1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se prvi Chevrolet Camaro koji je pobedio u profesionalnoj trci
Prodaje se prvi Chevrolet Camaro koji je pobedio u profesionalnoj trci

Prodaje se prvi Chevrolet Camaro koji je pobedio u profesionalnoj trci

155
0
Podelite sa prijateljima:

Jedna tužna činjenica s kojom se svaki ljubitelj Chevroleta Camara mora da suoči jeste ona koja se tiče toga da je ovaj automobil uvek bio u senci Forda Mustanga. Debitovao je tri godine kasnije, i čini nam se da je uvek morao da juri zaostatak, iako je tokom narednih četiri ili pet decenija, na ulice „doveo“ neke zaista kultne modele. Slična situacija i danas vlada među klasičnim četvorotočkašima i njihovom vrednošću.

Daleko od toga da se Camaro ne može pohvaliti skupocenim primercima, ali su oni uvek bili manje popularni i manje vredni od Fordovog velikana.

Ali barem na momenat to nije bitno, pošto će na ovogodišnjem skupu u Pebl Biču (Pebble Beach) koji se inače svake godine održava u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, svetlost dana ugledati verovatno najskuplji Camaro u istoriji. Reč je o modelu Z28 iz 1967. godine koji se takmičio u tadašnjoj seriji Trans Am, a odlikuje ga to što je postao prvi Camaro koji je pobedio na nekoj profesionalnoj trci.

Serija Trans Am je tokom šezdesetih godina bila Biblija za sve automobile u takozvanoj „pony“ kategoriji. Tu pre svega mislimo na Mustang i Camaro, ali i na Mercury Cougar, model Plymouth Barracuda, AMC Javelin, Dodge Dart, Pontiac Firebird i mnoge druge.

Sezona je imala dvanaest nadmetanja i delila se u dve kategorije vezano za veličinu motora – ispod i iznad 2,0 litre. Mustang je u sezonu ušao kao veliki favorit i aktuelni šampion, pa je slavio četiri puta dok je „bratski“ Cougar dodao još toliko pobeda. Upravo je Cougar bio možda najdominantniji automobil na stazama, pre nego što je stiglo naređenje unutar samog Forda, da divizija Mercury nikako ne sme da nadmaši njegovog velikana na stazama.

Tokom tog celog perioda je Camaro, koji je tada bio u prvoj godini proizvodnje, učio i gledao. A onda je uspeo da privuče veliki tim Penske i spremi specijalni Camaro Z28 za takmičenje, zajedno sa vozačem Markom Donohjuom. Reč je o jednom od najboljih američkih vozača u istoriji, a 12. avgusta 1967. godine je prošao prvi kroz cilj na stazi Marlboro Speedway u saveznoj državi Merilend.

To će biti jedna od tri pobede Donohjua u sezoni, pa iako će završiti sa velikim zaostatkom u poređenju sa Fordom i Mercuryjem, iskustvo je bilo više nego dovoljno da Z28 osvoji šampionat tokom naredne dve sezone.

Ovaj konkretni Camaro o kom pričamo je ukupno četrnaesti proizvedeni, ali kao što smo spomenuli, prvi koji je pobedio na jednom profesionalnom nadmetanju. Nastavio je da se takmiči sve do ranih sedamdesetih godina, mada je dizajnerski izmenjen, tako da podseća na novije generacije.

Pokreće ga V8 motor zapremine 302 kubna inča (5,0 litara), što je ujedno bio tadašnji limit serije Trans Am, a dok je u fabričkom izdanju razvijao 290 „konja“, ovo trkačko izdanje se može pohvaliti s čak 440 „grla“. Potrebno je reći da ga je restaurirao specijalista za klasične Chevrolete Kevin Mekej, i da je vraćen u originalno stanje bez modernih modifikacija.

Aukcija će se održati narednog meseca, a eksperti smatraju da će novi vlasnik morati da izdvoji oko dva miliona dolara.

AutoRepublika

(155)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments