1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Neko je upravo platio 230 hiljada dolara za ovaj Audi Quattro
Neko je upravo platio 230 hiljada dolara za ovaj Audi Quattro

Neko je upravo platio 230 hiljada dolara za ovaj Audi Quattro

601
0
Podelite sa prijateljima:

Ako bismo morali da pravimo listu najvećih legendi svetskog reli šampionata (WRC), sasvim smo sigurni da bi većina izabrala legendarni Audi Quattro. Pomalo ironična tvrdnja, pošto je nemački velikan tek na devetom mestu po broju pobeda (24), a osvojio je samo dve titule konstruktora – isto koliko i Renault i Hyundai, ali daleko od lidera kao što su Lancia, Citroen, pa i Peugeot.

Ali njegova legenda živi iz nekih drugih razloga, posebno po pitanju toga kako je uneo revoluciju u ovu formu trkanja, kada je predstavio pogon na sva četiri točka. O tome smo spremili posebno izdanje koje vam preporučujemo da pročitate.


Drumski Quattro nije bio impresivan kao onaj sa trkačkih staza, ali i pored toga je Audi morao da proizvede dovoljan broj jedinica radi homologacije. Tokom jedanaest godina proizvodnje, ukupno 11.452 primerka će napustiti fabriku. Većina kupaca želi oni poslednju generaciju koja se proizvodila od 1988. do 1991. godine pošto je pokretao najmoćni motor.

Reč je o 2.2-litarskom turbobenzincu s preko 270 konjskih snaga, a jedan od njih je upravo prodat za čak 163.125 funti, preko britanske aukcijske kuće Silverstone. Kada se prevede na „američki engleski“, navedena brojka iznosi oko 230 hiljada dolara, što znači da je ovaj primerak iz 1991. godine najskuplji originalni Quattro na svetu.

Da bi se dostigla tako velika cena potrebna je i određena doza retkosti, pa ne samo što je reč o specijalnoj ponudi sa značkom 20V, već ovaj Audi i ima volan sa desne strane čime je definitivino daleko poželjniji na Ostrvu. Ali, pojedinost koja je najbitnija je ona koja pokazuje da je poslednji originalni Quattro ikada proizveden, što je potvrdio i sam Audi tako što je analizirao brojeve šasije i motora. Do sada je prešao svega 15.611 kilometara.

Zanimljivo je da je Quattro do sada imao svega dva vlasnika, i da u poslednjih trinaest godina uopste nije vožen, servisiran ili registrovan. Tada ga je kupio drugi vlasnik koji je odlučio da je najbolji način za prezervaciju tako što će ga parkirati u hangar i prekriti zaštitnom ceradom.

Rizik se očigledno isplatio, pošto je njegova cena za čak 2,5 puta viša od one koju je prethodni Quattro čuvao.

AutoRepublika

(601)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments