1. Home
  2. Vesti
  3. U Italiji se otvara muzej posvećen plastici ojačanoj ugljeničnim vlaknima
U Italiji se otvara muzej posvećen plastici ojačanoj ugljeničnim vlaknima

U Italiji se otvara muzej posvećen plastici ojačanoj ugljeničnim vlaknima

123
0
Podelite sa prijateljima:

Pokondirene tikve ugljenik nazivaju karbonom, a s plastikom ojačanom ugljeničnim vlaknima idu korak dalje, pa je oslovljavaju s „karbon fiber“. Kako bilo, u Italiji će uskoro početi s radom muzej posvećen ovom materijalu, što bi trebalo da omogući da se na efektan način proprati istorija razvoja tehnologije i sve oblasti primene modernog kompozitnog materijala.

Dizajnerski studio CRA-Carlo Ratti Associati i kompanija iz oblasti arhitekture Italo Rota su stilizovali muzej posvećen plastici ojačanoj ugljeničnim vlaknima.

Za te namene bi trebalo da posluži staro magacinsko zdanje u gradu Pjaćenca, a koje je preuređeno u salu za izlaganje eksponata. Unutrašnji prostor nekadašnjeg magacina je izrađen, shodno odluci investitora, od pomenutog kompozitnog materijala. Muzej će biti lociran u sedštu kompanije MAE koja je specijalizovana u proizvodnji profesionalne opreme za obradu i proizvodnju hemijskih vlakana.

Muzej MAE će pričati priču o istoriji razvoja tehnologije i sintezi poliakrilnonitrilnih vlakana, proizvodnji plastike ojačane ugljeničnim vlaknima, kao i metodama korišćenja različitih kompozitnih materijla utemeljenih na tim vlaknima.

Posetioce očekuje tura kroz doba procvata sintetičkih vlakana u posleratnoj Evropi, dok su dostupne i informacije o najsvežijim probojima koji su se dogodili u hemijskoj industriji kao posledica razvoja inženjeringa. Tu su i primeri korišćenja kompozita u aeronautičkom segmentu, pa i u automobilskoj industriji. Istovremeno, najveći deo elemenata enterijera muzeja će biti izrađen primenom materijala kom je cela postavka namenjena, uključujući i ogromnu „zavesu“ koja je postavljena na samom ulazu.

Postavka Muzeja MAE Museum će biti podeljena u dva segmenta. Prvi će se sastojati od serije mehaničkih manipulatora koji će ilustrovati više od 50 godina dugu istoriju kompanije. Kako bi se došlo u drugi deo izložbe, biće neophodno proći dugim koridirom tokom čega će se moći videti proces konverzije akrila u ugljenik. Druga sekcija priča priču o modernoj upotrebi vlakana u industiji, kao i o eksperimentalnoj upotrebi istog.

U međuvremenu, prvi uzorci plastike ojačane ugljeničnim vlaknima su obezbeđeni još 1860. godine. Sada se koristi zbog svoje izuzetne čvrstine, kao i prateće lakoće. Superautomobili sa samonosećom karoserijom se izrađuju od ovog materijala, delovi karoserije, delovi sistema vešanja, pa čak i sam felne imaju isto poreklo.

Najsvežiji primer se tiče marke Bentley, koja je razvila najveću svetsku zbirku točkova izrađenih od ovog kompozitnog materijala, što je izvedeno u saradnji s kompanijom Bucci Composites of Italy. Oni koriste novu tehniku koja predstavlja unapređenu verziju tehnologije ubrizgavanja smole u zatvorenom kalupu.

AutoRepublika

(123)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments