1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Ovaj Ford F-150 Lightning pokreće Toyotin motor 2JZ
Ovaj Ford F-150 Lightning pokreće Toyotin motor 2JZ

Ovaj Ford F-150 Lightning pokreće Toyotin motor 2JZ

150
0
Podelite sa prijateljima:

Ah taj čuveni motor 2JZ…

Ako ste ikada gledali prvi deo serijala filmova „Fast & Furious“, onda sigurno znate da je ovaj agregat praktično „sveto pismo“ u svetu tjuninga. Originalno se ugrađivao u model Supra tokom devedesetih godina prošlog veka, a iako se nije mogao pohvaliti nešto preterano velikom snagom (320 „grla“ iz 3,0-litarskog turbobenzinca), svoj potencijal je pokazao u amaterskom auto-moto sportu, i kao što smo spomenuli, u tjuningu. Toliko da su momci iz firme Hoonigan odlučili da ga ugrade u Ford F-150 SVT Lightning.


Ruku na srce, i ovaj pikap kamionet je legenda za sebe. Originalno je debitovao početkom devedesetih godina prošlog veka, ali je druga generacija, ona iz perioda od 1997. do 2003. godine, bila ta koja ga je proslavila.

Kako i ne bi, kada se ispod haube krio 5,4-litarski motor koji je uz pomoć kompresora razvijao 380 „konja“. Mogao je da dostigne maksimalnu brzinu od 235 km/h, što ga je u to vreme učinilo najbržim serijskim kamionetom na svetu.

Hoonigan je inače kompanija koja je za čuvenog Kena Bloka proizvodila mnogobrojne modele, a ovaj šoumen bi zatim ludovao s njima, i pokazao svoje vozačko umeće. Sve do nedavno njegov omiljeni automobil je bio baš Ford, pa dok je Blok jurio trkačkim stazama, inženjeri u firmi su se pozabavili ovim Lightningom i u njega ugradili spomenuti motor 2JZ, poreklom iz Supre.

Ali naravno „što bi nešto bilo jednostavno kada može komplikovano“, pa iskoristiti samo fabrički potencijal nikako ne bi bilo zabavno. Iz tog razloga, inženjeri Hoonigana su podigli snagu sa fabričkih 320 na čak 514 „grla“ dok maksimalni obrtni momenat iznosi takođe impresivnih 639 njutn metara.

Nije nam poznato da li će ovaj specijalni primerak biti prodat nekom privatnom kupcu, ili se Hoonigan samo hvali koliko je sposoban, a moguće je i da će Blokov naslednik da nas impresionira svojim vozačkim mogućnostima, baš za volanom Lightninga.

Ford je pre nekoliko meseci debitovao sa svojim prvim modelom s oznakom F-150, ali u električnom izdanju, i nazvao ga je Lightning. Ipak, ne sumnjamo da bi većina onih kojima „benzin teče kroz vene“, radije na javi videli baš ovakav tjunirani kamionet.

AutoRepublika

(150)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments