni SUV/krosoveri ostaju savršen način za velikoserijske proizvođače, ne samo što se poboljšanja prodaje tiče, već i povećanja profita“, rekao je analitičar iz JATO Dynamicsa, Felipe Munjoz.

Novajlije koje kasne

Uprkos trenutnom momentumu, tempo rasta segmenta će se usporiti, kako se praznine budu popunjavale novim modelima proizvođača koji su malo zakasnili.

Opel uvodi u segment Grandland X, koji počiva na istoj PSA platformi kao i 3008. Citroen C5 Aircross, takođe je na rasporedu za sledeću godinu, a platformu, što je i logično, deli sa prethodno spomenutim modelima. Jeep nastupa sa Compassom, koji je prodat u 3.282 primerka u septembru. Doduše, to je tek polovina onoga što je Jeepu potrebno da bi njegov pulen ušao u prvih deset. To bi i moglo da se desi kada ovaj model uđe na britansko tržište, koje je jedno od ključnih za ovaj segment. Škoda takođe želi svoj deo kolača sa novim Karoqom, koji ima dobru šansu da profitira na rastu segmenta. Tu je i Mitsubishi, koji startuje s prodajom Eclipse Crossa.

To ostavlja Fiat kao jedinog proizvođača bez adekvatnog modela u ovoj kategtoriji. A da li će se to promeniti upravo u Kragujevcu, ostaje nam da vidimo.

Evropskih 10%

Tokom septembra, na kompaktne SUV/krosovere se odnosilo 10 odsto ukupne evropske prodaje automobila, što je 8,1 odstgo više u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju  brojke Jato Dynamicsa. Neka tržišta su bila blizu dvostrukog rezultata u odnosu na navedeni, s tim što Letonija vodi na listi sa tržišnim udelom od 18 odsto. Španija je takođe veliko tržište za krosovere C segmenta, sa tržišnim udelomod 13 odsto, dok je on u Velikoj Britaniji iznosio 11 odsto. Nemačka, čini se, tek treba da usvoji ovaj trend sa istim entuzijazmom. Na najvećem evropskom tržištu, udeo kompaktih SUV/krosovera je iznosio 7,8 odsto, što je Nemačku stavilo na 25. mesto u Evropi. Italija je sa 8,7 odsto takođe ispod proseka.

Dizel modeli i dalje dominiraju u segmentu, sa udelom od 59 odsto nakon devet meseci prodaje. Ipak, benzincima raste popularnost, jer je njihovo učešće povećano na 35 odsto, sa 28, u istom periodu prošle godine.

Uvođenje pogona na sve točkove je dobar način da se poveća ukupna prodaja, ali je potražnja za ovim sistemom pala sa 28 na 24 odsto.

Neki proizvođači automobila su bolji u ubeđivanju klijenata da treba da se odluče za AWD. Primera radi, 61 odsto prodaje Honde CR-V, 49 odsto prodaje Mazde CX-5 i 47 odsto VW Tiguana, odnosi se na modele sa pogonom na sve točkove.

Priredio: Pavle Barta

 

(462)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments