1. Home
  2. Vesti
  3. Fordovi hot hečevi po neverovatnim popustima
Fordovi hot hečevi po neverovatnim popustima
0

Fordovi hot hečevi po neverovatnim popustima

316
0
Podelite sa prijateljima:

Bez obzira koliko (ne)voleli američku automobilsku industriju, „Jenkijima“ se treba odati priznanje za jednu stvar – moćne automobile po pristupačnim cenama. Međutim, jedna kategorija gde su uvek zaostajali su svakako „hot hečevi“.

U državi gde su tradicionalni sedani značajno popularniji, kompanije se nikada nisu ni trudile da ponude takve proizvode. Situacija se naglo promenila kod Forda 2006. godine kada je Alan Maleli postao novi predsednik pa je stvorena ideja o jednom Fordu koji će biti gotovo identičan za sve kontinente. Preko noći su stigli hot hečevi kao što su Fiesta ST i Focus ST i RS koje je mala, ali verna publika sa osmehom dočekala.

Nažalost, Ford je nedavno objavio da će uskoro ugasiti sve svoje automobile u bliskoj budućnosti sa izuzetkom Mustanga i proterenskog Focusa Active pa je ovo poslednja šansa za mnoge da postanu vlasnici nekog od hot hečeva. Na internetu su se pojavili oglasi u kojima se tri modela nude po ogromnim popustima.

Opšte je poznato da je američki proizvođač vozila gubio novac na svakoj prodatoj Fiesti pa samim tim na njoj su i popusti najmanji. Ipak, za samo 185 dolara mesečno za Fiestu ST teško da postoji brži i zabavniji automobil za manje novca. Fabrički popust za kupce iznosi 2.500 dolara, a na navedenu sumu mnogi saloni pružaju dodatni popust. Sudeći prema oglasima Fiesta ST se može kupiti za samo 16.985 dolara ili 6.000 dolara manje of fabričke cene. Pozitivna vest je da će Fiesta ST opstati u prodaji minimalno do kraja ove godine pa će sigurno biti još primeraka u prodaji.

Za svega 400 dolara više kupac može da postane i ponosni vlasnik većeg i moćnijeg Focusa ST. Svega 225 dolara za 39-mesečni lizing i fabrički popust od 3.500 dolara su odličan dil, a saloni odlaze toliko daleko da nude popularni hot heč za samo 17.352 dolara. Focus ST se pokazao popularnim kroz svoju kratku karijeru sa godišnjom isporukom od preko 10.000 vozila pa nema sumnje da će svi primerci biti brzo rasprodati.

Za one sa još dubljim džepom tu je Focus RS, čija je proizvodnja završena u martu ove godine, ali saloni još uvek imaju određeni broj neprodatih vozila. Automobil za koga su saloni u prošlosti tražili i 40.000 dolara preko fabričke cene se sada može kupiti za samo 33.000 dolara ili skoro 4.000 dolara ispod fabričke cene. Ford kao kompanija ne nudi popuste pa su oni samo salonski, a veliku ulogu u tome igra i sama niska prodaja. Mesečna proizvodnja je ranije ograničena na 500 vozila, ali visoka cena (koja je veća nego Mustang GT) i rani problemi sa dihtungom glave motora (zbog čega su rađeni skupoceni opozivi) su oterali kupce prema Volkswagen Golfu R i ostalim konkurentima.

Tako da na kraju ovo je jedinstvena prilika amerikancima da postanu vlasnici jednih od retkih Fordovih hot hečeva u istoriji … jer je pitanje da li će ikada ponovo biti u prilici.

(316)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments