1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljena finalna serija specijalnih Volkswagena Passata za američko tržište
Predstavljena finalna serija specijalnih Volkswagena Passata za američko tržište
0

Predstavljena finalna serija specijalnih Volkswagena Passata za američko tržište

4.67K
0
Podelite sa prijateljima:

Ne baš tako davno svi smo se smejali odluci Forda da u potpunosti eliminiše ponudu putničkih automobila i koncentriše se na krosovere, terence i pikap kamionete. Ali kako stvari stoje, ovaj potez su pratili i većina rivala, a među njima je i Volkswagen, barem kada je reč o američkom tržištu. Još protekle godine smo pisali da će naredna godina biti poslednja za model Passat „preko bare“, dok je na Starom kontinentu budućnost nešto svetlija gde će sigurno postojati barem karavan.

Volkswagen je originalno debitovao s modelom Passat u Americi još 1974. godine, kada je prezentovan pod imenom Dasher, a sve do 2011. godine je uglavnom pratio formulu evropskog modela. Međutim, tada Volkswagen odlučuje da podeli dva automobila sa istim imenom, pa je onaj za Ameriku i Kinu bio značajno veći, i pritom jeftiniji od ranijeg evropskog rođaka.


Nemci su čak izgradili i novu fabriku u američkoj saveznoj državi Tenesi, s ciljem da godišnje isporučuju oko 800 hiljada vozila. Iako je prodaja startovala obećavajuće i 2012. godine, Passat je pronašao rekordnih 117.023 kupca, ona je postepeno padala do te mere da kompanija više nije mogla da opravda dalje investicije.

Spomenućemo da je ovaj model proglašen za automobil godine po izboru uglednog magazina Motor Trend iz 2012. godine, ali kao što je to bio slučaj i sa svim ostalim limuzinama, tokom prethodnih godina je počeo da gubi prodajni rat protiv krosovera. Protekle godine je isporučeno samo 24.597 jedinica, a ove godine u prvih šest meseci 11.367 komada.

U čast odlaska, ili možda je bolje da kažemo u svrhu izricanja „konačnog zbogom“, je spremljena specijalna ponuda od 1.973 vozila koji nose oznaku „Limited Edition“. Oni su raspoređeni po bojama, a svaka cifra označava veoma bitnu brojku u Passatovoj američkoj avanturi.

Najređi od njih će biti onaj u crvenoj boji pa će fabriku napustiti samo 411 primerka. Spomenuta brojka je identična kodnoj oznaci Passata, to jest Dashera kada je debitovao „preko bare“ 1973. godine. Na priloženim fotografijama možete da vidite tamno zelenu boju (423 vozila), a nju je inspirisao pozivni broj grada Čatanuga gde se Passat trenutno proizvodi.

Zatim stižemo i do bele boje koju će moći da izaberu 524 kupaca. Naime, fabrika je otvorena 24. maja 2011. godine pa 524 označava ovaj datum (u Americi se prvo piše mesec pa tek onda dan, kada je reč o datumima). I za kraj, 615 vozila će napustiti fabriku u sivoj boji, a ona je skraćenica za šest generacija od čega se jedna proizvodila u Americi tokom pet decenija postojanja.

Pored novih boja, Limited Edition će se razlikovati i po 18-inčnim felnama, LED osvetlenju, kožnim sedištima od čega će suvozačevo moći da se pomera na dugme, zatim grejačima u sedištima, navigacionim sistemom i velikim brojem pomagala po pitanju bezbednosti. Svi primerci imaju identičnu cenu od 30.295 dolara s izuzetkom crvenog, za koji je potrebno doplatiti još 395 „zelembaća“.

I tako je još jedna limuzina nestala sa tržišta, a brojka je svakog dana sve manja. Passat je ujedno bio poslednji pristupačni nemački automobil u ovoj klasi, pa će svi oni koji žele Volkswagenov putnički četvorotočkaš morati da se odluče za model Jetta.

AutoRepublika

(4667)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments