1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Koliko je proizvedeno primeraka Nissana GT-R R34 Skyline?
Zanimljivost dana: Koliko je proizvedeno primeraka Nissana GT-R R34 Skyline?
1

Zanimljivost dana: Koliko je proizvedeno primeraka Nissana GT-R R34 Skyline?

636
1
Podelite sa prijateljima:

Sportista japanskog brenda je zahvaljujući ulogama na filmskom platnu dostigao nivo legende.

Naravno, reč je pre svega o modelu koji se naročito proslavio kroz filmsku sagu Fast & Furious, kao vozilo koje u ostvarenju koristi Pol Voker. No, tu su i brojni drugi kvaliteti koji su ga svrstali među ikone moderne automobilske industrije.

Danas je Nissan GT-R R34 Skyline izuzetno poželjan i cenjen klasik. Ipak, kako je fabrika ostavila poprilično prostora za unapređivanje motora, što su razne tjuning kuće vešto iskoristile, retki su oni primerci koji su ostali u fabričkom stanju.

Na internetu i raznim društvenim mrežama može se videti ogroman broj jedinica ove japanske legende, što postavlja opravdano pitanje – koliko je uopšte vozila stvorio Nissan?

Nissan GT-R R34 Skyline je sa mnogo pompe predstavljen na Salonu automobila u Tokiju 1998. godine, da bi proizvodnja startovala u prvom mesecu 1999. godine. Period montaže trajao je sve do avgusta 2002. godine, što znači da GT-R R34 nije imao naročito dugu karijeru.

U tom periodu iz Nissanove fabrike izašlo je tačno 11.578 primeraka ovog sportiste. To objašnjava zašto izvorni modeli koji su ostali bez uplitanja raznih tjunera dostižu bizarno visoke cene na javnim aukcijama.

Ostaje da se vidi kakva će biti krajnja sudbina Nissanove GT-R linije. Nedavno je japanska marka obelodanila da je aktuelni GT-R završio karijeru u Evropi, ali nisu se pojavile informacije o tome da li će biti naslednika… Po svemu sudeći, to bi mogao biti kraj za legendarnu GT-R familiju.

Đorđe Platiša 

(636)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
TheStig

Svakako da brojevi primjeraka uticu na cijenu međutim postoje drugi JDM automobili koji su napravljeni u ogromnim brojevima ali i dalje dostižu jako visoke cijene. Npr Supra je dostigla produkcijsku brojku od gotovo 50 000 dok je honda s2000 pravljena u stotinama hiljada. Propaganda, filmovi su odigrali svoju ulogu ali također kult ovih automobila vezan je i za njihovo neponovljivo iskustvo u voznji te sam kvalitet i unikatnost u odnosu na druge automobile iz istog perioda.