1. Home
  2. Vesti
  3. Ford GT Heritage Edition po uzoru na original (GALERIJA)
Ford GT Heritage Edition po uzoru na original (GALERIJA)
0

Ford GT Heritage Edition po uzoru na original (GALERIJA)

128
0
Podelite sa prijateljima:

Ford je otvorio još jedan automobilski dan pričom o svom velikanu GT-u.

Tokom prethodne sedmice se mnogo pisalo o njemu, posebno po pitanju retkih primeraka iz šezdesetih godina prošlog veka koji će biti prodati na ovogodišnjem Pebble Beach skupu u kalifornijskom gradu Montereju, ali i moderno izdanje je dospelo u štampu zahvaljujući glasinama da bi u bliskoj budućnosti mogao dobiti motor sa osam cilindara. Današnja priča se odnosi na posebno specijalnu varijantu koja spada pod takozvani „Heritage Edition“. Kao što im naziv kaže, reč je o primercima u specijalnim bojama koje su inspirisali legendarni klasični primerci, a najnoviji model se ugledao na prvi proizvedeni GT.

Na priloženim fotografijama možete da vidite moderno izdanje zajedno sa onim klasičnim, ali ovaj primerak iz 1964. godine zapravo nije prvi. Pionior je nažalost uništen iste godine kada je predstavljen. Takmičio se na Le Manu 1964. godine, a nije uspeo da ga završi zbog mehaničkih problema, da bi zatim učestvovao u velikom sudaru. na Manzi i posle toga poslat pod presu zajedno sa takođe slupanim drugim primerkom.

Naredna dva GT40 ikada proizvedena poseduje firma Shelby American i odavno su restaurirani, što znači da ukupno peti proizvedeni model sa priloženih fotografija je najstariji u originalnom stanju. Pošto su svih pet GT40-a originalno napustili fabriku identični, sa izuzetkom broja šasije razlika između njih i ne postoji.

U svakom slučaju, najnoviji Heritage Edition je ofarban u identičnu „Wimbledon“ belu boju sa crnom haubom. Dok ovaj detalj možda izgleda kao stilski, on zapravo ima svrhu pošto su se vozači tokom šezdesetih godina žalili kako im sjaj sunca udara u oči pri svetlijim bojama. Mnogi delovi branika, retrovizora i spojlera su razvijeni od laganih materijala kao što je plastika ojačana ugljeničnim vlaknima, a vizuelna impresija je kompletirana sa tamno plavim 20-inčnim felnama. Enterijer odlikuje kvalitetnija koža, nove značke i volan i mnogi delovi takođe od laganijih materijala.

Kao i svaki drugi novi GT, i ovaj pokreće 3,5-litarski turbo punjeni benzinac sa šest cilindara koji razvija 660 konjskih snaga, a to je dovoljno za ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za tri sekunde uz maksimalnu brzinu od 342 km/h. U vreme pisanja ove priče je nepoznato koliko primeraka će napustiti fabriku, a eksperti nagađaju da će ovo zadovoljstvo koštati oko pola miliona američkih dolara. Kao što smo ranije najavili, GT odlazi u penziju posle naredne godine pa je ovaj Heritage Edition možda poslednji u ponudi.

AutoRepublika 

(128)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments