1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se prototip Bugatti EB110 GT iz 1994. godine
Prodaje se prototip Bugatti EB110 GT iz 1994. godine

Prodaje se prototip Bugatti EB110 GT iz 1994. godine

296
0
Podelite sa prijateljima:

Bugatti je prethodnih sedmica često bio predmet pisanja u automobilskim medijima, i to posebno onim sa Balkana pošto je njegov novi (su)vlasnik firma Rimac Automobili iz Hrvatske. Ali to nije jedini razlog pošto se u oglasima pojavio izuzetno retki i mnogo hvaljeni model EB110 iz devedesetih godina prošlog veka, onaj koji smo skoro sigurno svi koristili u video igricama Need for Speed ili Gran Turismo i divili mu se.

Ono što verovatno samo eksperti znaju, jeste podatak da je Bugatti kroz svoju istoriju postojao u vidu tri različite firme koje su imale malo toga zajedničkog. Svima nam je sigurno najpoznatija ona originalna koja je poslovala od 1909. do 1963. godine pre nego što je bankrotirala zbog finansijskih problema.


Za ovu priču je najbitnija ona druge kompanija nazvana Bugatti Automobili S.p.A. i poslovala je od 1987. do 1995. godine. Na ideju je došao čovek po imenu Romano Artioli tako što je kupio pravo na ime i oko sebe okupio tim poznatih inženjera i dizajnera s iskustvom rada u Maseratiju, Ferrariju i Lamborghiniju (od čega je najpoznatiji nekadašnji Lamborghinijev stilista Marčelo Gandini), s ciljem da proizvede moderni Bugatti.

Izbor imena je pao na EB110 i to po inicjalima originalnog osnivača firme (Etore Bugati), a kako je debitovao 15. septembra 1991. godine, spomenuti datum bi takođe bio njegov 110. rođendan.

 

EB110 je pokretao 3,5-litarski turbobenzinac sa dvanaest cilindara koji je razvijao 553 „grla“ i maksimalnih 611 Nm obrtnog momenta, a snaga se prenosila na sva četiri točka preko šestostepenog manuelnog menjača. Prema fabričkim informacijama, ubrzanje od nule do 100 km/h je trajalo samo 3,4 sekunde uz maksimalnu brzinu od 339 km/h.

Jedna od retkih izmena između ranih prototipova za testiranje i fabričkih modela je ležala u konstrukciji šasije. Naime, dok je Paolo Stancani vodio inženjerski tim, šasija je trebalo da bude takozvana „košnica“, ali dolaskom Nikole Materacija izmenjena je u aluminijumsku. Materaci je imao dugogodišnje iskustvo rada na Ferrarijevim modelima kao što su 288 GTO i F40 i smatrao je takvu konstrukciju boljim rešenjem.

Originalna cena ovog sportiste je iznosila 851.860 američkih dolara što prema današnjoj vrednosti novca iznosi nešto više od 1,5 milion „zelembaća“.

Prodaja je startovala veoma zadovoljavajuće, posebno nakon što je Mihael Šumaher kupio jedan od primeraka, ali su ključna tržišta poput Amerike i zapadne Evrope prolazila kroz recesiju, zbog koje će na kraju fabriku napustiti svega 139 jedinica. Bugatti će ponovo bankrotirati 1995. godine iako su postojali ozbiljni pokušaji da se ponuda proširi.

Ovaj konkretni primerak koji možete da vidite na priloženim fotografijama je jedan od prototipova, iako je zapravo proizveden tek 1994. godine. On takođe spada među spomenutih 139 vozila koji su napustili fabriku, i potpuno je legalan za uličnu upotrebu. Nepoznato nam je gde je originalno prodat, a u Americi je već duži niz godina, i do tada je promenio nekoliko privatnih vlasnika. Broj motora je 00041, a EB110 je do sada prevalio svega 680 milja (1.088 km).

Prodaje se preko aukcijske kuče Copeley Motorcars koja se nalazi u američkoj saveznoj državi Masačusets. Cena se ne navodi, ali ćemo reći da EB110 obično vredi između 700 hiljada i milion američkih dolara pa samim tim će novi vlasnik morati da ima duboki džep.

AutoRepublika

(296)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments