1. Home
  2. Vesti
  3. Kako se IVECO transformisao u distributera asfalta u Australiji
Kako se IVECO transformisao u distributera asfalta u Australiji
0

Kako se IVECO transformisao u distributera asfalta u Australiji

377
0
Podelite sa prijateljima:

Verujemo da skoro niko nije uspeo da raspozna originalnu šasiju proizvođača Iveco koja je sakrivena ispod ove monstruozne konstrukcije. Ipak, šasija je zaista razvijena od strane Iveca, a ista je iskorišena za vozilo koje koristi pogonsku formulu 8×4 i služi za transport asfalta, što se može zaključiti i iz priloženih fotografija.

Radne mašine je naručila australijska kompanija Boral. Radi se o velikom pravnom lici koje se bavi dostavom raznog materijala, uključujući beton i asfalt, mnogo godina unazad. Od nedavno, Boral je ušao i u biznis asfaltiranja drumova, što je posebno atraktivna privredna grana u državi-kontinentu koja još uvek polovinu svoje putne infrastrukture drži pod primitivnijim pokrivkama u odnosu na asfalt. Dakle, pričamo o jednom bezmalo neograničenom potencijalu rasta kompanija u ovoj industrijskoj grani.

Imajući izrečeno u vidu, ne čudi što su Australijanci preračunali da im se višestruko isplati da u sopstvenoj režiji proizvode mašine za specifične namene, umesto da ih uvoze prekookeanskim rutama.

Srce ove kompozicije čini standardna šasija težine 30 tona, proizvedena u partnerstvu IVECO ACCO, pri čemu ACCO predstavlja akroninim od australijskog građevinskog kooperanta. Za razliku od evropskih ekvivalenata, ostale bitne komponente nisu lokalnog porekla, već se uvoze iz Amerike. Na primer, za pogon radnog vozila se koristi devetolitarska Cumminsova dizel jedinica koja isporučuje 340 konjskih snaga.

Izvršene su značajne modifikacije kako bi šasija bila prilagođena novoj nameni. Da bi se traka za asfalt postavila na prednji deo vozila, bilo je neophodno minimizirati kabinu, odnosno svesti je na prostor dovoljan samo za jednu osobu. Zato je prednji prepust produžen.

Umesto standardne menjačke kutije proizvođača Allison, ugrađen je manuelni menjač sa sporim hodom, s obzirom na to da je radna brzina mašine do 7 km/h.

Wilson predstavlja američki pandan postavljen na Oshkosh šasiji

Bunker predviđen za smeštaj asfalta poseduje zapreminu 9 kubnih metara, a traka za prenos materijala je široka 2,5 do 3,7 metara i smeštena je iza prednjeg branika. Prirodno, proces polaganja asfalta sloja debljine 4 do 14 milimetara je elektronski kontrolisan.

Ispostavilo se da je radna mašina komplikovana ali svakako ne i jedinstvena. Sve je više i više sličnih sprava koje se pojavljujuju širom sveta u poslednje vreme. Naposletku, specijalno razvijene radne mašine najbolje “vrše posao” u jednako specijalnim trudbeničkim misijama.

AutoRepublika

(377)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments