1. Home
  2. Vesti
  3. Ovo je nova Mazda3 turbo
Ovo je nova Mazda3 turbo
2

Ovo je nova Mazda3 turbo

498
2
Podelite sa prijateljima:

Mazda je još pre nekoliko sedmica najavila da će proširiti ponudu popularne „trojke“, uvođenjem verzije koja bi koristila turbo motor na američkom tržištu. Dok još uvek čekamo na premijeru u SAD-u, meksička divizija japanske firme je objavila zvanične informacija i nekoliko fotografija koje nam nagoveštavaju šta možemo da očekujemo. Za početak, Mazda želi da svima bude jasno da novi turbo model nije zamena za nekadašnji model MazdaSpeed3/MPS već samo moćnija verzija već postojećeg heča.

On je zasnovan na sadašnjem 2,5-litarskom agregatu, a snaga je porasla na 227 konjskih snaga i maksimalnih 420 Nm obrtnog momenta. Međutim, ukoliko vlasnik koristi benzin najveće oktanske vrednosti (u Americi je to tečnost s indeksom 93, a u Evropi s oznakom 98/100), snaga skače za 23 „grla“ i 14 Nm najvišeg obrtnog momenta. Jedini menjač u izboru je šestostepeni automatski, a snaga će se prenositi na sva četiri točka.

Dok se mnogi već sada žale na nedostatak manuelne transmisije, Mazda spominje da je u prošlosti potražnja za njim u Americi bila skoro nepostojeća i da investicija nije vredna truda, imajući u vidu da će privučen biti samo izrazito limitirani broj kupaca. To ipak ne znači da ova opcija neće biti dostupna i u ostatku sveta, gde je popularnost uvek bila značajno veća.

U svakom slučaju, turbo model će biti dostupan prvo u heč izdanju dok će limuzina stići nešto kasnije. Pored moćnijeg agregata, tu su i 18-inčne felne, poveći šiber, 8,8-inčni monitor i Bose audio sistem sa 12 zvučnika.

Kako će turbo varijetet koristiti najviši nivo opreme tako će pružati i one stavke koje su uglavnom opcione kroz ostatak game. Turbo će biti jedini model u ponudi sa opremom koju Mazda naziva „Driver Assistance“, u šta spadaju autonomno kočenje u slučaju opasnosti, senzori za opasnost na putu ispred i iza automobila i sistem koji skenira saobraćaj oko vas i upozorava o dešavanjima.

Japanski proizvođač vozila je takođe najavio i novi osnovni agregat u limuzinskom izdanju. Reč je o 2,0-litarskom atmosferskom benzincu koji razvija 155 konjskih snaga. Jedini motor do sada, na tržištu „preko bare“ je bio atmosferska verzija 2,5-litarskog benzinca (186 „grla).

Mazda već sada prima narudzbe, a prvi primerci obe nove verzije će biti isporučeni kupcima do kraja godine. Dok bi osnivni agregat mogao da spusti početnu cenu na oko 20.000 američkih dolara, za turbo varijantu će kupci morati da izdvoje oko 10.000 zelenih novčanica više.

AutoRepublika

(498)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Da li je moguće da snaga motora toliko zavisi od vrste benzina ( 227 i 250 ks)?

TNT

Ako motor „reaguje” na oktanski broj podešavanjem parametara rada, moguće je. Obzirom na način pisanja članka, pretpostavljam da je preporučeno korišćenje goriva sa najvišim dostupnim oktanski brojem, da nije obavezno.