1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. AR pijaca klasika: Najdžel Mensel prodaje svoju kolekciju bolida iz Formule 1
AR pijaca klasika: Najdžel Mensel prodaje svoju kolekciju bolida iz Formule 1

AR pijaca klasika: Najdžel Mensel prodaje svoju kolekciju bolida iz Formule 1

481
10
Podelite sa prijateljima:

Većina automobilskih eksperta će vam reći da je šampionat Formule 1 bio na vrhuncu tokom kasnih osamdesetih i ranih devedesetih godina prošlog veka. Bolidi timova Williams i McLaren su vodili grčevitu borbu za svaki milimetar na stazi, a među vozačima se najviše spominju dva imena. To su Ajrton Sena i Alen Prost.

U periodu između 1985. i 1993. sezone, osvojili su sedam titula, tako da svaki drugi vozač brzo pada u zaborav. Jedan od njih je fantastični Britanac Najdžel Mensel.

Pored njegovog imena stoji da je pobedio 31 put kada je učestvovao u nadmetanju i da je osvojio šampionsku titulu u sezoni voženoj 1992. godine, a kroz karijeru je nastupao za timove Lotus, Williams, Ferrari i na kratko za McLaren. Ironično, baš posle spomenute trke je napustio Formulu 1 nakon propalih pregovora da produži ugovor sa Williamsom, i preselio u Sjedinjene Američke Države.

Proveo je dve godine u šampionatu CART PPG Indy i u tom periodu pobedio na pet trka i osvojio titulu 1993. godine. Kao što smo spomenuli, Mensel nikada nije dobio slavu koju zaslužuje, iako je drugi najuspešniji Britanac u ovom auto-moto sportu (odmah iza Luisa Hamiltona) i na fantastičnom sedmom mestu po broju pobeda u istoriji Formule 1.


Nekadašnji as je sada spreman da proda deo svoje privatne kolekcije na aukciji RM Sotheby koja će se održati u Monaku sredinom maja. Među njima je par bolida Formule 1 koje je Mensel lično vozio.

Jedan je Ferrari 640 iz 1989. godine dok je drugi dve godine mlađi Williams FW14. Navodi se da je Britanac sa njima pobedio sedam trka. Ferrari je koristio u svojoj prvoj sezoni sa italijanskim timom, a trijumfovao je u Brazilu i Mađarskoj uz još četiri podijum finiša.

Sezonu je završio kao četvrtoplasirani. Posle dve godine u Ferrariju, Mensel se vratio u Williams i pobedio u pet trka u sezoni organizovanoj 1991. godine. Nažalost, izgubio je bitku protiv Sene za šampionsku titulu. Oba bolida je dobio na poklon od svojih timova po okončanju sezona, i od tada se nalaze u njegovom vlasništvu. U zvaničnom saopštenju se navodi da su u fantastičnom stanju.

Pored Ferrarija i Williamsa, Britanac takođe poseduje još jedan bolid i to onaj koji je vozio u seriji Grand Prix Masters tokom 2005. i 2006. godine. Ova relativno nepoznata serija je postojala samo tokom tri trke, od čega je Mensel pobedio u dve. Napominje se da je bolid firme Reynard 2KI.

I za kraj, tu su još dva automobila koja su legalna za uličnu upotrebu. iC Modulo M89 na tri točka je iz 1990. godine i pokreće ga motor K75S razvijen od strane BMW-a. Isporučuje 75 konjskih snaga iz zapremine od 740 kubnih centimetara i nosi broj šasije 001, što znači da je prvi takav primerak.

Ali ako želite Menselov drumski automobil na četiri točka, moraćete izabrati Birkin Seven Sprint iz 1991. godine. Automobil je zasnovan na čuvenom Lotusu Sevenu, a proizvodila ga je spomenuta firma iz Južne Afrike u delovima. U oglasu se navodi da je većinu života proveo u hangaru.

Eksperti smatraju da će svaki od bolida koštati oko dva miliona američkih dolara.

Zoran Tomasović

(481)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Evo priilike za TheStig-a… Uskoro peglqnje krivina od Pala do Sarajeva o nazad…🏎️

Iznogud Časni

Ja kao zastupnik Fiata moram da pitam, A sta fali peglici kad je u pitanju peglanje krivina, molicu lijepo?🤡

TheStig

Nisko udaraš🤣Samo da znaš da ja češto peglam krivine i do BL.😂Znamo se Mensel i ja, idemo u istu brijačnicu. 🤣

BB

Pa što se ne javiš da vidim to čudo od koreanca?
Možeš i ćevape zaraditi…

TheStig

Banjalučki ćevap ne odbijam 😁Javicu ti se, najmanji problem. Daj kakav kontakt. 😎

BB

065606008

TheStig

👍

Laki

Jel “ Mujo“ još aktuelan?

Laki

Za peglanje krivina preporučujem relaciju Pale-Zvornik. Najbolje u sitne sate pri vedroj noći!

Renault Terminator

Williams Renault…V10 čudovište.Renault je imao najbolji V10 motor 90-ih.