1. Home
  2. Vesti
  3. Svetska banka obustavlja finansiranje projekata istraživanja fosilnih goriva 2019.
Svetska banka obustavlja finansiranje projekata istraživanja fosilnih goriva 2019.
0

Svetska banka obustavlja finansiranje projekata istraživanja fosilnih goriva 2019.

137
0
Podelite sa prijateljima:

Pre nekoliko dana, na skupu „Jedna planeta“ (One Planet), Svetska banka je objavila veliku vest koja će sasvim sigurno obradovati protivnike masovne upotrebe fosilnih goriva.

Naime, tokom skupa koji je sazvao francuski predsednik Emanuel Makron, stigla je vest o odluci čelnika Svetske banke, koja finansira razne projekte u zemljama u razvoju sa ciljem ubrzanja njihovog ekonomskog rasta, o obustavi finansiranja projekata koji podrazumevaju istraživanja u vezi fosilnih goriva, počev od 2019. godine.

Tokom skupa, iz banke je stiglo saopštenje za javnost u kome se kaže da “se obustavljaju aktivnosti na finansiranju svih projekata koji popularizuju naftu i prirodni gas”, a kao razlog tome navodi se sve snažnija potreba, usklađivanja aktivnosti sa “svetom koji se ubrzano menja.” Tokom 2015., Svetska banka je objavila da je za 28% uvećala svoj budžet za finansiranje prevencija klimatskih promena, do 2020. godine. Poslednje najave iz Svetske banke, samo govore u prilog tome da su na putu ostvarenja svojih ciljeva, obelodanjenih pre dve godine.

Ovo, svakako predstavlja još jedan udarac industriji fosilnih goriva, i još jednu pobedu “ekoloških advokata”. Ekonomsko okruženje energetskog sektora postaje sve atraktivnije za učesnike na tržištu koji su voljni da se okrenu upotrebi obnovljivih izvora energije. Širom sveta, postalo je jeftinije izgraditi infrastrukturu za obnovljive izvore energije, nego održavati u životu postojeća postrojenja koja za energetsku osnovu koriste ugalj ili druga fosilna goriva.

Plan Svetske banke se oslanja na “izvanredne okolnosti” i navodi da će u razmatranje uzeti “finansiranje prirodnog gasa u najsiromašnijim zemljama gde je to još uvek neizbežno, a da će ceo projekat biti sproveden vodeći računa o interesima deklarisanim kroz Pariski klimatski sporazum .”

Pariski klimatski sporazum predstavlja ključni faktor u donošenju ovakve odluke. Samit „Jedna planeta“ je održan na drugi rođendan istorijskog sporazuma iz Pariza, koji je doveden na klimave noge nakon odluke Predsednika SAD, Donalda Trampa, o istupanju njegove države iz istog. Kada se zna da je SAD glavni finansijer i najuticijniji član međunarodne zajednice, nije za čuđenje, što je istupanje SAD iz sporazuma, zabrinulo mnoge. Čak i u ovim okolonostima, sporazum izgleda da daje rezultate, pa čak i u SAD, za koje postoje veliki izgledi da će dostići ciljeve zacrtane Pariskim klimatskim sporazumom.

 

(137)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments