1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Da li ste znali da je AMG tjunirao i dizel kombi?
Zanimljivost dana: Da li ste znali da je AMG tjunirao i dizel kombi?

Zanimljivost dana: Da li ste znali da je AMG tjunirao i dizel kombi?

1.41K
2
Podelite sa prijateljima:

Mercedesova čuvena divizija AMG je jedna od onih kojoj nije potrebno veće predstavljanje. Osnovana je pre više od pola veka, to jest 1967. godine i tokom velikog dela svoje istorije se bavila tjuniranjem raznih automobila. Mercedes ga je preuzeo početkom devedesetih godina prošlog veka, a kolega Eki je sve to detaljno opisao u jednom istorijskom izdanju.

Većina modela AMG-a je bila iz segmenta moćnih kupea, a kasnije su se priključile i limuzine, terenci i krosoveri visokih performansi. U ovom izdanju zanimljivosti dana ćemo u kratkim crtama obratiti pažnju na AMG-ov model za koji sigurno niste čuli.

Sve je započelo od druge generacije kombija MB100 koji se proizvodio od 1987. do 1996. godine. Iako je Mercedes pružao i nekoliko benzinaca u katalogu, većina kupaca se odlučivala za popularnije dizele. Najmoćniji od njih je bio onaj zapremine 2,9 litara, u konfiguraciji s pet cilindara, a mogao se pohvaliti sa 105 „konja i maksimalnih 185 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosila na prednje točkove preko petostepenog manuelnog menjača.

AMG je prvo odlučio da doda turbopunjač i podigne snagu na 125 „grla“. Zatim je eksperimentisao i sa manjim 2,4-litarskim dizelom gde je snaga skočila sa 72 na 97 „konja“. Na pitanje zašto bi uradio tako nešto, AMG je tokom navedenog perioda izjavio da je želeo da proba nešto novo i da veći izbor, to jest šira ponuda kupcima, svakako nije mana.

Ali mehaničke modifikacije nisu bile jedine. Kao što se može zaključiti prema priloženim fotografijama, MB100 je dobio i dvobojnu karoserijsku kombinaciju, i to većinsku crnu uz sivi deo u donjem delu vozila. Stilske izmene su zatim proširene i s 15-inčnim aluminijskim felnama koje su razvijene isključivo za ovaj kombi, pa ga nije bilo teško prepoznati na putevima u moru drugih verzija modela MB100.

AMG je dizajnirao i posebne branike i veću masku hladnjaka za bolji protok vazduha. Kroz veće promene je prošao i enterijer, zahvaljujući novim sedištima obloženim kvalitetnom kožom, a zatim je izmenjen i pod, a i dodati su bolji audio sistem, telefon i televizor. MB100 je inače mogao komotno da smesti devet putnika.


Nepoznato je koliko jedinica je proizvedeno, ali ćemo spomenuti da su početkom devedesetih godina neki timovi u nemačkom šampionatu turističke serije (DTM) masovno koristili ovaj kombi za prevoz osoblja i opreme. To potvrđuje i jedna od fotografija gde možemo da vidimo MB100 ofarban u boju trkačkog tima.

Ali sa druge strane, oni koji su hteli veću brzinu uglavnom bi birali 2,2-litarski benzinac koji je oslobađao 130 konjskih snaga i pružao maksimalnu brzinu kretanja od preko 150 km/h.

 

Bilo kako bilo, AMG-ov kombi je danas izuzetno redak, ali svaki put kada se pojavi u oglasima privuče mnogo pažnje. Da, sportisti ove divizije su definitivno impresivniji, ali ih je proizvedeno relativno mnogo, pa su šanse velike da smo ih do sada sve videli.

S druge strane da vas pitamo o tome kakve su šanse da ćete videti komercijalni kombi tjuniran od strane AMG-a?

Zoran Tomasović

(1409)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Steva Regal

Imao sam ga (bez alu felni)… Sjajan kombi…

BB

Ovaj AMG ili obični?