1. Home
  2. Vesti
  3. Tesla Model Y – proizvodnja u Evropi startuje krajem godine
Tesla Model Y – proizvodnja u Evropi startuje krajem godine
1

Tesla Model Y – proizvodnja u Evropi startuje krajem godine

346
1
Podelite sa prijateljima:

Proizvodnja na našem kontinentu će značiti znatno veću potražnju za ovim četvorotočkašem. 

Ilon Mask je potvrdio da će montaža Modela Y u fabrici pokraj nemačke prestonice početi pre kraja tekuće godine. To su konačno lepe vesti za ovaj pogon koji se do sada suočio sa nizom problema, a još nije ni počeo sa radom.

Isprva će proizvodnja Modela Y u germanskoj fabrici biti limitirana, ali Tesla očekuje da se iz dana u dan uvećava broj montiranih primeraka ovog električnog SUV-a. Američka marka ima veoma velike ambicije sa proizvodnjom na Starom kontinentu. Cilj je da iz pogona nadomak Berlina na godišnjem nivou stiže pola miliona električnih vozila, s tim da će fokus biti na dvojcu Model 3/Model Y.

To znači da će i prodaja ova dva automobila drastično porasti na evropskom tržištu, koje je do sada pokazalo ozbiljan apetit za Teslinim četvorotočkašima. Tako je u junu Model 3 bio drugi najprodavaniji automobil u Evropi sa nekih 26.000 isporučenih jedinica, a ispred njega bio je samo VW Golf.

Inače, Tesla je već počeo da prima narudžbine za Model Y iz evropskih zemalja, a prvi primerci trebalo bi da budu isporučeni u septembru ove godine. Američka marka prvo će početi sa dostavom Long Range varijanti, odnosno izdanja sa najvećim dometom. Dok ne krene proizvodnja u Nemačkoj, Tesla će slati automobile proizvedene u Kini na naš kontinent.

Evropljanima će biti dostupne dve varijante Modela Y: Long Range i Performance. Prvi se može pohvaliti autonomijom kretanja od 505 km, maksimalna brzina iznosi 217 km/h, dok se ubrzanje do stotke završava za ravno 5 s.

Potonja verzija nudi bolje performanse, ali ujedno i manji domet od 480 km. U stanju je da pojuri do 241 km/h, a sprint do 100 km/h obavlja za svega 3,7 s.

AutoRepublika 

(346)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BojanNeki

I vest od nedavno je da je Tesla motors prijavila patent za proces daleko jednostavnije, više ekološke i sa minimalnom upotrebom vode a time i jeftinije, ekstrakcije litijuma iz zemlje.