1. Home
  2. Istorija
  3. Istorija KTM-a kroz deset zanimljivih prekretnica (VIDEO)
Istorija KTM-a kroz deset zanimljivih prekretnica (VIDEO)

Istorija KTM-a kroz deset zanimljivih prekretnica (VIDEO)

1.18K
2
Podelite sa prijateljima:

Koliko je nas koji znamo šta znači skraćenica KTM? Ne mislimo samo na puki akronim, već i na ono što brend kao takav predstavlja i kako se došlo do toga. Hajde da pospešimo malo interakciju sa slavnom markom!

1. Skromni počeci (1934): KTM-ova istorija je započela tako što se krenulo u formi automehaničarske radionice u Austriji koju je vodio Johan Trunkenpolc. Tokom Drugog svetskog rata, posao je napredovao na popravkama dizel motora, ali nakon rata, Trunkenpolc se okrenuo proizvodnji sopstvenih motocikala, počevši od prototipa R100 1951. godine.

2. Sedamdesete godine prošlog veka, pa sve do devedesetih: KTM je proširio svoju ponudu motocikala iz klase off-road, ali se suočio sa izazovima rastuće japanske industrije motocikala. Do 1988. obustavili su proizvodnju skutera i mopeda za puteve. Tokom 1991. godine kompanija je čak došla dotle da je bila prinuđena da podnese zahtev za pokretanje predstečajnog postupka.

3. Napred i naviše: Uprkos bankrotu i sprovođenju unapred pripremljenog plana reorganizacije (na način kako je tu instituciju tada prepoznavao zakonodavc), KTM je napredovao u proizvodnji motocikala, investirao je u istraživanje i razvoj i ponovo ušao na tržište drumskih motocikala sa asortimanom nazvanim Duke. Postali su jak konkurent u segmentu avanturističkih motocikala.

4. Godina 1996. je ona kada narandžasta nijansa postaje nova crna: KTM je usvojio narandžastu boju kao svoju korporativnu farbu, čineći narandžaste motocikle odmah prepoznatljivim kao modele KTM-a.

5. Dominacija na reliju Pariz-Dakar: KTM-ovi motocikli su postigli izuzetan uspeh na reliju Pariz-Dakar, pobedivši u sedamnaest uzastopnih trka od 2001. godine, pa nadalje, postavši prvi izbor za profesionalne vozače.

6. Uspeh u terenskim trkama bez presedana: KTM-ova dominacija u terenskim trkama uključuje 260 titula svetskog šampiona u različitim disciplinama, uključujući MX, enduro i reli trke u kros-kantri trkama.

7. Širenje kompanije: KTM se proširio kupovinom Husaberga, Husqvarne i GasGasa, efektivno dovodeći veći deo svoje konkurencije pod svoju kapu. Takođe su kupili komponentaša po imenu WP Suspension.

 

8. Povećanje tržišnog udela drumskih bicikala: KTM-ov program drumskih motocikala počeo je 2003. godine sa modelima kao što su 950 Adventure i 990 Duke. Ovi motocikli, poznati po svojoj brzini i snazi, postavili su pozornicu za buduće modele kompanije, one namenjene eksploataciji na putevima.

9. Ulazak u MotoGP: KTM je ušao u svet trka MotoGP 2017. godine, u početku koristeći V4 motor. Posle početnih izazova, obezbedili su svoju prvu pobedu u trci 2020. godine.

10. Četiri točka i u budućnost: 2008. KTM je predstavio radikalni sportski automobil X-Bow. Budućnost kompanije takođe uključuje električne motocikle, sa već dostupnim električnim terenskim modelom Freeride EX-C i glasinama o električnom drumskom motociklu u razvoju.

Nije teško voleti KTM, zar ne?

MotoRepublika

(1184)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
M M

Nekako mi KTM nikako ne leži.
To je enduro i kros motorcikl, koji je imao kao takav uspeh.
Ovo što danas nude na tržištu, je bez tradicije, i za mene malo neotesano…. Posebno sa pojedinim detaljima, farovima, ramom i sl.
Učešće u Moto GP, je potpuno veštačko, a pokazuje da tamo sa parama možeš sve.
Žao mi je Huskvarne, koju je izjeo KTM. To su bile prave cvajtakt kroserice, šampionske duše i srca.

Zoca

🏁Spreman za trku.🏁Sam vrh tehnologije u moto- industriji.