1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Automobil koji je promenio imidž Chevroleta
AR pijaca klasika: Automobil koji je promenio imidž Chevroleta

AR pijaca klasika: Automobil koji je promenio imidž Chevroleta

110
1
Podelite sa prijateljima:

Kada se zna da je glavna asocijacija na Chevrolet bio neki glomazni motor sa osam cilindara (barem na američkom tržištu), sigurno će vas iznenaditi kada vam kažemo da je ovaj brend poslovao približno pet decenija pre nego što se takva tehnologija našla pod njegovom haubom.

Dok je glavni rival Ford ponudio svoj prvi V8 još 1932. godine, Chevrolet je bio primoran da nudi samo one benzince sa šest cilindara sve do 1955. godine. Takvoj odluci je najviše kriva politika General Motorsa, gde je bratski brend Pontiac bio taj sa imidžom divizije sa visokim performansama i Chevroletu je bilo zabranjeno da se meša u posao.


Ipak, do ranih pedesetih godina prošlog veka je postalo jasno da brend gubi veliki broj kupaca i 1955. godine je stigao prvi „mali blok“ (small block) motora sa osam cilindara. Pokazao se toliko velikim uspehom da je Chevrolet narednih godina odlučio da ponudi još veće i moćnije agregate. Eksperti će se složiti da je 1958. godina bila prekretnica u imidžu firme, pošto je tada stigao prvi „big block“ (veliki blok motora).

Bio je dostupan u konfiguracijama sa 250 i 280 „konja“ zahvaljujući radnoj zapremini 348 kubnih inča (5,7 litara). Uparen sa moćnijim od dva agregata, automobil je mogao da ubrza od nule do 100 km/h za manje od sedam sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu kretanja od 211 km/h.

Godina 1958. je bila bitna za Chevrolet iz još jednog razloga, a on leži u debiju modela Impala. Imala je firma i ranije neke koliko-toliko luksuzne modele, od čega je najpoznatiji sigurno bio Bel Air, ali je Impala otišla daleko da se suprostavila onim rivalskim premijum brendovima kao što su Mercury i Chrysler.

Primerak iz današnjeg oglasa je napustio fabriku sa baš svim spomenutim karakteristikama. Reč je o Impali iz 1958. godine, i to kabrioletu, sa moćnijom verzijom motora sa velikim blokom. Doživljaj pomalo kvari trostepeni manuelni menjač, iako je Chevrolet u ponudi imao i manuelne menjače, ali na kraju dana, ipak je prodat na američkom tržištu i tamo dominiraju automatici. Automobil se inače nalazi u gradu Takoma unutar savezne države Vašington i do sada je prešao manje od 40 hiljada kilometara.

Vlasnik kaže da je automobil nasledio od svog oca, a ovaj ga je kupio krajem osamdesetih godina prošlog veka i onda finansirao detaljan proces restauracije desetak godina kasnije.

Impala je vraćena u originalno stanje sa izuzetkom jednog detalja, a to je plejer za kasete koji je ugrađen naknadno. Vozilo je fabriku napustilo sa 14-inčnim felnama, servo volanom, grejačem i doboš kočnicama, a Impala je nakon restauracije vožena samo tokom specijalnih prilika.


Aukcija je donela 26 ponuda, a najviša je iznosila 107 hiljada američkih dolara.

Zoran Tomasović

(110)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Nije musclecar ali mi se dopada! Elegantan, proporcije su mu perfektne, cak mu i crveni enterijer u boji karoserije sasvim dobro stoji!