1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Prodajni uspesi Alfe Romeo 156 i BMW-a Serije 3 E46
Zanimljivost dana: Prodajni uspesi Alfe Romeo 156 i BMW-a Serije 3 E46

Zanimljivost dana: Prodajni uspesi Alfe Romeo 156 i BMW-a Serije 3 E46

3.31K
6
Podelite sa prijateljima:

Dva ljuta rivala sa kraja 20. i početka 21. veka ostvarili su veliki komercijalni uspeh za svoje brendove. 

Podstaknut komentarom mog prijatelja, pasioniranog alfiste (mada, pitanje je postoje li ljubitelji ove marke koji nisu strastveni), da je Alfa 156 prodata u više primeraka od BMW-a E46 rešio sam da pronađem dostupne fabričke podatke i dođem do istine. Ovaj put, ona je gorka za mog dobrog druga…

Dok danas Alfa računa na svega tridesetak hiljada prodatih primeraka na godišnjem nivou, pre otprilike dve decenije samo jedan model iz game slavne italijanske marke umeo je da upiše više od sto hiljada registracija.

Alfa Romeo 156 je model koji je obeležio ovaj brend u pomenutoj eri. Ovo je ujedno jedan od najpopularnijih automobila marke iz Milana u dugoj istoriji tog proizvođača. As iz D segmenta bio je u proizvodnji od 1997. do 2007. godine.

Tokom tih deset godina, 156-ica je indeksirala 673.435 isporučenih jedinica. Prodaja je bila na naročito visokom nivou u prvih nekoliko godina proizvodnja, da bi nakon toga počela da gubi volumen.

Alfa je sa ovim modelom zadala ozbiljnu glavobolju rivalima. Commonrail dizelaš je pokazao odmah sve svoje vrline, a 156-ica je pokupila simpatije kako automobilskih novinara, tako i kupaca.

Italijanski adut bio je dostupan kao karavan, sedan, te povišeni karavan – tzv. Crosswagon, a u ponudi je bila i performantna varijanta koja je nosila sufiks GTA.

No, još jedan model iz tog vrlo zanimljivog razdoblja u automobilskoj industriji može se okarakterisati kao vanvremenski uspešan. BMW Serije 3 generacije E46 je ujedno i najprodavaniji automobil sa značkom plavo-belog propelera, i teško da će bilo koji drugi model ikada dostići njegove uspehe.

“Trojka” E46 stupila je na tržište takođe 1997. godine, kao naslednica za E36. Proizvodnja je trajala devet godina – do 2006, i tokom tog perioda montirano je i dostavljeno 3,26 miliona primeraka!

Dakle, poređenje daje jasnog pobednika, jer je E46 došao do daleko većeg broja kupaca. Neki to pripisuju većem broju dostupnih varijanti, ali i velikom uspehu performantnog M3 koji je samostalno upisao 85.776 registracija.

Podsetimo, E46 je ima više izvedbi: osnovu je činio sedan, a pratili su ga i karavan, kupe, tzv. Compact odnosno hečbek, kao i kabriolet, dok je M3 bio ponuđen kao kupe ili kabriolet.

Danas, BMW nema problema sa prodajom u tradicionalnom D segmentu, dok Alfa uprkos odličnoj Giuliji ima velike muke da dođe do kupaca u ovoj klasi. Možda bi za rukovodstvo italijanske marke bilo mudro da pogledaju šta su uradili pre dvadesetak godina i da uče iz uspeha svojih prethodnika.

Đorđe Platiša

(3308)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Jole

Potpuno drugacija situacija na trzistu, SUV modeli svih oblika i velicina diktiraju prodaju i dominantni su… Krajem 90ih i pocetkom 2000ih su limuzine i karavani diktirali prodaju a danas i oni najpopularniji beleze slabu prodaju. Sto se tice BMW/Merc/ Audi(VW) oni su uspeli da proguraju svoju kampanju zvanu ‘premijum’, i na tome im pociva prodaja. Sa druge strane, Alfa nije imala jasnu strategiju sta uraditi ni modelski ni marketinski-mozda i najvaznije, i dosao je trenutak za naplatu…

Mali od palube

Za smisleno poredjenje treba uzeti zbir sedana i karavana (bez crosswagon-a) oba modela, jer su tu jedino uporedivi. Ne sumnjam da i tako BMW vodi, ali ne mogu se porediti babe i zabe.

Cuore sportivo

Ma vodi kako ne vodi

Pomponije

Niko nije zabranio Alfi da napravi kupe i kabrio verzije, nego su imali lenju upravu koja je nakon prve godine uspeha 156-ice odmah zaspala na lovorikama.

Cuore sportivo

Njemacka trojka i da nije popularna u svijetu, nikad se po prodaji mi s njima ne možemo ravnati. Zasto? Pa pogledajte standard u Italiji i Njemačkoj, a druga stvar i austrijanci su njemci, pa pola svicarske. Previše ljudi…

Izmenjeno 2 godine pre od strane Cuore sportivo
Zsphere

U drugoj polovini 90-ih BMW je imao seriju 3, 5, 7 i 8 i x5 na kraju 90-ih. U to vrijeme AR je imao 145, 156, 166 i spider kupe kabriolet. Game su bile slicne bar po broju različitih modela. Danas BMW ima Bog zna koliko različitih modela dok AR nema ni predstavnika sportske limuzine u klasi za broj vecoj od Giulie. Nema zato sto nema para za razvoj modela. Nadam se da ce u okviru Stelantisa biti sasvim drugacija prica. Jer tesko ces ti ubjediti kupca da je premium brend a ovamo samo sto nije proglasio bankrot. Premium treba… Pročitaj više »