1. Home
  2. Vesti
  3. Ford potvrdio da novi Mustang stiže sledeće godine
Ford potvrdio da novi Mustang stiže sledeće godine
3

Ford potvrdio da novi Mustang stiže sledeće godine

186
3
Podelite sa prijateljima:

Tokom poslednjih nekoliko godina, svakog ljubitelja Forda Mustanga je verovatno oblio hladan znoj svaki put kada bi američki proizvođač vozila pričao o svojim planovima. Najave su uvek bile iste, i odnosile su se na sve više krosovera, terenaca i pikap kamioneta, a sve manje putničkih automobila.

U ovoj poslednjoj kategoriji su ostala samo dva. Jedan od njih je egzotični GT koji će u penziju do kraja godine dok je preostali sportista bio Mustang. Protekle godine je privukao tek 52.414 kupaca, što je najmanje u njegovoj istoriji dugoj 58 godina, i izgubio prodajnu titulu od Dodgea Challengera, a poslednji put smo videli potpuno novu generaciju još 2015. godine.

Kao neko ko je imao nekoliko Mustanga u poslednje dve decenije, moram da priznam da mi nije baš bilo svejedno, bez da znam da li uopšte ima budućnosti, pa i pored svih špijunskih fotografija i nagađanja medija, ipak smo svi čekali na ono „da“ od strane samog Forda. I, dobili smo ga zahvaljujući kolegama iz australijskog magazina Wheels.

Oni su razgovorali sa direktorom Fordove divizije visokih performansi Alijem Džamulom i ovaj im je rekao da će novi Mustang pod kodnom oznakom S650 stići u izložbeno-prodajne salone naredne godine. To znači da bi njegova premijera mogla biti već krajem 2022. godine pošto američki proizvođači često imaju običaj da predstave novitete i do godinu dana pre nego što zvanična prodaja startuje.

Džamul je takođe rekao da ćemo ponovo videti motore sa osam cilindara. Ovde je bilo najava kako bi Ford mogao da penzioniše takvu tehnologiju i fokusira se na popularne turbobenzince EcoBoost sa šest cilindara. Doduše, oni još uvek nisu isključeni iz cele priče, ali je sigurno da će Mustang imati barem jedan V8 motor u ponudi.

Džamul ističe da će morati da prođe kroz veliki proces modernizovanja da bi zadovoljio sve strožije zakone po pitanju izduvnih gasova, ali nam nije dao definitivan odgovor po pitanju menjača. Kaže da budućnost leži u elektrifikaciji i da će zbog toga manuelni menjači izumreti u bliskoj budućnosti. Ranije smo preneli vest da postoje dokazi da će Mustang biti ponuđen i sa dve hibridne konfiguracije (sa 2,3 i 5,0 litara), ali za sada nema nagoveštaja da Ford planira i čistokrivni električni model.

Dok ne dobijemo čistije fotografije, uživajte u onima koje su ranije procurile na društvene mreže.

AutoRepublika

(186)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

a jesu ga kamuflirali, tako i treba, a ne da ruska kolesa „izmišlja“ kako će izgledati novitet
znači mustang ima budućnost, možda izađe i kupe sa 4 vrata

TheStig

Lijep šator. Nema šta 🤣

Matija

A sada jedna informacija iz Svapske: Ford Mustang ce zadrzati svoje gorivne motore, cak i V8! Da bi ih ucinio cistim, Ford eksperimentise sa vodonikom! Kazu, Ford je pre par nedelja patentirao jedan vodonicni turbo motor – patentne skice prikazuju V8! Jedna od vaznih karakteristika novog motora je da ce raditi sa velikim viskom vazduha, dva puta vise nego sto je to teoretski potrebno za sagorevanje ubacene kolicine vodonika. Ovo je bitno zbog kratkog vremena koje pri visokim obrtajima stoji na raspolozenju za sagorevanje. Za poredjenje: brodski motori imaju visok stepen korisnog dejstva od 50% zahvaljujuci jako sporom okretanju motora… Pročitaj više »